Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Pırtlatan Bal

Aziz Nesin

Pırtlatan Bal Sözleri ve Alıntıları

Pırtlatan Bal sözleri ve alıntılarını, Pırtlatan Bal kitap alıntılarını, Pırtlatan Bal en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ben köklerimi iki kesme taşın arasında iyice sarıp yerimi pekiştirdikçe ve dallarımı da gökyüzüne doğru uzatıp büyüdükçe herşeyi daha iyi görmeye başladım.
Ben bir incir çekirdeğiyim
Bizler yaşayabilmek, türümüzü sürdürmek ve bu yeryüzünden gitmemek için çok güçlü, dirençli, dayanaklı olmak zorundayız. Içinizden kimileri belki sert taşların üstüne düşeceksiniz belki de besleneceğiniz kertede bol su ve toprak bulamayacaksınız. Bu koşullarda bile yılmayın; kayalara, taşlara karşı bile savaş vererek, direnerek yaşamaya, büyümeye, üretmeye çalışın.
Reklam
Çocukları, gençleri düşler kurmaktan vazgeçirip yalnız doğru söylemeye, doğruyu aramaya alıştırmak istiyorlar. Çocuklar gençler doğruyu aramasınlar, görmeye çalışmasınlar demiyorum, ancak hayallerini işletmezlerse, düşler kurmaya alışmazlarsa, gerçeği, doğruları da sezemezler, göremezler. Hayal, düş gücünden yoksun bir us, kuruyuverir.
Kurumuş sinekten yağ çıkarmalı Bir üzüm çöpünden bağ çıkarmalı, Yüzedebin faizle dağ çıkarmalı Faizi vermeden ölürse borçlu, Ölüyü mezardan sağ çıkarmalı!
Benim olgun incirlerimin içlerindeki yüzlerce yüzlerce incir çekirdeklerinden epiycesi kale duvarlarını, zindan duvarlarını ve bütün kötülük ve öç özgürsüzlük duvarlarını yıkmak için sonuna dek savaşım verecekler ve tükenmemelerinin , yok olmamalarının ve uykuyu kazanmalarının tek yolunun çoklukta olduğunu, çokluk olmalarının savunma ve korunma silahı olduğunu bilecekler.
Çünkü kalelerde yaşayan bu işçiler, bu köylüler, bu uşaklar, bu hizmetçiler, bütün bu emekçiler, başlarında bir derebeyi olmadan özgürce yaşamayı kendileri savaşım vererek haketmediklerinden , bu şimdiki derebeyi ve bütün yakınları taşların altında ezilip yokolsalar bile, bu kalelerdeki emekçiler yaşayabilmeleri için bir derebeyini çok gerekli sandıklarından bir başka derebeyi arayıp bulacak, başlarına geçireceklerdir.
Reklam
Peki masallar bu olmayacak şeyleri olabilirmiş diye niçin anlatırlar ? Hah, işte sorun bu... Masalın sonu , sonunda çıkarılacak ders önemlidir.Bu ders gerçektir, doğrudur.Masallar insanlara, olmayacakmış gibi şeyleri anlatarak, doğru sonuçları çıkarmalarına yardım eder.Önemli olan, masalın sonunda doğrunun , gerçeğin ortaya çıkmasıdır.
Salt bitkiler, hayvanlar değil, insanlar da böyledir.Varlık, varsıllık, insanların kendilerini koruma ve savunma silahıdır.Bu yüzden varlıklı insanlar çok çocuk yapmazlar.Buna karşılık yoksul insanlar zayıf ve güçsüzdürler. Yaşamda kalabilmek , kendilerimi sürdürebilmek için durmadan üremek, çok çocuk yapmak zorunda kalırlar.
Herkesin bildiği bişeyi de , hiçkimsenin bilmediğini sanmak, tastamam aptallıktır.
Ben bir incir çekirdeğiyim
Köklerimi sökmeye kalksalar o koca taşlar yerinden oynar ve duvar yakılırdı. Taşların arasındaki köklerim yeniden canlanıp dallar süreceğini ummadılar.
Reklam
Cezaevindekileri kurtaracak olursan, onlar başlarına buyruk ve özgür yaşamaya alışık olmadıklarından ve bu özgürlüğü kendileri hakederek kazanmadıklarından, yaşayabilmeleri için yine gidip derebeyinin buyruğuna girecekler.Derebeyinin isteğine uygun olarak yeni baştan yine kendileri için bu kez eskisinden çok daha sağlam bir zindan yapacaklar.
Demek, durmadan doğurup üreyip çoğalmak da bir korunup savunma silahı oluyor.
Öyle cimri, öyle pinti ki, Azrail'e bile faizle can verecek.
Nurullah Ataç’ın şu düşüncesine bütünüyle katılıyorum: “Çocukları, gençleri düşler kurmaktan vazgeçirip yalnız doğru söylemeye , doğruyu aramaya alıştırmak istiyorlar.Çocuklar,gençler doğruyu aramasınlar, görmeye çalışmasınlar demiyorum , ancak hayallerini işletmezlerse, düşler kurmaya alışmazlarsa, gerçeği, doğruları da seçemezler,göremezler.Hayal, düş gücünden yoksun bir üs, kuruyuverir.”
Paracının karısı: Canım bal istiyor diyorum sana. Paracı: Canım benim sen kendin balsın balı ne yapacaksın?
60 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.