1981
Orijinal Adı:
Gorky Park

2025 17. kitabı
Okunma: 22 Mart 2025 06:00
Konusu Soğuk Savaş yıllarında (1977'de) SSCB'de geçen Gorky Park polisiyenin ötesinde, geride kalmış bir döneme de ışık tutuyor. Meraklısı dışında unutulmaya yüz tutmuş pek çok isim, yer ve kuruma dair bilgiler, kurgusal karakterler sayesinde yeniden canlandı zihnimde ve google aramalarım tavan yaptı okuma sürecimde ( Brejnev, Büyük Yurtseverlik Savaşı, Leningrad ve Stalingrad Kuşatmaları, Komsomol, Politbüro, NKVD, KGB, Kolhozlar, Vronskyzim, Botvinnik, Spassky, Fischer ve canım Olga Korbut :)) ) Moskova'nın en sevilen ve ziyaret edilen parkı olan Gorky'de ( Scorpions'un Wind of Change şarkısında da yer alır) buzların erimeye başlamasıyla tesadüfen üç ceset bulur park görevlisi. Tanınmaması için yüzleri ve parmakları kesilen bu cesetler, KGB ile Moskova Şehir Polisini karşı karşıya getirir. Cinayet Masası Müfettişi Arkady Renko, kariyerini ve geleceğini tehlikeye atarak kurumlar arası çekişmeler, eşinin ihaneti ve yozlaşmış meslekdaşlarına rağmen maktülleri teşhis eder; katil ile ona yardım edenleri ortaya çıkarır. Devlet tarafından kabul edilmeyen bu gerçek, katilin ülkeden kaçmasına; Renko'nun da aylarca KGB tarafından sorgulanmasına ve meslekten atılmasına neden olur. Devletin maddi zarara uğramasına da yol açan katili bulup hesaplaşması için son şans verilerek New York 'a gönderilen Renko, zor bir seçimle karşılaşır. Ya iltica edecek, ya da sevdiği kadını geride bırakarak ülkesine bir hiç olarak dönecektir. Üç bölümden oluşan kitapta Moskova kısmı araştırma, ihanet ve çözüme giden çabaları; Shatura kısmı- ki en beğendiğim bölümdü- KGB tarafından sorgulanma ve baş düşmanı olan KGB görevlisinin saygısını kazanma ve sonunda dost olarak ayrılmayı; New York kısmı ise hesaplaşma ve ikilemleri içeriyordu. Yaklaşık 10 yıl önce Arkady Renko' nun ikinci macerası
Gorky ParkMartin Cruz Smith · Butik Yayınları · 20078 okunma