Hıristiyanlığın Mimarı

2004
Ankara Okulu Yayınları
9789758190294

2020 3. kitabı
Hristiyanlığa merakı olan herkes okumalı, müthiş bir inceleme kitabı. Pavlusu ve hristiyanlığı ele açış biçimi de gayet güzel zaten Şinasi hoca da ülkemizdeki önemli dinler tarihçilerinden
PavlusŞinasi Gündüz · Ankara Okulu Yayınları · 2004111 okunma
2024 5. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2024 16:51
Hz. İsa'nın vefatından sonra ona inananlara işkenceler eden Pavlus, bir gün mucizevi bir deneyim yaşadığını ve bizzat Mesih İsa'yı gördüğünü iddia ederek iman etmiş ve bir havari gibi çalışmaya başlamıştır. Ancak Pavlus, Tanrısal hukuku reddederek, Mesih anlayışıyla Helenistik anlayışı harmanlayan bir misyoner gibi hareket etmiş ve günümüzde mevcut olan Hristiyanlığın temelini atan bir şahsiyet haline gelmiştir. Şinasi Gündüz, bu kitabında tarihsel İsa figürünü ele aldıktan sonra, Pavlus’un mitolojik unsurlarla bezenmiş bir İsa anlayışını nasıl oluşturduğunu ve İsa’nın bir peygamberden Tanrı’ya dönüştürülme sürecini bilimsel bir bakış açısıyla tasvir etmektedir. Bu bağlamda, Hristiyanlığın şekillenmesinde başrol oynayan Pavlus’u anlamadan Hristiyanlığın ne olduğunu tam anlamıyla kavramak mümkün değildir.
PavlusŞinasi Gündüz · Ankara Okulu Yayınları · 2004111 okunma
2022 9. kitabı
Hıristiyanlık tarihinde dikkati çeken en önemli şahsiyet kuşkusuz Pavlus’tur. O yalnızca bir teolog ya da misyoner değil, kimliğiyle, kişiliğiyle, Hıristiyan kutsal metininde büyük önem arz eden mektuplarındaki söz ve yaklaşımlarıyla Hıristiyanlığın hemen her anlamında temel referansıdır. Pavlus, bir yönden yaklaşık iki bin yıldır ileri sürdüğü görüş ve düşünceleriyle tartışılagelen bir kişi, diğer yönden ise tarihte üstlendiği önemli rolün hemen herkesçe kabul edildiği bir düşünür, misyoner, teolog ve din kurucusudur. O, tarih boyu hem taraftarlarının hem de düşmanlarının ilgi odağı olmuştur. Pavlus, kimine göre halüsinasyonlar gören bir epileptik (Epilepsi, sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar olur. Bunun sonucunda hastada istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri meydana gelir. Epilepsi beyin sistemini etkilediğinden beynin yönettiği birçok fonksiyonu bozabilir) ya da sürekli vizyonlar gören bir histeriktir (Histeri veya isteri, psişik ve motor bozukluklar, özellikle duygusal reaksiyonlarda taşkınlık, ani sinirlenme, hareket bozuklukları, geçici kişilik değişimi ve günlük hafıza kaybı gibi çeşitli sistemlere ait psikosomatik şikayetlerle belirgin psikonevrotik bozuklu). Kimine göre ise o, yaratıcı bir düşünür, teolojik bir devrimcidir. Öğretilerini benimseyip kabul eden sıradan insanlara göre ise Pavlus, Tanrı oğlu İsa Mesih’in mesajını insanlara iletmek üzere Tanrı tarafından seçilen bir elçi, bir resuldür. Dolayısıyla görüşleri yorumları ve yaşamıyla başta Mesih öğretisi olmak üzere Hıristiyan teolojisine, inançlarına yön veren Pavlus’un bilmeksizin Hıristiyanlığı anlamak mümkün değildir (Kitabın arka yüzünden. Parantez içindeki açıklamalar ise Google amicadan). Yazar,
Din
PavlusŞinasi Gündüz · Milelnihal · 2019111 okunma
2025 51. kitabı
Dinler Tarihi alanında nam salmış Şinasi hocanın güzel eserlerinden biri. Eser akademik bir çalışmadan meydana gelmiş. Akademik bir dilin kullanılması muhasebesiyle bazı yönleri ile sıkabilir. Dilin ağırlığı olsa da kitabın akıcılığı kendine doğru süreklemeyi başarmış. Hıristiyanlık tarihinde dikkati çeken en önemli şahsiyet kuşkusuz Pavlus’tur. O yalnızca bir teolog ya da misyoner değil, kimliğiyle, kişiliğiyle, Hıristiyan kutsal metininde büyük önem arz eden mektuplarındaki söz ve yaklaşımlarıyla Hıristiyanlığın hemen her anlamında temel referansıdır. Pavlus, bir yönden yaklaşık iki bin yıldır ileri sürdüğü görüş ve düşünceleriyle tartışılagelen bir kişi, diğer yönden ise tarihte üstlendiği önemli rolün hemen herkesçe kabul edildiği bir düşünür, misyoner, teolog ve din kurucusudur. O, tarih boyu hem taraftarlarının hem de düşmanlarının ilgi odağı olmuştur. Pavlus, kimine göre halüsinasyonlar gören bir epileptik ya da sürekli vizyonlar gören bir histeriktir. Kimine göre ise o, yaratıcı bir düşünür, teolojik bir devrimcidir. Öğretilerini benimseyip kabul eden sıradan insanlara göre ise Pavlus, Tanrı oğlu İsa Mesih’in mesajını insanlara iletmek üzere Tanrı tarafından seçilen bir elçi, bir resuldür. Dolayısıyla görüşleri yorumları ve yaşamıyla başta Mesih öğretisi olmak üzere Hıristiyan teolojisine, inançlarına yön veren Pavlus’un bilmeksizin Hıristiyanlığı anlamak mümkün değildir.
PavlusŞinasi Gündüz · Milelnihal · 2019111 okunma

Şinasi GündüzYazar · 18 kitap
Prof. Dr. Şinasi Gündüz lisansını Ankara Üniversitesinde lisansüstü eğitimini İngiltere’de Durham ve Manchester üniversitelerinde tamamladı. 1995’te Dinler Tarihi Doçenti, 2003’te Profesör oldu. 2009-2012 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi dekanlığını yaptı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) aslî üyesi olan Prof. Gündüz, Milel ve Nihal: İnanç, Kültür ve Mitoloji Araştırmaları Dergisi ile Journal of Social and Human Sciences süreli yayınlarının editörlüğünü de yapmaktadır. Yurtiçinde ve yurtdışında yayınlanan çalışmaları arasında şunlar sayılabilir: The Knowledge of Life: The Origins and Early History of the Mandaeans and Their Relation to the Sabians of the Qur’an and to the Harranians, Oxford: Oxford Univeristy Press 1994. Sâbiîler Son Gnostikler, Ankara: Vadi 1995. Din ve İnanç Sözlüğü, Ankara Vadi 1998. Mitoloji ile İnanç Arasında: Ortadoğu Dinsel Gelenekleri Üzerine Yazılar, Samsun: Etüt 1998. Pavlus: Hıristiyanlığın Mimarı, Ankara: Ankara Okulu 2001. Dinsel Şiddet: Sevgi Söyleminden Şiddet Realitesine Hıristiyanlık, Samsun: Etüt 2002. Küresel Sorunlar ve Din, Ankara: Ankara Okulu 2005. Misyonerlik, Ankara: DİB Yayınları 2005. Change and Essence: Dialectical Relations Between Change and Continuity in the Turkish Intellectual Tradition, (eds. Şinasi Gündüz, Cafer S. Yaran) Washington: RVP 2005. Yaşayan Dünya Dinleri, (ed. Şinasi Gündüz) Ankara 2007. Anadolu’da Paganizm: Antik Dönemde Harran ve Urfa, Ankara: Ankara Okulu Yayınları 2005.