Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Paşalar Politikası

Muammer Yaşar

Paşalar Politikası Gönderileri

Paşalar Politikası kitaplarını, Paşalar Politikası sözleri ve alıntılarını, Paşalar Politikası yazarlarını, Paşalar Politikası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evren, 27 Mayıs'ta halkın CHP'li ve DP'li diye ikiye ay­rıldığını, askerlerin DP'lilere hoş olmayan davranışlarda bulunduğunu, halkın bunu tasvip etmediğini çok iyi bili­yordu. Devlet gücü eline geçince Celal Bayar'ın itibarını ia­de ederek hem eski kırgınlıkları ortadan kaldırmak hem de eski DP'lilerin ve onların devamı olan AP'lilerin gön­lünü kazanmak istedi. Kenan Paşa ve Paşaların da seç­menin oyuna ihtiyaçları vardı. Zemini böyle hazırlamadan yeni Anayasayı nasıl halk oyuna sunup kabul ettirebile­ceklerdi?
Sayfa 97 - Tekin YayıneviKitabı okudu
1981 yılı, Atatürk'ün yüzüncü doğum yıldönümü do­layısıyla Atatürk yılı ilan edilmişti. Askerler, 12 Eylül ha­rekatını bir anlamda «Atatürkçülüğe dönüş» olarak de­ğerlendiriyorlardı. Bu yüzden yüzüncü yılı Atatürkçülüğün anlatılması için fırsat saydılar. Törenler, toplantılar yapıl­dı. Devlet Başkanı Kenan Evren, askerlerin 27 Mayıs sabahı süngü gücü ile düşürdükleri eski Cumhurbaşkanı Ce­lal Bayar'ı törenlere davet etti. Bayar Ankara'ya geldi, yir­mi yıldan sonra ilk kez devlet katında kendisine saygı gös­terildi. Devlet Başkanı Evren'le eski Cumhurbaşkanı Bayar yanyana resim çektirdiler. Görüntüleri televizyonda yayın­landı. Eski Cumhurbaşkanı'na itibarı iade edildi. Kenan Evren o yılın Mart ayında 27 Mayıs'ı bayram olmaktan çı­kardı. Celal Bayar bu olaya çok sevindi. Yıllarca beklemiş nihayet muradına ermişti. Celal Bayar'a gösterilen ola­ğanüstü itibar ve 27 Mayıs bayramının kaldırılması Bayar yönünden çok önemli idi.
Sayfa 96 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Reklam
Oran'a gidip Ecevit'e durumu nasıl değerlendirdiğini sordum. CHP'nin eski lideri askerlerin tutumlarını şöyle görü­yordu: «Askerler savaşırken taarruz ederler, bir miktar giderler, sonra durup durumlarına bakarlar, toparlanır tekrar taarruz ederler. Bunu siyasette uyguluyorlar. İlerliyorlar, durup bakıyorlar. Bir engel görmedikleri için tekrar ilerliyorlar. Sayın Demirel'le birlikte direnç gösterebilseydik askerlerin ilerlemesini önleyebilirdik.»
Sayfa 81 - Tekin YayıneviKitabı okudu
1981 yılının bahar aylarında AP ve CHP'de hissedilen kı­pırdanmalar üzerine ünlü 52 sayılı bildiri yayınlandı. Bu bildiri ile politikacıların demeç vermeleri, yazı yaz­maları yasaklandı. Arayış Dergisini çıkararak gazeteciliğe döndüğünü söyleyen Bülent Ecevit'in de işi zorlaştı. Bir süre sonra Ecevit dergiden ayrılmak zorunda kaldı. Ece­vit'siz Arayış'ın ömrü uzun sürmedi.
Sayfa 73 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Paşalar politikasının iki önemli aşaması vardı. Bir ko­ruma ve düzenleme aşaması. İki, geçiş dönemi. Koruma ve düzenleme aşamasında başta Anayasa ol­mak üzere tüm gerekli yasal düzenlemeler yapılacak. Tür­kiye'yi 12 Eylül'e getiren tehlikeler ortadan kaldırılacak, gerekli «temizlik» yapılacaktı. Sonra, gerçekleştirilen ko­ruma ve düzenleme zemininde seçime gidilecekti.Bu iki aşamada da askerler siyaset adamları ile per­denin arkasında çatıştılar. Bu çatışmada perdenin önün­de sürekli kalan kişi Orgeneral Kenan Evren'di.
Sayfa 56 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Orgeneral Evren, 30 Eylül günü Harp Okulunda yap­tığı konuşmada subay adaylarına seslenerek şunları söy­ledi: «- Sakın ola ki politikaya bulaşmayın... Bizim yap­tığımız bu harekatı kendinize misal alarak sakın ola ki politikanın içine atılmayın... Dikkat ederseniz, beş kişilik bir emir komuta kademesiyle işleri yürütüyoruz. Bizim al­tımızdaki kademelere bulaştırmamak için de her türlü çabayı ­sarf ediyoruz. Şuna kararlıyız ki en kısa zamanda memleketimizi hakiki demokratik kaideler üstüne oturttuktan sonra görevimizin başına döneceğiz.»
Sayfa 53 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Reklam
Geçmişe bakılınca, Özal'ların hep Demirel tarafından korunup kollandığını görüyoruz. AP'nin en güçlü olduğu 1960'lı yıllarda Turgut Özal DPT Müsteşarlığı yaparken kardeşi Korkut Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü idi. Yusuf Özal da devlet imkanından yararlanıp yurt dışında eğitim görüyordu. O günlerde AP Meclis Grubunun içindeki liberaller, örneğin Aydın Yalçın, «Takunyalılar» diye isimlendirilen Turgut ve Korkut takımını çok eleştiriyorlardı.
Sayfa 47 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Paşaların ince politikalarına göre, 12 Eylül belirli bir sürenin sonunda çekilecek, fakat kurulan siyasi düzen en az on yıl devam edecekti. Planlar uygulandı, fakat kurulmak istenilen siyasi dü­zen politikanın başında öngörülen kişi ve ekiplerin elin­den çıktı istenmeyen kişi ve ekiplerin eline geçti. Sonunda öyle bir durum meydana geldi ki Paşalar Türkiye'yi Turgut Özal'a teslim edip gittiler.
Sayfa 5 - Tekin YayıneviKitabı okudu
211 syf.
8/10 puan verdi
Kitap 12 Eylül Darbesinin Türk siyasal tarhinin akışını nasıl değiştirmeye çalıştığını, değiştirmeye çalışırken nasıl zarar verdiğini görmek için okunmalı. Bugün ülkemiz tarikatçılık ve siyasal islamcılık bataklığına sürüklenmişse bu 12 Eylül darbesinin sonucudur. 12 Eylülü yapanların ,Türkiye'yi 12 Eylüle sürükleyenlerin vatanı kurtarmak, asayişi sağlamak, Anarşiyi ve kardeş kavgasını önlemek adı altında ülkeyi nasıl bir gericiliğe teslim ettiklerini görmek çok hazin.
Paşalar Politikası
Paşalar PolitikasıMuammer Yaşar · Tekin Yayınevi · 199011 okunma
211 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Dikkat spoiler içerir. Eskiden TRT'de çalışan, 12 Eylül darbesinden sonra bir müddet çalıştıktan sonra istifa edip Yeni Asır gazetesinde eski mesleğine devam eden yazarın darbe ve sonrasındaki ilk seçimle ilgili olarak yazdığı güzel bir araştırma eseri. Darbe olduktan sonra Kenan Evren'in faaliyetleri, Demirel'in rahat durmaması sebebiyle partilerin kapatılması, askerlerin ilk seçime sağdan ve soldan birer parti sokmak istemesi ile başlıyor kitap. En başta askerlerle arası çok iyi olan Özal'ın sonradan Banker olayı patlak verince istifa etmesi ve yavaş yavaş siyasete atılacağını bildirmesi, başbakan Bülent Ulusu'nun askerlerin denetiminde parti kurma çalışmalarına başlaması ancak Demirel'den AP seçmeninin icazetini alamadığı için bu işi bırakması, zamanında Evren tarafından Kanada Büyükelçisi yapılan Turgut Sunalp'in yine talep üzerine MDP'yi kurması ile devam ediyor. Eski komutan ve Demirel'in sevdiği Ali Fethi Esener'in kurduğu Büyük Türkiye Partisi ve Erdal İnönü'nün SODEP'inin konseyden veto yemesi ama ANAP'ın vetodan kurtulması ile değişen süreçte aday listelerinde MDP'nin ciddi bir veto yemesi ve seçimi kazanmasının imkansız olması, paşaların attığı bu kazık sonrası Sunalp ve paşaların ilişkisinin bozulması da anlatılıyor. Atatürkçü bir yönetime idareyi devredecek Evren'in elleriyle devleti Takunyalı lakaplı Özal'a teslim etmesi, ANAP'ın veto yememesi için ABD bünyesinde yapılan temaslar ve iddialar da detaylıca anlatılıyor. Askeri vesayet altındaki bu seçimi merak edenlerin mutlaka okuması gereken kitaplardan biri.
Paşalar Politikası
Paşalar PolitikasıMuammer Yaşar · Tekin Yayınevi · 199011 okunma