Hıristiyanlığın Mimarı

Pavlus

Şinasi Gündüz

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Günümüz Hıristiyan araştırıcı­ların çoğunluğu ne İsa’nın ne de onun yakın öğrencilerinin İsa’yı bir peygamber olarak gördüklerini düşünürler. İsa’nın Mesihliği fik­rini ön plana çıkaran Sinoptik İncil yazarları da İsa ve öğrencileri­nin İsa için yapılan bu tanımlamayı uygun bulmadıklarından emin­dirler. Bu İncillerde Petrus’un Mesih’i tanıması bahsinde “insan­lar benim kim olduğumu söylüyor?” diye soran İsa’ya öğrencileri cevap verirken, bazılarının onun bir peygamber olduğunu düşündük­lerini de sözlerine eklerler. Bunun üzerine İsa, “peki siz ne düşünü­yorsunuz?” dediğinde, hemen atılan Petrus, “sen Mesihsin” cevabı­nı verir. İsa da bunu kimseye söylememeleri konusunda onları uyarır. Dolayısıyla bu rivayet, İsa’nın talebelerinin ya da en azından Pet­rus’un, halkın İsa’nın kimliğine yönelik ileri sürdükleri peygamber­lik niteliğine karşı çıktıklarına ve onun Mesih olduğunu ön plana çıkardıklarına işaret etmektedir. Yine bu rivayet, Petrus’un cevabına “bunu kimseye söylemeyin” diyen İsa’nın da kendisi için Mesih ni­teliğini uygun gördüğünü ima etmektedir.
Sayfa 173Kitabı okudu
Bir başka açıdan Mesih İsa'nın çarmıhta ölümü, Pavlus'a göre insanlığın Tanrıyla barışmasının vesilesidir. Ona göre günahkar insan Tanrıyla barışık olmayan insandır. Mesih, çarmıhta akan kanı ve ölümü aracılığıyla insanlığı günah ve ölüm illetinden kurtarmış, dolayısıyla onların Tanrının huzuruna "kutsal, lekesiz ve kusursuz olarak çıkmalarına" imkan sağlamıştır (Kol. 2:19-22).
Reklam
Pavlus, insanlığın kurtuluşu tarihini iki aşamalı olarak ele alır. Birinci aşama Musa ile başlayan ve İsa Mesih'in çarmıhta ölümüyle sona eren tanrısal hukuk dönemidir. Bu dönemde Tanrı; insana hukuk yoluyla günahı ve insanın günahkar tabiatını tanıtmış, hukukun günah, günahın da ölüm doğurduğunu anlatmaya çalışmıştır. Mesih'in haça gerilmesiyle tanrısal hukuk işlevini tamamlamıştır; zira çarmıhta Mesih'in ölümü insanların kurtuluşu için bir kefaret olmuştur.
Christian Weisse 1838’de Matta ve Luka’nın muhtemel kaynakları bağlamında “iki doküman hipotezini” ortaya attı. Buna göre bu kaynaklardan birisi Markus’tu; diğeri ise İsa’nın deyişlerini ihtiva eden bir kaynaktı. Bu ikinci kaynak Q (Quelle=Kaynak) kısaltmasıyla ifade edildi.
Sayfa 148 - Mack, The Lost Gospel: The Book of Q and Christian Origins, ss. 19-20.Kitabı okudu
İsa'nın Havarilerinden Yakub ve taraftarlarıyla Pavlus arasında ciddi bir mücadele olduğu bilinmektedir. Kardeşi İsa'nın Tanrı tarafından seçilen ve Tanrının egemenliği ve yaklaşan hesap günü konusunda uyanlarda bulunarak insanları tövbeye çağıran bir elçi/peygamber olduğuna inanan Yakub, Pavlus'a ve onun öğretilerine şiddetle karşı çıkmıştır.
Pavlus'a göre Mesih, insanları kötü çağdan kurtarmak için insanların günahlarına karşılık kendisini feda etmiş (Gal. 1:4), insanları tanrısal hukukun lanetinden kurtarmak için kendisinin hukuk tarafından günahkar addedilmesine razı olmuştur (Gal. 3:4).
Reklam
Şam vizyonu olarak adlandırılan hadise, Pavlus'un metafizik alemle ve kendisince "Tanrı Oğlu, Rab İsa Mesih" olarak adlandırılan İsa ile iletişiminin başlangıcıdır.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.