Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Roman Ve Hayat

M. Fatih Andı

Roman Ve Hayat Gönderileri

Roman Ve Hayat kitaplarını, Roman Ve Hayat sözleri ve alıntılarını, Roman Ve Hayat yazarlarını, Roman Ve Hayat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kléber Haedens roman için "Hikâye, romanda hakkı olmayan bir yer işgal etmektedir. (...) Bu haksızlıktır. İlk yapılacak iş, vakayı asıl yeri olan ikinci dereceye indirmektir. Büyük eserlerin çoğunda vakanın başlı başına hiçbir ehemmiyeti yoktur." der.
Sayfa 56 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Edebiyatın lokomotifi denilebilecek, *romanın romanı* tadında akademik bir eser. Tiyatroyla birlikte modern insanı ortaya çıkarmış bu tür, dönemine kadar zirvede olan şiir türünü de tahtından indirmiştir. Yazar, roman incelemesini bu türün topraklarımıza ilk gelişinden itibaren ele almış, 1950' lere kadarki serüvenini incelemiştir .Romanın özellikle, Doğu ve Batı düşüncesi/zihniyetini anlama ve karşılaştırma açısından turnusol görevi gördüğünü vurgulamıştır. İnsanların günlük hayattaki alışkanlıklarını, yeme, içme, giyim, aşk algısı, aile ve toplumsal ilişkilerini hatta çocuklara verilen isimleri bile nasıl etkilediğini örneklerle anlatmış. Roman, başta boş zaman geçirme aracı ve konusuyla aileyi bozma tehlikesi olarak algılandığından belli yaş grubu ve kadınlara okutulması sakıncalı tür olarak algılanmıştır. Zamanla bu algı kırılmış. Kadınların en çok bu türü okuduğu ve kadının neredeyse bu türün olmazsa olmaz konusu olduğu belirtilmiş. Roman kimi zaman kuşak çatışmalarının da aracı olmuştur. Kitap piyasasının en etkili ve en çok rağbet gören türüdür roman. Konusuna göre aşk, polisiye, tarihi, bilimkurgu, biyografik gibi ayrılsa da her yaştan insanın zevkine göre okuyabileceği bir tür. Resimli roman, çizgi roman, foto_roman gibi tarzları da zamanında çok ilgi görmüş ve pembe dizilere zemin hazırlamıştır. Kitap özellikle muhafazakar-milliyetçi kesimin bu türe karşı neden mesafeli ve soğuk durduğunu da irdeleyerek çok makul çözümler sunmuştur. Roman okuyan herkesin zevkle okuyabileceği bir kitap. Kesinlikle öneririm.
Roman ve Hayat
Roman ve HayatM. Fatih Andı · Ketebe Yayınları · 202087 okunma
Reklam
Roman ve Hayat
"Roman, hayatı anlatan tek başarılı kitaptır. Kitaplar, hayatın kendisi değildirler. Onlar, havadaki titreşimler gibidirler. Fakat roman, yaşayan bütün bir insanı harekete geçiren bir titreşimdir ve şiirden, felsefeden, bilimden veya herhangi bir kitaptan çok daha etkilidir."
Sayfa 134 - KetebeKitabı okudu
Roman ve gerçeklik
Rivayet olunur ki, Balzac, romanlarında hayat hikâyelerini anlattığı kahramanların, gerçek hayatta gerçekten yaşadıklarına kendisi de inanırmış zaman zaman. Ağır bir hastalığın pençesinde yattığı günlerinde, romanlarından birinde çizdiği bir doktor kahramanı başucuna isteyip durmuş. "Kurtarırsa, beni o kurtarır." diyormuş sürekli olarak. Ve yine rivayet olunur ki arkadaşları Balzac'ın sık sık nükseden bu türden saplantılarıyla alay etmek için, bir gün de çalışma odasına birdenbire girerek, romanlarında anlattığı bir kontesin kendisini ziyarete geldiğini söylemişler. Balzac hemen toparlanmış ve olanca ciddiyeti ve nezaketi ile "Buyursun!" demiş.
Sayfa 131 - KetebeKitabı okudu
Roman ve kuşak çatışması
Haminneler mesnevi okurlar; çünkü onların dünyasında aşklar, duygular, düşünceler yüksek, yüce, zengin, sıcak, fakat kuralları belirlenmiş bir hayatın içerisinde siyah ve beyaz ayrımı kadar keskin bir şekilde, mesnevilerdeki gibi "tesbit edilmiş tir. Onlar bu dünyalarında mutludurlar, mutmaindirler. Buna karşılık torunları roman okurlar. Hırçın, isterik, karamsar ve tatminsizdirler. Hep "daha"sını isterler hayatın, hep "başka" dünyaları özlerler.
Sayfa 124 - KetebeKitabı okudu
Polisiye roman ve can sıkıntısı
Dili ne kadar akıcı, üslubu ne kadar sanatkârâne olursa olsun, kurguda gerilimi sağlayan "bir tel kopup âhenk ebediyyen kesildi" mi bir defa, artık o polisiye romanın okunması sıkıcılaşır. Oysa bütün roman türleri içerisinde can sıkıntısına en “iyi gelen" roman türü olarak öne çıkar polisiye roman. Uyandırdığı heyecan ve mektep kaçkını çocukların sokak aralarında oynadıkları hırsız-polis oyununu evin sakin bir köşesinde sayfalar arasına gömülmüş bir kafanın içinde hayalen oynatma zevkidir herhalde polisiye romanin cazipliğini hazırlayan sebeplerden birisi.
Sayfa 110 - KetebeKitabı okudu
Reklam
1940 'ların popüler romanları
1940' lı yıllarda yapılan kapsamlı bir okur anketinden... "Edebi eserlerden hangileri daha fazla okunuyor?" sorusuna okur ve yayıncıların verdiği cevaplar... Adı geçen yayıncıların hepsi, en çok satan roman olarak, Halide Edib'in o günlerde, hemen birkaç ay evvel CHP Roman Armağanı'nı da kazanmış olan Sinekli Bakkal'ını zikrederler ve fakat ardından sıraladıkları listede Reşat Nuri'nin Akşam Güneşi, Refik Halid'in Yezid'in Kızı, Sürgün, İstanbul'un Bir Yüzü, Çete romanları, Aka Gündüz'ün Dikmen Yıldızı, Bu Toprağın Kızları ve Üvey Ana'sı, Kerime Nadir'in Hıçkırık'ı, Mükerrem Kâmil Su'nun Istıranca Eteklerinde, Sus Uyanmasın, Bu Kalp Duracak, Dinmez Ağrı, Çırpınan Sular adlı romanları ve eserlerinin adları verilmeden Peyami Safa, Esat Mahmut Karakurt, Mahmut Yesari isimleri yer alır. Dikkat edilirse verilen bu roman ve romancı isimlerinin bir kısmı, Türk edebiyatında bütün romanlarıyla popüler bir çizgiyi sürdürmüş ve bu doğrultuda onlarca romana imza atmışlardır.
Sayfa 89 - KetebeKitabı okudu
Neden en çok roman türü?
Okuyucu kitlesinin söz konusu talebi neticesinde, belki de bütün edebi türler içinde en fazla piyasaya dönük olanı, parayla ilişkisi en sıcak ve ticaret metaı olmaya en yatkın olanı, yani içinde oluşarak geldiği toplumun kriterlerini ve niteliklerini en fazla yüklenen bir edebi tür olanı diye de görebileceğimiz romanın bizde de kısa sürede bir arz-talep mekanizmasını kurduğunu, teknolojik olarak modernleşen, Batı tarzı bir altyapıyı istediğini ve basım, yayım ve dağıtım ağları içerisinde hemencecik bir ticari faaliyet alanını beslemeye başladığını görmemiz zor değildir. Roman okuru etkilemiştir, okur bu etkilenişleri neticesinde bir talebi büyütmüştür, bu talep ise arzın niteliğini belirlemeye doğru bir yapıyı beslemiştir.
Sayfa 82 - KetebeKitabı okudu
Roman ve trajedi
Roman insan hayatının trajediye açıldığı noktada serpilen, derinleşme imkanını yakalayan bir edebi türdür.
Sayfa 78 - KetebeKitabı okudu
Bizim romanlarımız şarkılarımızdır. Ahmet Hamdi Tanpınar
Sayfa 77 - KetebeKitabı okudu
100 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.