Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rabbânî Nasihatler

İmam-ı Rabbânî

Rabbânî Nasihatler Gönderileri

Rabbânî Nasihatler kitaplarını, Rabbânî Nasihatler sözleri ve alıntılarını, Rabbânî Nasihatler yazarlarını, Rabbânî Nasihatler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mevlana Muhammet Kılıç Muvaffak, mektubunda ilim talebeleri ve Sûfîler için bir miktar para gönderdiğini yazmıştı. İlim talebelerine sufilerden önce zikr etmesi çok yerinde ve güzel bir davranış oldu. “Zahir batının göstergesidir“ hükmünce umarız içinden de ilim talebelerine öncelik tanır.
Sayfa 109Kitabı okudu
Teftezânî, Hz. Ali ra sevgisinde aşırıya kaçmakla beraber der ki: “ meydana gelmiş olan muhalefet ve savaşlar hilafet konusundaki bir çekişmeden değil, içtihat hatasından kaynaklanmaktadır.”
Reklam
Bu açıklamalardan anlaşıldı ki sebeplere sarılmak bazı kıt görüşlü kimselerin iddia ettiği gibi tevekküle mani değildir. Hatta sebeplere sarılmanın tam anlamıyla tevekkül olduğunu söyleyebiliriz.
Allah Teala hayrı da şerri de irade edendir. Her ikisini de yaratan O’dur. Şu kadar var ki O hayra razı olur, fakat şerre razı değildir. Rıza ile irade arasında çok ince bir fark vardır. Allah, ehlisünnet alimlerini bu farkı anlamaya muaffak kılmıştır. Diğer fırkalar bu farkı kestiremedikleri için sapıklıktan kurtulamamıştır.
Şu halde fiilleri yaratmak Allah’a, onları kazanmak ise kullara mahsustur.
Gözleri peygamberlere bağlılık sürmesiyle sürmelenmiş ileri görüşlü kimseler bilirler ki varlıklarını ve ayakta kalabilmelerini Allah’a borçlu olan sebep ve araçlar gerçekte cansız birer varlıktırlar. Bunlar nasıl olurda kendisi gibi bir şeye tesir edebilir, onu yoktan var edebilir! Bilakis bütün bu sebeplerin ardında sonsuz kudret sahibi biri vardır ki O bu şeyleri var etmekte ve her birine layık olduğu kıvama bahsetmektedir.
Reklam
Mükemmel Yaklaşım
Kuşkusuz her iki grup da aşırılığın iki ucunu; ifrat ve tefriti (bütünüyle ret ve bütünüyle kabul) taraflarını seçmiş ve orta yoldan uzaklaşmıştır. Makbul evliyadan olan bir şeyh nasıl olurda kökten reddedilebilir! Yine nasıl olurda kuru taklit uğruna onun ehli sünnete muhalif olan görüşleri kabul edilebilir!
Sayfa 58 - İmam Rabbani Hz, İbn’ül Arabi hakkında söylüyorKitabı okudu
İsa’nın (aleyhisselam) daveti kendisine ulaştığında dönemin filozoflarının öncüsü olan Eflatun, “Biz hidayeti bulmuş kimseleriz. Bizim hidayete erdirecek kimseye ihtiyacımız yoktur“ diyerek davete icabet etmemiştir.
Deistlerin Dua Etmeleri Düşünülemez!
İmam-ı Rabbani Hazretleri, bu paragrafta Deizm'i yani Yaradancılığı eleştirmektedir. Deistlere göre âlemi Allah yaratmış, âlemiin kurallarını Allah koymuştur ve âlem bu değişmez kurallara göre kendi kendine işlerken hâşâ Allah bu işleyişe karışmaz. Yani Allah yaratır, kuralı koyar ve gerisine karışmaz. İmam Gazali Hazretleri bu sapık fikirde olanlar için, "Onların tanrısına dua bile edilmez" demiştir. Çünkü hiçbir şeye karışmayacağı için, duaları da kabul edemeyecektir. Ehli Sünnet inancında Deizm kesinlikle reddedilir ve kabul edilmez.
Sayfa 55 - DipnotKitabı okudu
806 öğeden 531 ile 540 arasındakiler gösteriliyor.