Pers Mitolojisi #okudumbitti
@mayakitap ’ın #mitolojikkitaplar dizisinde sıra #PersMitolojisi’ne gelince şunu fark ettim: Bu kitap “mitoloji anlatısı”ndan çok daha fazlası; resmen Pers/İran kültür dünyasına açılan bir rehber gibi.
Kitabın en sevdiğim yanı Pers mitolojisini “isimler ve hikâyeler” listesine indirgemiyor. Zerdüştlük, İran gelenekleri, kavramların kökeni ve bu inanç dünyasının mitlerle nasıl iç içe geçtiği çok net bir şekilde anlatılıyor. Benim gibi “tamam ben bunu daha önce duydum ama neydi bu?” diye kafası karışan biri için ilaç gibi geldi.
Kitabın dili bence araştırma kitabı olmasına rağmen oldukça akıcı ve toparlayıcı. Bilgiyi üst üste yığmak yerine, adım adım kuruyor; okurken “dur bir geri sarayım” hissi çok az yaşadım. Üstelik anlatılanlar, mitolojiyi sadece fantastik bir şey olarak değil, kültürün hafızası olarak görmeyi sağlıyor. O yüzden okurken sürekli “E tamam, bu yüzden böyle düşünmüşler” diye içten içe aydınlanma yaşadım.
Kitap, okuru “mitler tamamen hayal ürünü mü?” sorusuyla dürtüyor ama bunu şov amaçlı yapmıyor; düşünmeye alan açıyor. Hem merak duygusunu diri tutuyor, hem de kaynak/çerçeve hissini kaybettirmiyor. Bu dengeyi her mitoloji kitabında bulamıyorum açıkçası.
Pers mitolojisine uzaktan bakıp “çok karışık ya” diyorsanız, bu kitap tam bir başlangıç/derinleşme köprüsü. Ben okurken notlar aldım, altını çizdim, sonra da kendimi “tamam şimdi başka neler okuyabilirim?” diye liste yaparken buldum.
Eğer genel mitoloji altyapınız varsa çok keyif alırsınız; yoksa bile bu kitap, kavramları açıklayarak eli daha sıkı tutuyor.
#kitapkolikkafasikitapyorumu #reklamdeğilöneri