Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

M. Fatih Andı

M. Fatih AndıRoman Ve Hayat yazarı
Yazar
Derleyen
8.0/10
50 Kişi
269
Okunma
23
Beğeni
3.081
Görüntülenme

Hakkında

1962 yılında Adana'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adana'da, yüksek öğrenimini İÜ Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde yaptı. Mezun olduğu 1985 yılında, bu bölümün Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı'na Araştırma Görevlisi olarak girdi. "Servet-i Fünûn'a Kadar Yeni Türk Şiirinde Şekil Değişmeleri" konulu yüksek lisans tezini 1987'de tamamladı. "Ara Nesil Şairi Mehmed Celal-Hayatı, Eserleri, Şiirleri" konulu çalışması ile 1993'te Ph. Dr. ünvanını aldı. Aynı yıl Yardımcı Doçent oldu. Eylül 1998-Temmuz 1999 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi'nden izinli olarak KKTC. Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde Yeni Türk Edebiyatı dersleri verdi. Kasım 1998'de doçent oldu. 1999'dan itibaren İÜ. Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı'nda doçent olarak görev yapmaktadır. 
Tam adı:
Prof. Dr. M. Fatih Andı, Muhammed Fatih Andı
Unvan:
Türk Akademisyen, Yazar
Doğum:
Adana, Türkiye, 1962

Okurlar

23 okur beğendi.
269 okur okudu.
6 okur okuyor.
115 okur okuyacak.
7 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Zarif bir şair geçti dünyadan.. (7 Haziran 1987)
... Evet Erken indi güz Gitti o güzel yolcu Yollarda izi kaldı.. Avni Doğan/ Gitti O Güzel Yolcu
Sayfa 109 - Ketebe
Reklam
“../Cahit be... Keşke burada olsaydın!..” Erdem Bayazıt
Sayfa 23 - Ketebe
Zarifoğlu, “Sizce bir şair, yazar neden yazma ihtiyacı duyar? sorusuna, üniversiteyi bitirirken mezuniyet tezi olarak üzerinde çalıştığı Alman şair Rilke’nin Genç Bir Şaire Öğütler kitabından şu cevabı verir: “İçinize sorun, yazmak zorunda mıyım diye. Cevap evetse siz bir şairsiniz!..”
Sayfa 54 - Ketebe
../haklı..
Zarifoğlu’na göre.. ../şiir yazmamış şairler, şairi olmayan şiirler de vardır..
Sayfa 54 - Ketebe
“Herkes anlayışı kadar kavrar..”
Benim şiirim özünün gereği doğaldır. Alıcılarım var mı diye hiç düşünmem. Nasıl ki ağaçlar da topraktan yeryüzüne doğru büyürken amaçsızdırlar. İnsanlar onları sonradan fark ederler. Buna rağmen şiirlerimizin hepsinde olmasa bile, bu kapalı anlamın gerisinde İslami bir muhteva mevcuttur.. Cahit Zarifoğlu
Sayfa 40 - Ketebe
"Mehmed Akif Ersoy Okuma Etkinliği" (26.05.2020 - 15.07.2020)
Merhabalar, öncelikle herkesin Ramazan Bayramı’nı kutlarım. Rabbim daha nice bayramlara ve Ramazanlara hayırlısıyla kavuşmayı ve hakkıyla istifade edebilmeyi nasip etsin inşallah. Fark eden okurlar olmuştur belki, bir süredir Mehmed Akif üzerine okumalar yapıyorum. Bu süreç bilinçli bir program dahilinde de olmadı. İsmet Özel “Kitaplar insanı
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
252 syf.
8/10 puan verdi
Güneşe tutulan ayna/ Şiir incelemeleri
İlk defa şiir incelemeleri olan bir kitap okudum. Yazilan şiiri önce kendim okuyup düşüncelerimi kendime sundum. Sonra yazarın şiir incelemesini okuyup yazarla şiir hakkinda sohbet etmis gibi bir lezzet aldım. Tabi yazar ile dahasini konuşamamış olduk :) Yazar Fatih Andı, bana bazı imgeler verdi. Bu çerçevede Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç, Cemal Süreyya, Sait Faik Abasıyanık, Yahya Kemal ve Tevfik Fikret gibi şairleri ele aldi. Bu şairlerin düşünce yapıları, ruh hâlleri ve tarzlarıni anlatti. Ve ayrica şairlerin birbirleri hakkındaki görüşlerinden de biraz bahsetti. Ve şiirlerin yazıldığı zamanki ortamlardan. Tabi bunlardan bahsederken Mehmet Kaplan' dan destek almış :) Şiir sevenler için şiir incelemesi olarak, başlangıç aşamasında okumak adına bu kitap, bence güzel.
Güneşe Tutulan Ayna
Güneşe Tutulan AynaM. Fatih Andı · Ketebe Yayınları · 202018 okunma
472 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bir Dağ Nasıl Söylerse Öyle;
Allah'ım O güzeller güzeli Hangi iyilik diledi senden Dilerim ben de öylelerini Allah'ım Peygamber efendimiz Hangi şerlerden sığındıysa sana Upuzak tut benden de onları Cahit Zarifoğlu 'nun bütün şiirleri içinde Peygamber'e ait bu motif ve temaslardan başka ,Ondan yahut Onun yaşadığı dönemden söz eden üç şiir mevcuttur . Bunlar menziller , kayıt , büyük hayattır .
Bir Dağ Nasıl Söylerse Öyle: Cahit Zarifoğlu
Bir Dağ Nasıl Söylerse Öyle: Cahit ZarifoğluM. Fatih Andı · Ketebe Yayınevi · 20207 okunma
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Edebiyatın lokomotifi denilebilecek, *romanın romanı* tadında akademik bir eser. Tiyatroyla birlikte modern insanı ortaya çıkarmış bu tür, dönemine kadar zirvede olan şiir türünü de tahtından indirmiştir. Yazar, roman incelemesini bu türün topraklarımıza ilk gelişinden itibaren ele almış, 1950' lere kadarki serüvenini incelemiştir .Romanın özellikle, Doğu ve Batı düşüncesi/zihniyetini anlama ve karşılaştırma açısından turnusol görevi gördüğünü vurgulamıştır. İnsanların günlük hayattaki alışkanlıklarını, yeme, içme, giyim, aşk algısı, aile ve toplumsal ilişkilerini hatta çocuklara verilen isimleri bile nasıl etkilediğini örneklerle anlatmış. Roman, başta boş zaman geçirme aracı ve konusuyla aileyi bozma tehlikesi olarak algılandığından belli yaş grubu ve kadınlara okutulması sakıncalı tür olarak algılanmıştır. Zamanla bu algı kırılmış. Kadınların en çok bu türü okuduğu ve kadının neredeyse bu türün olmazsa olmaz konusu olduğu belirtilmiş. Roman kimi zaman kuşak çatışmalarının da aracı olmuştur. Kitap piyasasının en etkili ve en çok rağbet gören türüdür roman. Konusuna göre aşk, polisiye, tarihi, bilimkurgu, biyografik gibi ayrılsa da her yaştan insanın zevkine göre okuyabileceği bir tür. Resimli roman, çizgi roman, foto_roman gibi tarzları da zamanında çok ilgi görmüş ve pembe dizilere zemin hazırlamıştır. Kitap özellikle muhafazakar-milliyetçi kesimin bu türe karşı neden mesafeli ve soğuk durduğunu da irdeleyerek çok makul çözümler sunmuştur. Roman okuyan herkesin zevkle okuyabileceği bir kitap. Kesinlikle öneririm.
Roman ve Hayat
Roman ve HayatM. Fatih Andı · Ketebe Yayınları · 202087 okunma