Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rus Devrimi

Rosa Luxemburg

Rus Devrimi Gönderileri

Rus Devrimi kitaplarını, Rus Devrimi sözleri ve alıntılarını, Rus Devrimi yazarlarını, Rus Devrimi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Enfeksiyonlara ve hastalık yapan mikroplara karşı güneş ışığı en etkili arındırıcı ve iyileştirici güçtür. Toplumda ise tek arındırıcı ve iyi­leştirici güneş, devrimin kendisi ve onun yaşamı yenileyen ilkeleri ile kitlelerin zihinsel hayatı, etkinliği ve inisiyatifidir. Tüm bunlar devrim tarafından yaratılır ve en geniş siyasal özgürlük biçiminde var olur.
Sayfa 58 - Çürümeye Karşı MücadeleKitabı okudu
Genel seçimler, sınırsız yayın ve toplanma özgürlüğü ve ifade özgür­lüğü için mücadele olmadan her kamu kurumunda hayat ölür, var olan sadece bürokrasinin aktif unsur olarak kaldığı hayatın bir görün­tüsüdür. Kamu hayatı giderek uykuya dalar, tükenmez bir enerjiye ve sınırsız tecrübeye sahip birkaç düzine parti önderi yönlendirir ve yönetir. Onlar arasından ise sadece bir düzine kadar öne çıkan kişi önderlik eder. İşçi sınıfının seçkin bir kesimi zaman zaman önderle­rin yaptıkları konuşmaları alkışlayacakları ve önerilen çözümleri oy­ birliği ile onaylayacakları toplantılara çağrılırlar. Böyle bir diktatörlük açık ki proletarya diktatörlüğü değildir; bir avuç politikacının dikta­törlüğüdür, burjuva anlamında diktatörlüktür, Jakobenlerin iktidarı anlamında diktatörlüktür (Sovyet kongresinin üç ayda bir toplanmak yerine altı ayda bir toplanmaya başlaması gibi!).
Sayfa 56 - Diktatörlük SorunuKitabı okudu
Reklam
[...] özgür ve baskı altında olmayan bir basın ile sı­nırsız toplanma ve örgütlenme hakkı olmadan geniş halk yığınlarının iktidarından söz etmek hiçbir şekilde düşünülemez.
Sayfa 51 - Oy Hakkı SorunuKitabı okudu
Bir partinin tarihsel bir anda gösterebileceği tüm cesareti, devrimci ileri görüşlülüğü ve tutarlılığı, Lenin, Troçki ve diğer yoldaşlar en iyi şekilde sergilediler.
Sayfa 29 - Ekim Devrimi'nin Temel ÖnemiKitabı okudu
Bir şeyi parlamentodan ge­çirmek için öncelikle çoğunluğa sahip olmalısınız. Aynı yaklaşımın devrim için de geçerli olduğunu öne sürdüler: önce "çoğunluk" hali­ne gelelim. Ancak devrimlerin gerçek diyalektiği parlamento köste­beklerinin mantığını ayakları üstüne oturtuyor; önce çoğunluk olarak değil, çoğunluğa götüren devrimci taktikle ilerleme sağlanır. Bu yol böyle açılır.
Sayfa 29 - Ekim Devrimi'nin Temel ÖnemiKitabı okudu
Devrimin doğası hızlı kararları gerek­tirir: ya lokomotif tarihsel yükselişin en uç noktasına kadar tam gaz yol alacak ya da bütün ağırlığıyla dipteki başlama noktasına doğru çökecek ve lokomotifi tepeye varmadan yokuşun yarısında zayıf güç­leriyle tutmaya çalışanları da, ne çare, dipsiz kuyuya doğru kendisiyle birlikte sürükleyecek.
Sayfa 28 - Ekim Devrimi'nin Temel ÖnemiKitabı okudu
Reklam
Rus Devrimi bütün büyük devrimlerin temel dersini, var olma ya­sasını hatırlattı: ya devrim hızlı, fırtınalı, kararlı bir tempoyla, demir bir elle tüm bariyerleri yıkarak ve kendi hedeflerini daha da devrim­cileştirerek ilerleyecek ya da kısa süre içinde zayıf kalkış noktasının daha da gerisine savrulacak ve karşı-devrim tarafından bastırılacak. Durmak, bir noktada kalmak, ulaştığı ilk hedefle tatmin olmak dev­rim için mümkün değildir. Devrimci taktiklere, kurbağalar ile fareler arasındaki parlamento kavgalarından çıkarılmış bir mantıkla yakla­şanlar, devrimin psikolojisinden ve varlık yasalarından habersiz ol­duklarını ve bütün tarihsel deneyimlerin kendileri için yedi mühürle mühürlenmiş bir kitap olduğunu göstermiş olurlar.
Sayfa 27 - Ekim Devrimi'nin Temel ÖnemiKitabı okudu
[...] Lenin'in partisi bu dönemde devrimin gerçek çıkarlarını kavrayabilmiş, devrimi ileri taşıyan ve böylece gerçekten sosyalist bir politika izleyen tek parti oldu.
Sayfa 26 - Ekim Devrimi'nin Temel ÖnemiKitabı okudu
Bütün iktidar tek başına işçi ve köylü kitlelerine, sovyetlere. Bu as­lında devrimi içine girmiş olduğu zorluktan çıkarmanın tek yoluydu; bu Gordiyonun düğümünü kesen, devrimi dar bir çıkmaz sokaktan kurtaran ve sonunda özgür ve açık tarlalara ulaşan engelsiz bir yola sokan kılıç darbesiydi.
Sayfa 26 - Ekim Devrimi'nin Temel ÖnemiKitabı okudu
[...] bu hamarat adamın (Kaustky'nin) I. Dünya Savaşı'nın dört yılı boyunca yılmadan yürüttüğü sakin ve düzenli bir yazılı üretimle sosyalizmin dokusunda nasıl bir bir delikler açtığını gözlemlemek de şaşırtıcıdır. Kautsky bu süreçte sosyalist kuramı kalbura çevirmiş, sağlam hiçbir noktasını bırakmamıştır.
Sayfa 25 - Ekim Devrimi'nin Temel ÖnemiKitabı okudu
Reklam
Rus Devrimi'nin ilk aşaması, Mart'taki patlak verişinden Ekim Devrimi'ne kadar olan dönem, genel hatlarıyla Büyük İngiliz Devrimi ve Büyük Fransız Devrimi'nin akışına tamamen uymaktadır. Burjuva toplumunun rahminde doğan devrimci güçlerin bu toplumla hesabını gördüğü ilk evrenin tipik bir örneğidir.
Sayfa 23 - Ekim Devrimi'nin Temel ÖnemiKitabı okudu
Kuşkusuz Rus Devrimi'nin önderliğini yapan iki beyin, Lenin ve Troçki her türlü tuzakla bezenmiş bu belalı yolda, büyük iç tered­dütlere ve içeride yükselen şiddetli muhalefete rağmen birçok kritik adım attılar. Ağır baskı koşullarında ve anafor gibi gürleyen olayların ortasında yaptıklarının ve yapmadıklarının Enternasyonal tarafından eleştirisiz bir hayranlıkla karşılanmasını ve hevesle taklit edilerek sosyalist politikanın parlayan örnekleri olarak değerlendirilmesini beklemek kuşkusuz akıllarının ucundan bile geçmedi.
Sayfa 22 - Ekim Devrimi'nin Temel ÖnemiKitabı okudu
Enfeksiyonlara ve hastalık yapan mikroplara karşı güneş ışığı en etkili arındırıcı ve iyileştirici güçtür..
Çünkü bu toplumun en temel yasası olan insanın insanı sömürmesi onun en derin ahlaksızlığıdır.
Özgürlük her zaman ve istisnasız, farklı düşünene tanındığında özgürlüktür.
136 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.