Bugün size oldukça meraklı bir kızı anlatacağım adı üstünde Pışpış Meraklıbakış çevrenizde olan çoğu çocuk gibi sadece aklından geçen sorulara cevap aramaktadır. Ama sorular o kadar çoktur ki evin tüm bireyleri bu sorulardan kaçmaya başlar. Pışpış bir müddet sonra soruların kötü olduğunu düşünmeye başlar çünkü herkes ondan kaçmakta ya da bir bahane bulmaktadır. Ama aslında bu dünyanın en doğal olayıdır merak etmek ve öğrenmeye çalışmak. İşte hikayemiz kafasında sorulardan ateş böcekleri uçuşan ve cevapları ile yeni kapılar açan bu küçük kızı anlatıyor. Kitabımız görmezden gelinen bir çocuğun üzerinde nasıl bir etki bıraktığımızı çok güzel bir şekilde anlatıyor o yüzden anne, baba ve çocuklara tavsiyemdir
Ah, evet… Çocuklar sahildeki kum taneleri kadar çok soru sorar. Hem de her gün… Sorular çocukların başına, lambaya üşüşen ateş böcekleri gibi toplanır. Ellerinizle kovalasanız da onlardan bir türlü kurtulamazsınız. Üstelik bu uçan, minik ve parlak soruların akıllara ne zaman ve nerede geleceği de hiç mi hiç belli olmaz.
Etrafta vızıldayarak dolanıp duran bu ateş böcekleri her an her yerde parıldayabilir. Doğum günü pastasını üflerken, ejderhalarla ilgili bir masalın tam ortasındayken, yorganının içinde kamp kurmuşken veya şey… Tuvaletteyken!
Ama korkmanıza, kızmanıza, oflayıp puflamanıza gerek yok! Çünkü her soru bir ateş böceğidir. Ateş böcekleri de, bilirsiniz işte, ışıl ışıl ışıldarlar. Bu ışıklar uyuz birer baş belası gibi gözükse de bir fener gibi önümüzü aydınlatır. Biri söndüğünde diğeri yanar. Bu hayat boyu böyle devam eder. Sorular çocuklarımızın en iyi yol arkadaşlarıdır ve çok iyi de birer rehberdir.
1- PIŞPIŞ MERAKLIBAKIŞ
Sevgili Tuğba Coşkuner’in okuduğum ilk kitabı olur kendileri :) Önce bir okur olarak okudum. Sonra öğretmen olarak bir kez daha okudum. Daha sonra aaaa ben anneyim dedim bir kez daha okudum. Kedileri seviyorum , kaktüslü tişörtüm de var dedim dördüncü kez okudum. Meraklıbakış’ın gözlüklerini görünce 25 yıl önceki halimi hatırladım bir daha okudum. Okudum da okudum. Bütün bu okumaların ardından ‘helal olsun be’ dedim. Kullandığı dil o kadar keyifliydi ki kitabın son sayfasına gelince ‘hayır hayır bitemez ‘ deyip bu sefer resimleri inceledim.
Okur kimliğimle kitabı incelerken ‘sahildeki kum taneleri kadar çok soru sorardı ‘ diyerek
< çok> kelimesinin anlamını zirvelere taşımasına ba-yıl-dım. Sonra Öğretmen Sıla devreye girdi , gelişim düzeyine nasıl da uydurmuş koca isyanını dedim :) Anne Sıla harekete geçti sonra ; ‘gel bakalım Vuslat şekerim ‘ dedim . Kıkır kıkır güldük, eğlendik . Daha sonra Hıçkırık ve Bihter geldi aklıma . Kendilerini bu kadar seven birini buldukları için çok şanslı olduklarını düşündüm . Oracıkta benim de bir kedim olsun diye dua ettim hemen . En son okuduğumda kendi Fışfışımla Vışvışımı düşündüm . Ben de çocuk olmuştum ve benim de dağlar kadar sorularım vardı . Bütün somutlaştırmalar ve bütün benzetmeler kalbimi fethetti. Teşekkür ederim :) emeğine sağlık :) Yolumuzun hep kesişmesi dileğiyle
Çocuklar soru sormayı çok severler, büyüklerden de bu merak anların da ilgi ve cevap beklerler.
Kitabın kurgusunda ki isimler tekerleme gibi benzer seslerden oluşturulmuş olması okurken insanı ister istemez güldürüp tekrara itiyor.
Konusu itibariyle de güzel bir kitap sadece bazı yerlerinde ebeveyn ile , bazı yerlerinde de çocuk ile olumsuz düşüncelerin verilmesini pek hoş karşılaşmadım çünkü kitabın sonuna kadar ilgisiz, çocuğundan sıkılmış , bahanelere kaçan iki ebeveyn ve onların ilgisizliği anlamış ve kabul etmiş bir çocuk figürü çizilmiş. Küçük yaştakilerin okuduğu kitapta bu durum diğer okuyucu çocuklar için de bir farkediş , aileye karşı detaycı düşünmeden doğan olumsuz bir his getirisinde bulunabilir.
Çocuklar için çok güzel bir kitap. Resimli olması ayrı bir güzel olmuş. Bu tür kitapları kendim de okumayı çok seviyorum. Minik bebekler için de resimli olması açısından uygun bence.
Pışpış Meraklıbakış
Sevgili Tuğba Coşkuner’in tatlı mı tatlı kitabı Pışpış Meraklıbakış, çok meraklı ve sorduğu sorularla herkesi yoran minik bir kızın hikayesini anlatıyor.
Çizimler de hikaye kadar eğlenceli, seçilen isimler de okurken tebessüm ettiren türden.
Sorular birer ateşböceği olup peşine takıyor bizim Pışpış Meraklıbakış’ı ve kedisi Kışkış’ı.
Kitabın arka kapağında da yazdığı gibi “Çocuklar sahildeki kum taneleri kadar soru sorar, hem de her gün...” Sahildeki kum taneleri kadar soru soran çocukların kitapta kendilerini görüp severek okuyacaklarını düşünüyorum.
Tuğba Coşkuner @tugbacoskunerr
Nur Dombaycı @nur.dombayci
🖨Cezve Çocuk Cezve Yayınları
6-8 yaş
Yazar, editör, öğretmen, Tuğba Coşkuner 1992 yılında doğdu.Yayın dünyasına küçük yaşta yerel gazetelerde yazarak girdi. Ardından dergilerin ve yayınevlerinin yazar ve yayın kurulu ekiplerinde yer aldı. Yazmak ve okumak Tuğba Coşkuner’in dünyasından hiç eksilmedi, hatta o dünyada kendine her gün bir öncekinden daha büyük bir yer edindi. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra edebiyat eğitimi almaya karar verdi.
Şu an hem Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda yüksek lisans yapıyor hem birçok yayınevi ve derginin editörlüğünü-yayın danışmanlığını yürütüyor hem de büyük bir iştahla öğrenmeye, okumaya, yazmaya devam ediyor.
Kitapları
Çocuklar ve Çiçek Mezarlıkları (Yetişkin)
Bu Patika Nereye Çıkar? (Yetişkin)
Ormanı Yemek Yasak (Çocuk)
Duvarları Gıdıklanan Okul (Çocuk)
Macera Ekspresi (Çocuk)
Puhu Kuşu Kasabası (Çocuk)
Kayıp Orman Şarkısı (Çocuk)
Pışpış Meraklıbakış (Çocuk)
Yeterince Tembel Misin? (Genç ve Yetişkin)