Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rüyalar Sözleri ve Alıntıları

Rüyalar sözleri ve alıntılarını, Rüyalar kitap alıntılarını, Rüyalar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rüya sahibi uzun bir yolculuğa çıkıyor ve yolda mavi bir çiçek buluyor.
Sonuçsallık bakış açısından ele alındığında bir rüyadaki şekillerin her birinin kendine özgü bir değeri vardır. Örneğin genç adam elma sahnesi yerine anahtarla bir kapıyı açması gerektiğini görseydi, buray imgesi muhtemelen daha farklı bir çağrışım malzemesi ortaya çıkaracak, bu malzeme de bilinçli durumu elma sahnesi ile bağlantılı olan malzemeden daha farklı bir şekilde destekleyecekti. Bu bakış açısından bakıldığında işin önemi rüyadaki sembolik ifadelerin çeşitliliğinde yatıyor; bu ifadelerin anlam birliğinde değil. Nedensel bakış açısı doğası gereği anlam birliğine yani sembollerin değişmez olduğuna yönelir. Öte yandan sonuçsal bakış açısı değişikliğe uğramış Rüya imgelerinde değişikliğe uğramış bir psikolojik durumu algılar. Sembollerin değişmez bir anlamı olduğuna inanmaz. Bu bakış açısındaki bütün Rüya imgeleri kendi içinde anlamlıdır. Her birinin kendi içinde özel bir anlamı vardır ve aslında rüyanın içinde olmaları da buna borçludur.
Reklam
Genel Hatlarıyla Rüya Psikolojisi
Sayfa40: .... Örneğin genç bir adam rüyasında şunu görür: "Garip bir bahçenin ortasında duruyordum ve ağaçtan bir elma kopardım. Kimsenin beni görmediğinden emin olmak için dikkatle etrafima bakındım"..... Sayfa 41: 461. Bu malzemeyi öncelikle Freud'un nedensel bakış açisindan ele alacağız; başka bir deyişle, Freud'un kendi deyimiyle, rüyayı "yorumlayacağız". Evvelki günden, giderilmeyen bir arzu vardır. Rüyada bu arzu, elma semboliyle giderilmiştir. Fakat neden bu giderme açıkça cinsel bir düşünceyle ifade edilmek yerine sembolik bir imge altuna saklanmış ve kılık değiştirmiştir? Freud bu malzemedeki suç unsuruna dikkat çeker ve genç adama çocukluğundan beri aşılanan ahlak kavramının, bu tarz arzuları bastirmasina ve bu doğal arzuları acı verici ve uygunsuz olarak damgalamasına sebep olduğunu söyleyecektir. Bastırılmış acı verici düşünce kendisini ancak "sembolik" olarak ifade edebilir. Bu düşünceler bilinçli ahlaki içerikle uyumsuz olduğu için, Freud tarafindan öne sürülen ve adına sansür denilen psişik bir otorite bu arzunun bilince şekil değiştirmeden geçmesine engel olur.
kendisine “insan” diyen ıvır zıvır öbeği_
Doğal insan bir “kendilik” değildir _o kitledir ve kitlenin bir parçasıdır; o kadar ortaktır ki kendi beninden bile emin değildir. Bu nedenle fi tarihinden beri kendisini bir şeye çevirecek ve bir varyeteden başka bir şey olmayan ortak hayvani psikeden kendisini kurtaracak gizemli dönüşümlere ihtiyaç duymuştur. Ancak eğer insanın nahoş varyetesini “olduğu gibi” kabul etmezsek, bu insanın birliğe ulaşmasına, yani bir kendilik olmasına imkan yoktur. Bu da ruhsal ölüm anlamına gelir. Yaşamın kendisi, gerçek yaşam değildir; sadece bilindiği zaman gerçek olur. Sadece birleşmiş bir kişilik yaşamı deneyimleyebilir; parçalara ayrılmış ve kendisine “insan” diyen ıvır zıvır öbeği değil.
Sayfa 180 - şirin şey_Kitabı okudu
Bilinç dışının indirgeyici işlevine dair bildiklerimizi asıl olarak Freud'un araştırmalarına borçluyuz. Onun rüya yorumlaması, bireyin bastırılmış kişisel geçmişiyle ve çocukluk arzularıyla sınırlıdır. Bunun ardından gelen araştırmalar arkaik unsurlarla, bilinç dışındaki kişi_üstü, tarihsel, filogenetik işlevsel kalıntılarla arada bir köprü vazifesi görür. Bugün rahatça söyleyebiliriz ki, rüyaların indirgeyici işlevi çocuklukta bastırılmış cinsel arzuları (Freud), çocukluğa ait güç isteğini (Adler) ve düşünce, duygu ve içgüdünün kişi _üstü arkaik unsurlarını canlandırır. Tamamen geçmişe yönelik yapısı ile bu unsurların yeniden türemesi, çok yüksekte olan bir konuma sarsmak ve bireyi insani hiçliğe ve fizyolojik tarihsel ve filogenetik durumlara olan bağlılığına etkili bir şekilde indirgemeye yarar. Her sahte görkem ve büyüklük tezahürü, insanın bilinçli davranışını acımasızca eleştiren ve en acı veren zayıflıklarının tamamını içerecek yıkıcı bir malzeme öne çıkaran rüyanın indirgeyici betimlemesi karşısında eriyip gider.
İleriye yönelik rü­yaların görüldüğü inkar edilemez. Bunlara kehanet demek yanlış olur; çünkü aslında bunlar tıbbi bir teşhis ya da bir hava tahmininden daha farklı değildir. Şeylerin fiili dav­ranışlarıyla örtüşen ihtimallerin beklentisel bileşimleridir ama her detaylarının tutması gerekmez. Sadece eğer her detayları tutarsa “kehanetten” bahsedebiliriz. Rüyaların ile­riye yönelik işlevinin, bilinçli haldeyken öngörebileceğimiz kombinasyonlara üstün gelmesi şaşırtıcı değildir; çünkü rüya eşikaltı unsurların kaynaşmasının sonucudur ve do­layısıyla önemsizlikleri sebebiyle bilincin kaydetmediği bütün algılamaların, düşüncelerin ve duyguların bir bileşi­midir.
Reklam
Rüya, bastırılmış karmaşanın anlaşılmasına engel olmak için onu değiştirir.
Ben-bilinçli kişilik insanın bütününün sadece bir parçasıdır ve hayatı, henüz bütün hayatını temsil etmiyordur.
Bilinçdışı, hesaplaşılması gereken bir şeytandır; bu yüzden bazı tuhaf sembolik gezintilerinde, her ne kadar bu sembollerin anlamları sorgulanabilir olsa da ona eşlik etmek akıllıca olacaktır. Belki Nietzsche’nin “ilk insanlık dersi”ni yeniden okumak sağlık için yardımcı olabilir.
Sayfa 295Kitabı okudu
... insanlar, kendi ruhlarıyla karşılaşmamak için ne kadar saçma olursa olsun her şeyi yaparlar
Sayfa 198 - sonra vay efendim niye kimseyi beğenmiyor muşum_ jungu beğeniyorum işte_Kitabı okudu
1.000 öğeden 741 ile 750 arasındakiler gösteriliyor.