Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Vücudunuz Nasıl Çalışır Özel Sayısı

Popular Science Türkiye

Popular Science Türkiye Dergisi

Popular Science Türkiye Gönderileri

Popular Science Türkiye kitaplarını, Popular Science Türkiye sözleri ve alıntılarını, Popular Science Türkiye yazarlarını, Popular Science Türkiye yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Neden uyuruz?
Neden yemek yememiz veya ürememiz gerektiğini biliyoruz, ama neden uyumamız gerektiği belli değil. Uyurken savunmasız kalıyoruz. Yani uyku her ne yapıyorsa beynin büyük kısmını kapatan bir şey olmalı. Neden uyuduğumuza dair birkaç teori var ama bunların hiçbiri tamamen kabul görmüş değil.
Reklam
Her insan duyuları aynı şekilde algılamıyor. Sinestezisi olan insanlar sesleri renk gibi görebiliyor ya da belirli görüntüleri kokularla ilişkilendirebiliyor.
Geleneksel beş duyuya ek olarak vücudunuzun uzayda nerede olduğunu beyninizin anlamasını sağlayan bir duyu daha var. Bu duyuya propriosepsion deniyor. Hareketlerimizi, uzuvlarımızın ve kaslarımızın konumlarını bu duyu sayesinde algılıyoruz. Örneğin gözleriniz kapalı olsa bile parmağınızla burnunuzun ucuna dokunmanızı propriosepsion sağlıyor. Basamaklara tek tek bakmadan merdiven çıkmanızı da o sağlıyor.
İnsanların yemek yemesinin tek sebebi enerji depolarımızı yöneten sinyaller değil. Bazen öylesine bir şeyler yemek istiyoruz. Bu tip açlığa "hedonik açlık" deniyor. Hedonik açlık, bir şeyler yeme isteği veya belli bir yiyeceği arzulama (aşerme) şeklinde tanımlanabilir.
Nezleye yol açan 200’den fazla virüs var. Bunlar arasında insan koronavirüsü ve respiratuar sinsityal virüs de var.
Reklam
Akciğer kanserine yakalanma riski en yüksek olan insanlar sigara içenler. Üstelik ne kadar çok içerlerse bu risk o kadar artıyor. CDC verilerine göre sigara içenlerin akciğer kanseri olma olasılığı 15 ila 30 kat daha fazla. Ancak göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Norman Edelman, sigarayı bırakanlarda oluşmuş akciğer hasarının büyük ölçüde iyileşebildiğini söylüyor.
Rüyanız sizi uyandırırsa onu hatırlamanız daha kolay oluyor. O yüzden kabusları iyi rüyalardan daha fazla hatırlıyoruz.
Sayfa 139Kitabı okudu
Her hücre tipinin kendine has bir ömrü var. Bir insan ölünce vücudundaki tüm hücrelerinin ölmesi saatler veya günler sürebiliyor. Adli tıp uzmanları, cinayet kurbanlarının ölüm nedenini ve zamanını belirlerken bu olgudan yararlanıyor. Alyuvarlar Yaklaşık 4 ay yaşarken akyuvarlar ortalama 1 yıldan fazla yaşıyor. Deri hücreleri 2 ila 3 hafta yaşıyor. Bağırsak hücreleri pek uzun ömürlü değil: Yaklaşık 4 günde ölüyorlar. Sperm hücrelerinin ömrü ise sadece 3 gün civarında. Ancak beyin hücreleri genellikle ömür boyu bizimle kalıyor.
Sayfa 101Kitabı okudu
DNA'ınızı çözüp uzatabilseydiniz 250 kere Güneş'e gidip geri dönebilirdi.
60 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.