Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Günümüzün Bir Topolojisi

Ritüellerin Yok Oluşuna Dair

Byung-Chul Han

Ritüellerin Yok Oluşuna Dair Sözleri ve Alıntıları

Ritüellerin Yok Oluşuna Dair sözleri ve alıntılarını, Ritüellerin Yok Oluşuna Dair kitap alıntılarını, Ritüellerin Yok Oluşuna Dair en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gorgias diyalogunda Sokrates ve Kallikles, düellocular gibi sahne alır. Diyalogdan çok bir düello, tartışmadan çok bir karşı karşıya gelmedir bu. Ritüelleşmiş bir ikili-mücadeleye benzemektedir. Dramatik özellikleri vardır. Güce ve adalete ilişkin birbiriyle kıyaslanamaz iki pozisyon arasında aracılık da mümkün değildir. Mesele yenmek veya yenilmekten ibarettir
Dikkat eksikliği bozukluğu, dizisel algının patolojik ölçüde keskinleşmesinin sonucudur. Burada algı asla durmaz. [Şeylerde] oyalanmayı unutmuştur. Kültür tekniği olarak derin dikkat ise tam da ritüellerden ve dini pratiklerden doğar. Din sözcüğünün kökeninde relegere olması ve bunun dikkat etmek anlamına gelmesi bir tesadüf de­ğildir. Her dini pratik bir dikkat egzersizidir. Tapmak bir derin dikkat mekânıdır. Dikkat, Malebranche’a göre ruhun doğal duasıdır. Günümüzde ruh dua etmiyor. Sürekli kendini üretiyor.
Reklam
Neoliberalizm, ahlakı katmerli bir şekilde sömürüyor. Ahlaki değerler kendini farklılaştırma belirtisi olarak tüketiliyor, egonun hesabına yazılıyor, bu da kişinin kendilik-değerini yükseltmeye hizmet ediyor. Narsistik özsaygıyı artırıyor. İnsanlar değerleri topluluğa değil, aksine kendi egosuna atfediyor.
çay içerek dünyayı değiştirmek* iyiymiş
Günümüzde değerler de bireysel tüketimin nesnesi konumunda. Bizzat onlar da meta haline gelmiş durumda. Adalet, insanlık ve kalıcılık gibi değerler ekonominin ortamında körü körüne istismar ediliyor. “Çay içerek dünyayı değiştirmek”, diyor bir ticaret fuarı firmasının sloganı.
Metanın emosyonelleştirilmesi ve buna bağ­lı olarak da estetikleştirilmesi üretim zorlamasına tâbidir. Onların görevi üretim ve tüketimi artırmaktır. Böylelikle ekonomik olan estetik olanı sömürgeleştirir.
Günümüzde sadece şeyleri tüketmekle kalmıyoruz, onlara yüklenmiş emosyonları/heyecanları da tüketiyoruz. Nesnelerin tüketimi sonsuz olmaz, ama heyecanlar sürgit tüketilebilir.
Reklam
Ben, öteki ve ötesinin ahlakı ve otantiklik kültü
Ben, günümüzde azimle ve sürekli ahlakileştiriliyor. Öte yandan aynı anda toplum kabalaşıyor. Nezaket davranışları yok oluyor. Otantiklik kültü onları hiçe sayıyor. Görgü kuralları gittikçe seyrek hale geliyor. Bu açıdan da biçimlere karşı düşmanca bir tutum sergiliyoruz. Görünen o ki, ahlak, toplumun kabalaşmasını engellemiyor. Ahlak biçimden yoksundur. Ahlaki içsellik, biçim olmadan da idare ediyor.
Sayfa 77 - İnka YayınlarıKitabı okudu
Çalışmanın sonu/Tarihin sonu
Çalışmanın sonu, tarihin sonu anlamına gelmektedir. Kojeve in tarih-sonrasına dair ilk tasavvuruna göre "bütün insanlığın önündeki sonsuz şimdiyi" one alan "American Way of Life"dır bu. "Insanın hayvanlığa geri dönüşü" tarih-sonrasının emaresidir
Sayfa 67 - İnka YayınlarıKitabı okudu
Narsistik homo psychologicus, kendi kendisinin, çetrefil içselliğinin tutsağıdır. Dünyadan nasibini alamamış yoksulluğu yüzünden kendi çevresinde dönmekten başka birşey yapamamaktadır. Dolayısıyla depresyona düşmektedir.
Sayfa 31 - İnka YayınlarıKitabı okudu
314 öğeden 301 ile 310 arasındakiler gösteriliyor.