Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Roma Tarihi I. Cilt: Cumhuriyet

Halil Demircioğlu

Roma Tarihi I. Cilt: Cumhuriyet Gönderileri

Roma Tarihi I. Cilt: Cumhuriyet kitaplarını, Roma Tarihi I. Cilt: Cumhuriyet sözleri ve alıntılarını, Roma Tarihi I. Cilt: Cumhuriyet yazarlarını, Roma Tarihi I. Cilt: Cumhuriyet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
427 syf.
9/10 puan verdi
Roma mı imparatorluk haline geldi yoksa şartlar mı Roma'nın imparatorluk haline gelmesinde tetikleyici rol oynadı? Açıkçası bu soruya doğru cevabı vermek için sanırım çapraz okumaya ihtiyaç var. Ama benim kitaptan anladığım kadarıyla Romalıların irade ve gayretleri her ne kadar imparatorluk haline gelmesinde çok büyük rol oynadılarsa da coğrafi mekanın sürekli olarak aktif bir memleket durumunda olmayı gerektirmenin de yani bana göre şartların da kendi zamanında barbar olarak kabul edilen Roma toplumunun yeri geldiğinde zalimliğiyle yeri geldiğinde elli senelik Doğu politikasıyla yeri geldiğinde entrika ve ustaca yaptığı diplomatik hamleleriyle ve zekasıyla kurduğu koskoca bir imparatorluğa dönüşmenin hikayesinin anlatıldığı Roma'nın "divide et impera" yani "böl ve yönet" taktiğinden yola çıkılarak Roma tarihine meraklıysanız günlere bölerek kesinlikle okumanız gereken güzel hazırlanmış bir kaynak kitap. Meraklısıysanız kesinlikle tavsiye ederim.
Roma Tarihi I. Cilt: Cumhuriyet
Roma Tarihi I. Cilt: CumhuriyetHalil Demircioğlu · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 201146 okunma
Filhakika, Roma'nın bilhassa Apemeia'dan sonra buradaki siyaseti, dışardan sürgünleri getirtmek ve, şehir ve devletler içinde teşrii kuvvetlerin yükünü mal ve mülk sahibi eşrafın eline vermek suretiyle mutedil bir aristokrasi - timokrasi idaresi kurmağa çalışmak olmuştu. Böylelikle gerçi çok yerlerde stabil idarelerin teessüsü kabil oldu ise de hükûmetleri zorla bir oligarşiye terk etmek de "Hellen hürriyeti" vadeden Roma'nın bunun yerine bir zorba hakimiyeti kurması demek oluyordu. Tabiatiyle bu idarede mal ve mülk sahipleri, sevgilerinden değil, mevcut içtimai nizamın garanticisi olarak gördüklerinden Roma'ya dost oluyorlardı. Demokratik hükümet şekline inananlar ise, bu şartlar içinde demokrasinin batmak tehlikesi geçirdiğini görüyor ve, mal ve mülk sahibi olmayan, yani Hellas'ın çok perişan hale gelmiş iktisadî durumu altında muzayaka içinde bulunanlarla şu veya bu şekilde bu sebeplerden güçlük çekmiş olanların vaziyetini düzeltecek demokrasi rejimleri kurmak için mücadele ediyorlardı. Fakat, Roma oligarşi rejimlerini desteklediğinden, bu mücadele aynı zamanda Roma'ya karşı bir davranış halini alıyordu. Birçok şehirlerde işte bu gayri memnun kütleler birbirleriyle münasebete girilerek kuvvetli gruplar haline geldiler. Bu suretle, oligarşi idaresi yerine demokrasi kurma gayretleri aynı zamanda Roma antipatisinin de çoğalmasına ve kuvvetlenmesine âmil oldu. Roma müteyakkız olmadığı takdirde bundan dış kuvvetlerin istifade etmeleri muhakkak görünüyordu.
Sayfa 365
Reklam
"Lisan ve edebiyat bir halkın karakterinin aynasıdır."