Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye'deki Kürt Sorununun Temellerine Bir Gazetecilik Yolculuğu

Roboski: Gençler Öldü

Frederike Geerdink

Roboski: Gençler Öldü Gönderileri

Roboski: Gençler Öldü kitaplarını, Roboski: Gençler Öldü sözleri ve alıntılarını, Roboski: Gençler Öldü yazarlarını, Roboski: Gençler Öldü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kürtçe yayın yapan bir devlet televizyonu kurmak, Kürtçe­nin özgür olduğu anlamına gelmez. Asimilasyona uğramış çocuklara ana dillerinde iki saatlik ders alma hakkı verilme­si de Kürtler için bir özgürlük değildir. Bu, sadece şu zaten bildiğimiz gerçeği gösterir: Devlet, bu insan "hakları"nı bas­kıcı sistemini muhafaza etme çerçevesinde sağlıyor.
Sayfa 239 - Uluslar Kendi Kaderlerini Tayin Etme Hakkına SahiptirKitabı okudu
Kaçakçılığa karşı çıkmak devletin işine gelmiyor. Ama devlet bu işle uğraşmak da istemiyor; mevcut dengeyi koru­mak arzusunda: Belli kesimlerin para kazanması için yasadı­şı faaliyetlere kısmen katkı sunmak, böylece karşı tarafın sadakatini kazanmak. Dengeyi sağlamak için sadece kaçak ticaretine izin vermek de yetmiyor. Kaçak ürünlerin sınırdan ve yollardan kolayca geçmeleri için ayrıca yardım sağlanıyor. Ancak yasadışı faaliyetler ya da kaçakçılıkla ilgili olarak ka­muoyuna bir mesaj verme ihtiyacı duyarlarsa, kaçakçılık için kullanılan yollar anında kesiliyor ve tutuklamalar yapılıyor.
Sayfa 142 - Kaçakçılık, Devlet ve PKKKitabı okudu
Reklam
Kürt köylerinde kaçakçılık
"Köy koruculuğu sistemini güçlendirmek ve teşvik etmek için iz­lenen stratejinin bir parçası oldu bu iş. Köy koruculuğu olan yerlerde, başka bir iş imkanı olmadığı için, kaçakçılığa üstü kapalı izin verildi. Çoğu köy korucusu için bir geçim yolu oldu bu, çünkü kazandıkları para onlara yetmiyordu. Genel­de babalar koruculuk, oğullarsa kaçakçılık yapardı."
Sayfa 140 - Kaçakçılık, Devlet ve PKKKitabı okudu
Kolektif kimliğin üyeleri ne kadar politize olmuşsa, kolektif eylemlere katılım o kadar güçlü olur ve hükümeti ya da genel kitleyi taraf seçmeye, saflaşmaya zorlar.
Sayfa 100 - "Biz Kürdüz"Kitabı okudu
Dersim'de o dönemde 65.000 ila 70.000 arası insan yaşı­yordu ve bunların yaklaşık 20.000 ila 30.000'i öldürülmüş­tü. Sağ kalanlarsa Türkiye'nin başka bölgelerine zorla sürül­müşlerdi.
Sayfa 86 - Seyid Rıza Teslim OluyorKitabı okudu
Dersim'i "medenileştirmek için" seçilen yöntem öldür­mek, süngülemek, boğmak, diri diri yakmak, mağaralarda imha edilmek ve havadan bombalamak üzerine kurulmuştu.
Sayfa 86 - Seyid Rıza Teslim OluyorKitabı okudu
Reklam
1923 yılındaki parlamento seçimlerde Kürt adayları manipüle edilmişti. "Kürdistan" terimi tüm kitap­lardan ve resmi belgelerden çıkarılmış, hatta Kürtçe yer ad­larının bile silindiği bir dönem başlamıştı.
Sayfa 57 - Sevr Antlaşması ve Kemalist DevrimKitabı okudu
Coğrafya, sayılar, mesafeler... Bunlar Kürdistan'ın duygu­sunu çok az ifade edebiliyor. Bence bu duygu karşılığını en iyi şekilde çelişkilerde, tezatlarda bulabilir: Kürdistan vahşi ve sevimli, ağır ve hafif, acı dolu ve teselli edici, gururlu ve mazlum, tozlu ama parlak.
Sayfa 53 - Kürdistan HaritasıKitabı okudu
Uluslararası Af Örgütü ve Human Rights Watch gibi ulus­lararası insan hakları örgütlerine göre, yaklaşık 3.000 köy ve mezra tahrip edilmişti. Tam olarak ne kadar insanın bu yüzden evini terk etmek zorunda kaldığını söylemek zordu ama Türkiye'deki ve uluslararasındaki insan haklan örgüt­lerine göre, 275.000 ila 2 milyon arasında insan bundan et­kilenmişti.
Sayfa 46 - Köylüler Nasıl Köy Korucusu Oldular?Kitabı okudu
Nisan 1993'te bir gün Zevîa'ya askerler gelmiş. Şimdi 55 yaşında olan Kadriye Encü çok iyi hatırlıyor bunu. "Çok er­kendi. Bize silah dayadılar. Köy korucusu olmak zorundaydık. Bunu kabul etmedik. Daha önce de kabul etmemiştik za­ten. Bu yüzden orayı terk etmek zorunda kaldık. Eşyalarımı­zı almak için bile vaktimiz olmadı" diye anlatıyor bu olayı.
Sayfa 44 - Köylüler Nasıl Köy Korucusu Oldular?Kitabı okudu
Reklam
Köy koruculuğu sisteminin geçmişi neredeyse bir asır ge­riye gidiyor aslında Türkiye'de. 1923'te kurulan cumhuriye­tin ilk yıllarında da yeni Türkiye sınırlarını korumaya des­tek olması için sivil milis güçleri kurulmuş. Ancak demok­ratik olmadığı için 1960'lı yıllarda kaldırılmış. Ağustos 1984'teki PKK'nin ilk eylemlerinden sonra yeni­den uygulamaya girmiş ve 1985'te yaklaşık 13.000 köy ko­rucusu varmış. Bunların bir kısmı zoraki köy korucusu ya­pılmış. Bunu reddedenler ya köylerini terk etmek ya da ölüm korkusuyla yaşamak zorunda bırakılmış. Bir bölüm Kürt ise gönüllü olarak devletten silah alıp korucu olmuş. Bunlar özellikle, Kürt toplumu içerisinde etkin olan gele­neksel feodal yapıya, etkinliği güçlü aşiretlere mensuplar­mış; anti-feodal ve komünist PKK ile mücadele içinde yer alarak kendi konumlarını ve güçlerini korumak istemişler. Köy korucularının sayısı 1990'lı yıllar boyunca 50 bin ila 90 binlere kadar çıkmış.
Sayfa 43 - Askerin Bilgisi Dahilinde Kaçakçılık YapmakKitabı okudu
264 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitabın adı:Roboski:Gençler Öldü Yazarın adı:Fréderike Geerdınk Sayfa sayısı :264 Türkiye'deki Kürt sorununun temellerine bir gazetecilik yolculuğu. 28 Aralık 2011'de daha çok gençler ve çocuklardan oluşan 34 kişilik bir grup bombalanarak öldürüldü(katledildi). Bu katliama yönelik eksiksiz ve adil bir soruşturma yapıldığına dair ciddi şüpheler doğdu. Askeri ve siyasi sorumlular halen ortaya çıkarılamadı adeta unutulması isteniyor ama aileler unutmuyor unutulmuyor mezarları başında bekliyorlar adaleti. Ne olursa olsun Kürt Türk ne farkeder hepimiz kardeşiz neden bu kanlar dökülüyor. Kurtuluş Savaşında Kürt,Türk, Ermeni,Yahudi hep beraber savaşma dimi hep beraber kan dökmedi mi. Bu kin nefret ne diye??
Roboski: Gençler Öldü
Roboski: Gençler ÖldüFrederike Geerdink · İletişim Yayıncılık · 201541 okunma
75 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.