Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rıhle Dergisi - Sayı 1

Rıhle Dergisi

Rıhle Dergisi - Sayı 1 Gönderileri

Rıhle Dergisi - Sayı 1 kitaplarını, Rıhle Dergisi - Sayı 1 sözleri ve alıntılarını, Rıhle Dergisi - Sayı 1 yazarlarını, Rıhle Dergisi - Sayı 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Usul ulemasının "hüküm" tarifi, geldiğimiz nokta bakımından son derece önemlidir: "Hüküm, Allah Teala'nın, mükelleflerin fiillerine müteallik hitabıdır. "
Sayfa 10 - Mesela bkz., el-Cürcânî, et-Ta'rifât, 92; el-Bâberti, er-Rudüd ve'n-Nukûd, I, 100.Kitabı okuyor
Efendimiz (s.a.v)'in, kimi rivayetlerde ezan okunduğunda, kimilerinde de sabah-akşam okunmasını tavsiye buyurduğu bir dua vardır: "Rabb olarak Allah'tan, Peygamber olarak Hz. Muhammed'den ve Din olarak İslam'dan razı oldum." Efendimiz (s.a.v), rivayetin farklı varyantlarında yer alan ifadelere göre bu duayı okuyan kimsenin günahının bağışlanacağını, Allah Teala'nın kendisini razı edeceğini, kendisine cennetin vacip olacağını haber vermektedir. Bkz. Müslim, "Salât", 13; Ebû Dâvud, "Salât", 36; "Sücûdul- Kur'ân", 26; et-Tirmizî, "Salât", 44; "De'avât", 14; en-Nesâî, "Ezân", 38; İbn Mâce, "Ezân", 4; "Dua", 14; Ahmed b. Hanbel, IV, 337, V, 367...
Reklam
Hayata riza-yı ilahînin damgasını vurmayan, rengini vermeyen bir inancın -Hristiyanlığın, bahusus Protestanlığın çağrıştırdıklarından farklı- ne anlamı olabilir?
İTİKAD FIKIH İLİŞKİSİ
İslam, hayatın tamamını kuşatan bir dindir. Sadece neye nasıl inanmamız gerektiğini belirleyen ilkeler değil, aynı zamanda hayatımızı tanzim edeceğimiz kurallar da içerir. Bunlara, ahlaki ilkeleri de eklediğimizde ortaya, insan hayatının her aşamasını ve her alanımı kapsayan bir manzume çıkar. Şüphesiz bu üç alan (iman, ahlak ve hayatı tanzim eden kurallar) birbirinden bağımsız değildir. İman ile başlayan mü'min oluş süreci, amel ile gelişir ve ahlaki ilkeler ile bütünleşerek olgun mü'mini (insan-ı kâmil) ortaya çıkanı. İnançla ilgili alanı Akaid, ahlaki alanı Tasavvut ilmi disipline ettiği gibi, ameli hayatı da Fıkıh ilmi tanzim eder. Iman'dan kaynaklanmayan bir Fıkıh, ontolojik olarak da epistemolojik alarak da mümkün değildir. Bir başka ifadeyle inanmak yaşamayı gerektirir. İman ile amel, ruh ve beden gibidir. Biri olmadan diğerinin arzu edilen şekilde var olabileceğini düşünmek mümkün değildir.