Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Petrol Fırtınası

Raif Karadağ

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Zavallı İran. Petrol yüzünden bir gün dahi rahat ve huzur görmemiş, memleket her an patlamağa hazır bir barut fıçısı haline gelmişti.
Sayfa 271Kitabı okudu
Petrolcular, petrol menfaatleri için dünya haritasını birkaç defa değiştirmişler, birkaç imparatorluğun yıkılmasında birinci planda rol oynamışlardır.
Sayfa 205Kitabı okudu
Reklam
Petrol mücadelesi basit bir mücadele değildir ve petrolcular mağlup olacaklarını hissettikleri anda, her çareye baş vurmaktan, hatta devletleri, Birinci ve İkinci dünya harbinde olduğu gibi topyekûn bir harbin içine sokmaktan da tevakki etmemişlerdi.
Sayfa 129Kitabı okudu
Kıral öldü, yaşasın yeni Kral...
Sayfa 236 - Irak kralı Faysal'ın esrarlı ölümüKitabı okudu
Petrol XX. asrın en kıymetli hammaddesi... dünyanın en kudretli ve rakipsiz hammaddesi hâline getirildikten sonra, yeryüzüne çıkartabildiği her yerde ihtilaller, kıtaller, hükümet darbeleri birbirlerini kovalamış ve petrole sahip memleketlerin halkları hiçbir zaman rahat bir nefes alamamıştır. İran da bu sahalardan biri, hatta bir bakıma birincisi idi. Ve bu yağlı madde İran'da keşfedildiği günden beri İran, rahat ve huzur yüzü görmemişti. İran'ın son asır tarihi, petrol yüzünden meydana gelen müteaddit ihtilalleri kıtaller ve hükümet darbelerine, hatta hanedan değişikliklerine şahit olmuştur.
Kalust Gülbenkyan'ın sâyesinde İngilizlerin eline geçiveren Musul petrolleri üzerinde kurulmuş olan (The Turkish Petroleum Company) pek fazla uzun ömürlü olmamış ve San Remo anlaşması ile feshedilmiştir. Böylece bu şirketin yerine (The Irak Petroleum Company) kurulmuştur. Bu anlaşmaya göre, yeni petrol şirketinin hissedarları ve aldıkları hisseler şöyle tesbit edilmiştir. Near East Development C. %23,75 (İngiliz) Royal Deutch Grubu %23,75 (İngiliz - Hollanda) Anglo İranian %23,75 (İngiliz) Compangnie Francaise %23,75 (Fransız) Kalust Gülbenkyan %5,00
Sayfa 98 - Turan Neşriyat Yurdu, İstanbul, 1969Kitabı okudu
Reklam
İngilizler, dünya petrol sahalarını ele geçirmek için siyasetlerine yepyeni bir istikamet verdikleri ve kendilerini petrol mücadelesinin içine attıkları sıralarda Amerika’da Standart Oil Merkezinin kurucusu Rockefeller, petrolü küçük şişeler içerisinde ve romatizma ilacı olarak Amerika'nın her tarafına gönderdiği adamları vasıtası ile sattırmaya çalışıyordu. Böylece de petrolün hakiki kudretini anlayamadığını ortaya koymuş oluyordu. 1860 yıllarında cereyan eden bu "romatizma ilacı" satışı, Rockefeller'in kuvvetlenmesine ve Amerika'daki petrol sahalarına el atmasına imkân verdi. 1860 yılını takip eden ilk on yılın sonunda, yani XIX. asrın (19. Yüzyılın) sonlarına doğru İngilizler ile Amerikalılar petrol sahasında karşı karşıya geldiler. Ve işte o tarihten beri de dünya, mukadderatını petrolcülerin eline teslim etti. Ancak birçok kişinin tanıdığı bu karanlık yüzlü meşhur Rockefeller, petrol piyasasına İngilizlerden daha evvel girmek cesaret ve basiretini gösterdi. Böylece dünya çapında bir “petrol imparatorluğu" kurmaya muvaffak oldu.
Sayfa 25 - Truva YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.