Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Patrona İsyanı (1730)

Münir Aktepe

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
3.Ahmed'in iskatından sonra, âsilerin Boğaziçi'nde ve bilhassa Kâğıdhane'deki kasırların imhasını istemeleri de, İbrahim Paşa devri sefahatlerinin isyan âmilleri arasında bulunduğuna delil teşkil eder.
Sayfa 40 - ISKAT: Düşmek SEFAHAT: Zevk ve eğlence düşkünüKitabı okudu
Patrona Halil yerli yersiz, her işe müdahale ediyor, usûl ve âdaba riayet etmeden gelişigüzel hareketlerde bulunuyordu. Mesela Sultan Mahmut'un kılıç kuşanması için, 6 Ekim 1730 Cuma günü icra edilen kılıç alayı merasimine, Patrona Halil, padişahın önünde ve müzeyyen bir ata sade elbiseleri, fakat çıplak ayaklarıyla binmiş olarak iştirak etmişti.
Sayfa 122Kitabı okudu
Reklam
3.Ahmet ile damadları ve bilhassa İbrahim Paşa ile bunun damadları Mustafa ve Kethüda Mehmet Paşa'lar, Şeyhülislam Abdullah Efendi, İlmiyeden daha bir kısım büyük şahıslar ve sair devlet ricali, sık sık, her fırsattan istifade ederek toplanmakta ve eğlenceler tertip etmektedir.
Devrin harp işleri, helva sohbetlerinde görüşülüyor ve bunları tekrar diğer eğlenceler tâkib ediyordu.
1730 isyanının âmilleri arasında, İbrahim Paşa sadaretinde göze çarpan sefaletin, zevk ve sefa âlemlerinin dahi tesiri bulunduğu muhakkaktır.
Sayfa 37 - Nevşehirli Damat İbrahim PaşaKitabı okudu
Muayyen bir zümrenin müreffeh yaşamasına mukabil, memlekette gözle görülür şekilde bir geçim güçlüğü hüküm sürüyordu. İşsizlik gayet fazla idi ve bu husus İstanbul'da bulunan garp medeniyetleri elçilerinin dahi nazar-ı dikkatini celb edecek kadar ileri varmıştı.
Reklam
Zorbalar, her üç vezirin nâaşını da, türlü rezaletler içinde, evvela sürüye sürüye Et-meydanı'na götürdüler. Burada dahi akla gelmedik şekilde hakarette bulundular. Bilâhire bunlardan Kaptan-ı Derya Mustafa Paşa'nın cesedini getirip Horhor çeşmesi önüne; Kethüda Mehmet Paşa'nın cesedini de Et-meydanı kapısının yanına astılar.
Sayfa 116Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.