Ne talihsizim! Ölüyorum; hiçbir dostum da yok! Hiçbir tragedya yazarının yapıtında parasızlıktan ölen bir tiran görülmez. İşte, sana akıllı kimselerin pek kötü bulmadıkları birkaç dize daha: Ne ölümlülerin umutsuz yaşamlarında pek bulamadıkları o parlak altınlar. Ne mücevherler ne insanların öylesine değer verdikleri gümüş yataklar. Ne engin ovalarda ağır başakların kendi kendine bittiği tarlalar. Erdemli kimselerin düşünceleri gibi parlak olamazlar. Hoşça kal, bana ettiğin büyük haksızlıkları bil de.
-PLATON - FATİH ERDOĞAN- #okudumbitti #kitapyorum "Ne talihsizim! Ölüyorum; hiçbir dostum da yok! Hiçbir tragedya yazarının yapıtında parasızlıktan ölen bir tiran görülmez. İşte, sana akıllı kimselerin pek kötü bulmadıkları birkaç dize daha: Ne ölümlülerin umutsuz yaşamlarında pek bulamadıkları o parlak altınlar. Ne mücevherler ne insanların öylesine değer verdikleri gümüş yataklar. Ne engin ovalarda ağır başakların kendi kendine bittiği tarlalar. Erdemli kimselerin düşünceleri gibi parlak olamazlar. Hoşça kal, bana ettiğin büyük haksızlıkları bil de." Merhabalar arkadaşlar. Sizlere güzel bir felsefe kitabı yorumu ile geldim. Bu minik kuşum da bana kitap okurken eşlik etti. Bu görselde çok hoşuma gitti açıkçası. (O da büyüyünce ablası gibi kitap okuyacak demek , haha) Evet " Platon " isimli kitaptan biraz bahsetmek istiyorum. Kitabın üstünde biyografi serisi diye yazıyor ama aslında kitap 13 farklı başlıktan oluşuyor. Sadece ilk başlıkta Platon'un biyografisinden bahsediliyor. Geri kalan 12 başlık bu başlıklar kısaca; ●"Varlık Öğretisi" ●"Platon ve Farabi'nin varlık, bilgi,ahlâk Kavramları Karşılaştırması" ●"Platon'da Retorik Kavramı" ●"Platon'un Tiranlık Üzerine Eleştirisi" gibi başlıklardan oluşuyor. Ben lisede felsefe dersini çok sevdiğim için elime bu kitabı aldım, açıkçası felsefi kavramlardan ötürü biraz okumakta zorlanacağımı düşündüm. Aksine her bir sayfasında tam anlamıyla bir felsefe şöleni yaşıyorsunuz, farklı ve yeni felsefi kavramları bu kitap ile pekiştiriyorsunuz. Bana göre bilgi ve felsefi bir şölen yaşatmayı başardığı için bu kitap gayet akıcıydı, okurken derin düşündürdü bu yüzden tavsiye edebileceğim bir kitap sizlere. Kitap ile kalın.. #book #kitap #bookstagram #kitapkurdu #turkey #books #instagram #photography #edebiyat #instagood #art #love #bookworm #istanbul #reading #kitaplar #instabook #şiir #sanat #bookshelf #booklover #kitaptavsiyesi #antalya #read #yazar #söz #okudumbitti #kitapaşkı #kitapönerisi
Gerek seçkinler meclisinin zorbalığı , gerekse Sokrates'i haksız yere idam eden soysuzlaşmış demokrasinin zulüm ve yolsuzlukları Platon' u derinden sarsmış ve bu sebeple siyasi rejimler üzerine felsefi bir araştırmaya girişmiştir.
Platon varlığı neden duyusal dünya yerine akılsal dünyanın içinde aramaya kalkışır? Bunu Nasrettin hoca fıkrası ile ifade etmek yerinde olacaktır; Arkadaşları hocanın sokakta gözleri yerde bir şey bakanlığını fark ederler ona ne aradığını sorduklarında aldıkları cevap ; Bodrum'da kaybettiği yüzüğünü aradığı şeklinde olur.Arkadaşları haklı olarak şaşkınlıkla Bodrum'da kaybettiği yüzünü niçin orada değil de sokakta aradığını sorunca; Hoca'nın verdiği cevap çok anlamlıdır: Çünkü Bodrum karanlık, sokaksa aydınlık.
Batı kaynaklarina göre Platon milattan önce 347 yılında seksen yaşlarındayken , arkasında ciddi bir ilim ve fikir kadrosu ile birlikte pek çok kitap bırakarak ölmüş ve Akademi' nin bahçesine defnedilmiştir.
Ne talihsizim! Ölüyorum; hiçbir dostum da yok! Hiçbir tragedya yazarının yapıtında parasızlıktan ölen bir tiran görülmez. İşte, sana akıllı kimselerin pek kötü bulmadıkları birkaç dize daha: Ne ölümlülerin umutsuz yaşamlarında pek bulamadıkları o parlak altınlar. Ne mücevherler ne insanların öylesine değer verdikleri gümüş yataklar. Ne engin ovalarda ağır başakların kendi kendine bittiği tarlalar. Erdemli kimselerin düşünceleri gibi parlak olamazlar. Hoşça kal, bana ettiğin büyük haksızlıkları bil de.