Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye'deki Kürt Sorununun Temellerine Bir Gazetecilik Yolculuğu

Roboski: Gençler Öldü

Frederike Geerdink

Roboski: Gençler Öldü Gönderileri

Roboski: Gençler Öldü kitaplarını, Roboski: Gençler Öldü sözleri ve alıntılarını, Roboski: Gençler Öldü yazarlarını, Roboski: Gençler Öldü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Silahlarımızı ge­tirdik, çıkardık ve teslim olduk. Bizi topladılar ve önleri­ne oturttular, bizi öldürdüler ve cesetlerimizi, bedenlerimizi güneşte bıraktılar. Neden hayatımız bu kadar ucuz Kır­manciye'de?"
Kırmanciye, bölgeye verilen yerel bir ad.
Köydeki aileler tazminatı reddetmişlerdir. Bu, tümüy­le devletin tazminat sunma tarzıyla ilgili bir tepkidir. Çün­kü aileler kendilerine alelacele teklif edilen tazminatı bir tür "sus payı " olarak görmektedirler. Böyle bir olayda tazminat reddedilmez ama bunun bazı koşullara uygun olması gere­kir: Mesela, suçlu kurumların öncelikle özür dilemesi gere­kir. Tazminat meselesi ancak bundan sonra konuşulabilir. Uludere olayında bu koşul yerine getirilmemiştir.
Reklam
Uludere, Kürt sorununun bir kilometre taşı olmuştu artık.
Kürdistan, tıpkı Gülyazı ve Ortasu'daki Kürtlerin varlı­ğı gibi, kuru bir politik iddia değil, açık bir gerçeklik. Onla­rın arzusu , ülkelerinin sınırlarının resmi olarak çizilmesi de­ğil. Tamam, bağımsız bir devlet güzel olur; bundan bahse­dince gözleri parlıyor ve bunu inkar da etmiyorlar. Ama ha­yati meseleleri sadece bu değil. Onların önemsediği, Kürdis­tan'ın çok uzun zamandır var olduğunun kabul görmesi; dilleri ve kültürleriyle, buranın ayrılmaz bir parçası oldukları­nın kabul edilmesi.
Tarih boyunca topraklarının dört devlet arasında bölün­müş olması, orada hala Kürtlerin yaşıyor olduğu gerçeğini değiştirmeye yetmiyor. Köylere, şehirlere Türkçe isimlerin verilmesi, Kürtlerin artık orada yaşamadığı anlamına gelmi­yor. Dağlardaki birçok yaylaya artık çıkamıyor oluşları da onların tarihleriyle bağlarının kaybolması sonucunu doğur­muyor.
Yeni Türk kimliğinin gururu, Türk olmayan bütün grup­ları bastırır. Türk olmayan en büyük grup durumundaki Kürtler de böylece bastırılır ve kimlikleri yok sayılır.
Reklam
Birleştirici bir ulus-devlet kurabilmek için Mustafa Kemal, eski "Osmanlı-Müslüman" kimliğiyle hesaplaştı. Yeni mil­liyetçilik anlayışı altında herkes artık Türk'tü; böyle olma­yanlar da Türk sayılacaktı, nokta.
Kürtlerin, Kemalistlerle birlikte eşit koşullarda savaştıkları varsayılıyordu. Kurtuluş Savaşı'nı birlikte başlatmışlardı ve ardından, Osmanlı-lslam değerlerine dayalı yeni bir ülke ku­racaklardı. Kemalistlerle yazılı olmayan bir sözleşmeleri var­dı. Eissenstat'a göre, "Kürtler, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Ke­malistlerin bu 'sözleşme'yi yerine getirmeyeceğini, hatta top­rakları üzerindeki güçlerinin ellerinden alınacağını, dillerine ve kültürlerine yasak konulacağını hiç tahmin etmemişlerdi."
Mustafa Kemal'in komutasında, 1919 ile 1923 yılları ara­sında yürütülen Kurtuluş Savaşı'na dahil olmak Kürtler ba­kımından mantıklıydı. Onun amacı, yabancı güçleri Anado­lu' dan çıkarmak ve böylece Sevr Antlaşması'nı yok etmek­ti.
Kürdistan... Türkiye'de yoğun duygu karmaşası yaratan az sayıdaki sözcükten biri.
95 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.