Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Günümüzün Bir Topolojisi

Ritüellerin Yok Oluşuna Dair

Byung-Chul Han
Byung-Chul Han, Ritüellerin Yok Oluşuna Dair’de hem bireysel hem de toplumsal yaşamı yoğun, istikrarlı ve düzenli kılan ritüelleri mercek altına alıyor. Bir yandan yaygınlaşan kolektif narsisizmin ve otantikliğin topluluk aidiyetlerini, diğer yandan da dijitalleşmenin, üretim mantığının ve neoliberal kapitalist küreselleşmenin ritüelleri adım adım ortadan kaldırdığını ve bu durumun hem zaman hem de mekân algımızı tahrip ettiğini öne sürüyor. Her iki dinamiğin de hem insan doğasını hem de bizzat toplumsallığı radikal bir biçimde dönüştürdüğünü gözler önüne sererek tarihsel bir dönemeçte olduğumuza dikkat çekiyor. “Geçiş ritüelleri, hayatı mevsimler gibi yapılandırır. Bir eşikten atlayan kişi hayatın bir evresini kapatmış sayılır ve yeni bir evreye adım atmış olur. Geçiş ola­rak eşikler, mekân ve zamana ritim ve ifade katar, hatta on­ları anlatırlar. Derin bir düzen deneyimini mümkün kılar­lar. Eşikler, zaman-yoğun geçişlerdir. Günümüzde gittikçe hızlanan geçişler, kesintisiz iletişim ve üretim lehine yırtılmaya maruz kalıyorlar. Dolayısıyla mekân ve zamandan yana yoksullaşıyoruz. Daha fazla mekân ve zaman üretme çabası içinde onları yitiriyoruz. Zaman ve mekân, dilini yi­tiriyor, suskunlaşıyor.
Yazar:
Byung-Chul Han
Byung-Chul Han
Çevirmen:
Ahmet Öz
Ahmet Öz
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 17 dk.Sayfa Sayısı: 116Basım Tarihi: 2022Yayınevi: İnka Kitap
ISBN: 9786057066435Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
116 syf.
·
Puan vermedi
Birçoğumuz boşluk/anlamsızlık hissiyle birlikte "degersizlik" çağını yaşıyoruz. Bireyselligin ön plana çıkarıldığı ve "Biricik"ligin yuceltildigi zamanda , kolektif olanın guvenli ve özgür alanından uzaklaşıyoruz. Rituellerin ortadan kalktığı ve yerine yeni bir anlam inşa edilemediği yaşamların içi boşluk ve yalnızlık kaygısı ise doluyor. Ritueller, toplumlar tarafından uzun yıllar ve tekrarlamalar sonucunda oluşan; içerisinde tecrübe ve bilgelik taşıyan kültürel miraslardir. Kişiyi varoluş kaygısından koruyan, yaşamı pratik ve güvenli hale getiren eylemsel olgulardır. Her rituel için bunu söylemek elbette mümkün değil fakat yinelenecek eylemleri ortadan kaldırırken yenilenecek değerlere ihtiyac duyuyoruz. Ürettiğimiz değerlere iyi bakmamız gerekli -tabi eğer uretebiliyorsak-. Chul Han'a gelecek olursam her zamanki gibi müthiş derecede rahatsiz edici. Bu huysuz adamın çağa karşı olan muhafazakar yönü insani yere bastıran, kökleri ile temas kurduran müthiş bir cazibeye sahip. Onun hatırlataciligina ve isaretlerine teşekkür borcumuz var.
Ritüellerin Yok Oluşuna Dair
Ritüellerin Yok Oluşuna DairByung-Chul Han · İnka Kitap · 202278 okunma
Reklam
116 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Kapakta, kitap isminin altında "Günümüzün bir topolojisi" yazıyor. Öncelikle ritüellerin azaldığına ve yok olma ihtimaline katılıyorum. İnsanlık tarihi boyunca ritüelin birey ve toplum için anlamını öğreniyoruz ki bunu da daha önce düşünmediğini itiraf etmeliyim. Üretime, tüketime, çalışmaya, performansa zorlandığımız, hıza ve haza yönel(til)diğimiz Kapitalist ve neoliberal dünya etkisinde ritüelin kaybını konuşuyoruz kitap boyunca. Sığlaşıyoruz, derinliği yitiriyoruz, bizi birbirimize bağlayan anlamları, anlatıları, simgesel zamanları, bayramları ve ayinleri ve oyunları... düşünmeyi yitiriyoruz diye uyarıyor Chul Han. Geçmişten günümüze neydik, ne olduk derken kitap, geleceğin- dataizmin getirdikleri/getirecekleri ile son buluyor. Byung Chul Han tarzına, onun kavramlarına aşina değilseniz zorlanabilirsiniz. Kolay bir okuma değil. Ama Byung Chul Han hiç bir zaman kolay lokma olmadı ki.
Ritüellerin Yok Oluşuna Dair
Ritüellerin Yok Oluşuna Dair
Byung-Chul Han
Byung-Chul Han
Ritüellerin Yok Oluşuna Dair
Ritüellerin Yok Oluşuna DairByung-Chul Han · İnka Kitap · 202278 okunma
116 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
efsaneleri, mitleri, hikayeleri, anlatıları elinden alınan topluluklar erozyona uğramaya mahkumdurlar. öyle ki bu bir tür benlik erozyonuna dönüşür. bu durum ise patolojik rahatsızlıklara sebep olur. geçmişi tarumar edilen insan, başı sıkıştığında kalbi acıdığında onu tutup sımsıkı kucaklayacak bilge ellerden mahrum öylece yapayalnız bir başına kendi duvarlarıyla boğulmaya başlar. ruhun besleneceği pınar kurutulmuş tekdüzelik delirtici bir halde varlığı ele geçirmiştir. buralarda yaşanmaz olur. şarkılarda da söylenildiği gibi "gidelim buralardan, dayanamıyorum aahhh" diyerek antidepresanların kapısı aşındırılır; hatırlayamadığı ezgiler hep aynı tınıda döner dilinde "beni köyümün yağmurlarında yıkasınlar" diyerek kırlar boyu koşası gelir. fakat bilemez; nerededir, kimdir, ne yapmalıdır ondan öncekiler bu yolları nasıl koşmuşlardır... binlerce yıllık yollardan gelen şu efsunlu koku, ferahlık hissiyle sarmalasın modernlikten çürümüş benliğimi.
Ritüellerin Yok Oluşuna Dair
Ritüellerin Yok Oluşuna DairByung-Chul Han · İnka Kitap · 202278 okunma
116 syf.
7/10 puan verdi
Ritüellerin Yok Oluşuna Dair
Ritüeller dünyada olma halini evinde olma haline dönüştürür. Ritüeller dünyayı güven duyulabilen bir yer olma haline getirirler. Narsisizmin, dijitalleşmenin at gözlükleri sayesinde ve küresel kapitalizmin dayatmasıyla ritüeller ortadan kalktı. bu durumun zaman ve mekân algımızı tahrip etti .
Ritüellerin Yok Oluşuna Dair
Ritüellerin Yok Oluşuna DairByung-Chul Han · İnka Kitap · 202278 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.