Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Müminlerin Anneleri

Peygamberimizin Hanımları

Mustafa Eriş

Peygamberimizin Hanımları Sözleri ve Alıntıları

Peygamberimizin Hanımları sözleri ve alıntılarını, Peygamberimizin Hanımları kitap alıntılarını, Peygamberimizin Hanımları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Ben bunları bu kısa müddet içinde nasıl yapabilirim?”
Bir gün Rasûlullah (s.a.) efendimiz Hz. Âişe (r.anhâ) annemize şöyle buyurdu: “Ey Âişe! Geceleri şu dört şeyi yapmadan uyuma. 1- Kur’an’ı hatim etmeden, 2- Benim ve diğer peygamberlerin şefaatlerine kavuşmadan, 3- Mü‘minleri kendinden hoşnut etmeden, 4- Hac etmeden” Âişe (r.anhâ): “Anam-babam sana feda olsun. Ben bunları bu kısa müddet içinde nasıl yapabilirim?” deyince Rasûlullah (s.a.) tebessüm etti ve: “Yâ Âişe! Ondan kolay ne var? Üç ihlâs bir fâtiha okursan Kur’an’ı hatmetmiş olursun. Bana ve diğer peygamberlere salavat getirirsen şefaatimize kavuşursun. Mü’minlerin affını dilersen onları hoşnut edersin. “Sübhanallahi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh, lehül-mülkü velehül-hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr” tesbihini okursan hac sevabı gibi sevab alırsın.”
Sevde Binti Zem’a ,radıyallahu anhâ ,Rasûlullah’ın İkinci Eşi
Sevde binti Zem’a radıyallahu anhâ Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimizin ikinci eşi... Hz. Hatice annemizin vefatından sonra ilk ailesi... İnancı uğrunda kendi öz vatanını terkedip Habeşistan’a hicret eden ilk müslümanlardan... Bir muhâcirin dul hanımlığından Kâinâtin Serverine eş olma bahtiyarlığına eren, imanda sadâkat timsâli, cömert bir hanımefendi... Yaşlı, dul fakat sevgi dolu bir gönle sahip, Efendimize zevce olma şerefinin idrakinde samimi bir iman eri... Mü’minlerin annesi...
Reklam
Resûl-i Ekrem (s.a.) efendimiz, Hatice annemizin vefatından sonra rüyasında Cebrâil aleyhisselâm’ı gördü. Bir mahfaza içinde kendisine resim takdim etti ve: “Ey Allah’ın Rasûlü! Bu kız sana eş olacak. Senin hüzün ve yalnızlığını giderecek,” dedi. Efendimiz mahfazayı açtığında Âişe annemizin resmini gördü. Bu rüyadan Cenab-ı Hakk’ın emriyle Âişe ile evleneceğini anladı.
Bir defasında Âişe annemiz: “Ya Rasûlallah! Benim iki komşum var. Hangisine daha öncelik vereyim. İkram edeyim?” diye sordu. Efendimiz de: “Kapısı sana en yakın olana” buyurdu.
Hz.Aişe annemizden rivayet edilen hadis
“Ey Âişe! Sana birisi, istemeden bir şey verirse kabul et, çünkü o, Allah Teâlâ’nın sana gönderdiği bir rızıktır.”
O, bu ümmetin kadınlarının en hayırlısı idi.
Yüce Rabbimiz onu Cennette köşkle müjdeledi. Cebrâil aleyhisselâm’ı bu müjdeyi bildirmek üzere Rasûlullah (s.a.) efendimize gönderdi ve: “Hatice’ye Rabbinden ve benden selâm söyle. Onu, Cennette inciden yapılmış bir sarayla müjdele. Orada ne gürültü-patırtı vardır, ne de çalışıp çabalamak. Zahmet, külfet bulunmayacak.” buyurdu.
Reklam
“Bütün zevcelerimle evliliklerim ve kızlarımı evlendirmem, hepsi Cebrâil aleyhisselâmın Allah Teâlâ’dan getirdiği izin ile olmuştur.
Zeynep Binti Huzeyme radıyallahu anhâ Yoksullar, Düşkünler Anası
Zeynep binti Huzeyme radıyallahu anhâ annemize “Ümmü’l-Mesâkin= yoksullar, düşkünler anası” denirdi. Bu onun lâkabı olmuştu. Cahiliye devrinde bile böyle tanınırdı. Çünkü çok yemek yedirirdi. Eline geçen malı bekletmeden sadaka olarak dağıtırdı. Fakir, yoksul ve muhtaçlara karşı çok merhametliydi. Bizzat kendisi düşkünleri fakirleri arar bulur ve yardım ederdi. İbadete de çok düşkündü. İnfak, şefkat ve merhamet damarları dâima açıktı.
Hazreti Hatice
Hazret- i Hatice ( r.a ) İslam'dan önce " Tahire " lakabıyla anılırdı ..
Ümmü Habîbe radıyallahu anhâ İmanda Sadâkat Örneği Annemiz
Ümmü Habîbe radıyallahu anhâ, imanda sabır, sadâkat ve sebâtın en güzel örneğini veren bir annemiz... İnancı uğrunda fakirliğe, yalnızlığa katlanan, müşrik ailesine ve mürted kocasına boyun eğmeyen, iman fedaisi, muhâcir hanım sahâbî... Habeşistan’da iken gıyâbî nikâh ile Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin aile halkasına giren ve mü’minlerin annesi olma şerefine eren bahtiyarlardan... Kureyş ile aradaki buzların erimesine vesile olan annemiz...
Reklam
Allah Rasûlü (s.a.) efendimizin evliliklerinin siyasi ve içtimâî sebebleri de
vardı. Nüfuzlu kabile reislerinin kızlarıyla evlenmesi onları kendine bağlamış hatta pek çoklarının İslâm’a gelmesini sağlamıştı. Onların müslümanlara karşı kin ve düşmanlıklarını yumuşatarak İslâm’ın yayılmasını kolaylaştırmıştı. Öyle ki, Resûl-i Ekrem (s.a.) efendimiz Ümmü Habîbe ile evlendikten sonra Ebû Süfyan savaş alanında Peygamberimizin karşısına hiç çıkmamıştır. Safiyye ve Cüveyriye ile evlendikten sonra da Yahudi kabilelerinin düşmanlıkları nisbeten azalmış pek çoklarının da kalblerinin İslâm’a ısınmasına sebeb olmuştur.
Zeynep Binti Cahş radıyallahu anhâ Kolu Uzun - Cömert Annemiz
Zeynep binti Cahş radıyallahu anhâ Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimizin Zeynep isimli ikinci hanımı... İslâmiyeti ilk kabul eden hanım sahâbîlerden... Efendimizin hala kızı... İbadete düşkün oluşu ve cömertliğiyle meşhur... Fakirlerin, gariblerin annesi diye anılan takvâ erlerinden... Kendi el emeği ile geçinen, dikiş, nakış ve el işi yaparak kazandığı paraları fakirlere infak eden sehâvet sahibi bir hanımefendi... Nikâhını Allah Teâlâ’nın kıydığı bir bahtiyar...
Ona "küçük kız " anlamına gelen Cüveyriye adını verdi . O, bu sırada yirmi yaşlarda bulunuyordu ..
Sayfa 122Kitabı okudu
Hazret-i Hafsa radıyallahu anhâ Ömer İbni Hattab’ın Kızı
Hazret-i Hafsa radıyallahu anhâ Hz. Ömer (r.a.)’ın kızı... Bilgili, prensipli, irâdesi kuvvetli, sadâkat sahibi bir İslâm hanımefendisi... O devirde okuma-yazma bilen pek ender, kültürlü kadınlardan... Üçüncü hicri yılda Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin aileleri arasına katılarak mü’minlerin annesi olma şerefini elde eden bahtiyarlardan...
İslâm’ın ilk mü’mini
Efendimiz zihnini meşgul eden ve gönlünü tırmalayan bu büyük derdini annemize: “Bana kim inanır ya Hatice!” diye seslendirdi. Soyu sopu, zenginliği, güzelliği ve olgunluğu ile fazilet timsali annemiz, büyüklüğüne büyüklük katan firasetli davranışıyla, şeref ve izzetini artıran teslimiyetiyle Efendimize destek verdi ve: “Sana kim inanmaz ki? Önce ben inandım.” deyip kelime-i şehâdet getirdi. O, İslâm’ın ilk mü’mini oldu. Allah Rasûlü’nün ilk destekçisi oldu.
78 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.