Şubat 2024
Kara Karga Yayınları

2024 34. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2024 13:29
Perviz'den bahsetmeden önce biraz Cemal Nuri İleri'den bahsetmek istiyorum. Cemal Nuri İleri, avukatlık ve asıl ününü kazandığı gazetecilik meslekleriyle uğraşmış. 1919'da Son Osmanlı Meclisi'nde Gelibolu mebusu seçilip meclis dağıtılınca Malta'ya sürgüne gönderilmiş. Sürgünden dönünce de TBMM'de milletvekilliği yapmış. Ayrıca birçok yere seyahat eden yazar, Kuzey Kutbu'nu gören ilk Türk unvanının da sahibi olmuş. Perviz, daha önce Latin alfabesine çevrilmeyen eserlere yer veren Kayıp Kitaplar Kütüphanesi'nde Türk edebiyatının ilk fantastik novellası olarak basılmış. Özellikle o dönem için oldukça farklı bir konu seçimi yapılmış. Başkarakterimiz Perviz, Pervaz'ın yüzüğünü alır ve o andan itibaren Pervaz tarafından yeryüzünün hükümdarlığı için görevlendirilir. Kitap boyunca Perviz'in hükümdarlığı boyunca yaptığı gözlemleri, görevini yerine getirmek için neler yaptığını, sonlarına doğru da yaptıklarının nasıl bir karşılık bulduğunu okuyoruz. Klasik bir olay örgüsü yok bu kitapta. Yazarın siyasetle uğraşmasından dolayı bolca siyasi göndermeler, eleştiriler yer almakta. Perviz, derin bir anlatımı olan bir kitap. Ama dili sade ve anlaşılır. Türk edebiyatının ilk fantastik novellasını merak eden tüm okuyuculara Perviz'i okumalarını öneririm.
PervizCelal Nuri İleri · Kara Karga Yayınları · 202439 okunma
2025 230. kitabı
Perviz, kendisine tıpatıp benzeyen Pervaz ile karşılaşır ve ondan sihirli bir yüzük alır. Aldığı bu yüzük ona birtakım ayrıcalıklar verir. İhtişamlı, kudretli, neredeyse her şeye gücü yeten bir varlık haline gelir. Türk Edebiyatı'nın ilk fantastik novellası olma özelliğine sahip olan Perviz, yazıldığı dönem çerçevesinde değerlendirildiğinde gayet başarılı. Çoğu unsuruyla Yüzüklerin Efendisi'ni andırıyor. Güç ve iktidar temaları, fantastik materyaller ile zenginleştirilerek işlenmiş. Kitabın çevirisi de sade ve anlaşılır.
PervizCelal Nuri İleri · Kara Karga Yayınları · 202439 okunma

Celal Nuri İleriYazar · 10 kitap
Afife Fikret müstear ismini de kullanmıştır. 15 Ağustos 1882'de Gelibolu'da doğdu. Asıl ismi Mehmet Celalettin olan yazar, Girit'în Kandiye eşrafından Helvacızadeler ailesine mensup Meclis-i Âyan üyesi Mustafa Nuri Efendi ile Arnavutluğun meşhur ailelerinden "Dino"lardan, Cezayir Valisi Abidin Paşa'nın kızı Nefise Hanım'ın oğludur. İlkokulu Sakız ve Canik sancak mekteplerinde, liseyi Galatasaray'da okur. İlk ve Orta öğreniminden sonra hukuk eğitimi alan yazar, daha sonra önemli devlet görevlerinde bulunmuş, uzun süre gazetecilik mesleğini icra etmiştir. Çeşitli ülkelere seyahatler gerçekleştirir. Paris'te Camille Flammarion'la yaptığı ortak çalışma, Heyyiun Cemiyeti tarafından ödüllendirilir. Amme hukuku alanında doktorasını tamamlar. Kısa süreli avukatlıktan sonra matbuata geçer. Gönderildiği sürgünden 1919'da döner ve Gelibolu mebusu olarak Meclis'e girer. 22 Kasım 1919’da Gelibolu Milletvekili olarak Meclis-i Mebusan’a seçilmiş, Malta sürgününden sonra TBMM’de I-II. dönem Gelibolu, III-IV. dönem Tekirdağ Milletvekili olarak 8 Şubat 1935 tarihine kadar görevini devam ettirmiştir. 1922'de Kanun-i Esasî encümeninde raportördür ve Cumhuriyet'in ilan edilebilmesi için gerekli değişiklikleri gerçekleştirir. Meclis-i Mebusan’da Misak-ı Millî’nin muharrirliğini yaparken TBMM’de de 20 Nisan 1924 tarihinde kabul edilen ve 105 maddeden oluşan Teşkilât-ı Esâsîye Kanunu’nun Mazbata Muharrirliği görevinde bulunmuştur. 1924'te Kılıç Ali ile yaşadığı gerilim, 1928'e kadar matbuattan çekilmesini getirir (Uyanık, 2004: 227-274). Harf inkılabı konusunda ciddi çalışmalar yapar. Materyalizm ve Darwinizm etkisinde yazdığı eserler devri içerisinde tartışmalara neden olur. Romanlarında ağır bir dil ve karamsar bir üslup dikkati çeker. Ölmeyen ve Merhûme romanları santimantal duyarlığa yaslanan aşk hikâyeleridir. Pervîz, pozitivizmi anlatan, fantastik bir fikir romanıdır. Âhir Zaman'da yozlaşma işlenir. 1938'de, İstanbul'da vefat eder.