Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanat Tarihi Nasıl Yazılır?

Anne D'Alleva

Sanat Tarihi Nasıl Yazılır? Gönderileri

Sanat Tarihi Nasıl Yazılır? kitaplarını, Sanat Tarihi Nasıl Yazılır? sözleri ve alıntılarını, Sanat Tarihi Nasıl Yazılır? yazarlarını, Sanat Tarihi Nasıl Yazılır? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Sanat" nedir?
Tanımlama süreci iki nedenle karmaşıktır: İlki, "Sanat" terimi, Batı kültüründe öyle pek uzun zamandır kullanılmıyor. İkincisi, diğer kültürlerde bununla tam tamına uyuşan bir terime rastlanmıyor. Avrupa'da bugün anladığımız anlamıyla "sanat" sözcüğü Rönesans'ta kullanılmaya başlanmıştır, daha önceki dönemlerde sanatın doğrudan bir karşılığı yoktur. Yunan filozofu Platon ( yaklaşık MÖ 428 - 348 ), örneğin, resim ve heykelden söz ederken taklit anlamına gelen mimesis sözcüğünü kullanmıştır. Antik Yunan'da "birisi için çalışan" anlamındaki demiourgos, ressam ve heykeltıraşı olduğu kadar söz gelimi aşçıyı da işaret ediyordu. Benzer şekilde, Afrika'da binden, Papua Yeni Gine'de altı yüzden fazla dil konuşuluyor ama hiçbirinde "sanat" teriminin tam karşılığı olabilecek bir sözcük bulunmuyor. Günümüzde çoğu kişi, sanatın Rönesans sonrası tanımını temel alır: Bu tür işler yapmak için özel eğitimden geçmiş birinin sıra dışı yetenek ve esinle yarattığı resim, heykel, çizim, yazı ya da bina.
Sayfa 12
184 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 saatte okudu
Anne D'Alleva, Sanat Tarihçisi kimliğini kullanarak kaleme aldığı bu kitapta, sanat tarihine kendi perspektifiyle giriş yaparak sanatın ne olduğundan ve sanat tarihinin öneminden bahsediyor. Sosyoloji, antropoloji, estetik alanlarında sanat eleştirisi yaptığı bölümde; kültürel, görsel kültür çalışmaları ve sanat ekspertizliği kavramlarını da
Sanat Tarihi Nasıl Yazılır?
Sanat Tarihi Nasıl Yazılır?Anne D'Alleva · Literatür Yayıncılık · 201529 okunma
Reklam
Yorubalar sanatı değerlendirirken benzerlik, çizgilerin ve formun netliği, yüzeyin parlak düzgünlüğü, denge, doğruluk, gençlik ve dinginlik gibi iyi yapılandırılmış birtakım özellikler arar.
Sayfa 169 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Panofsky'nin ikonografisi ya da Gombrich'in "Volksgeist"ının aksine, sanatın toplumsal tarihi, ilhamını sosyolojiden olduğu kadar Marksist tarihten de alır.
Sayfa 159 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Pek çok Yunan yapıtını diğerlerinden ayıran en önemli özellik, sonuçta hem duruş hem de ifade bakımından sahip oldukları asil sadelik ve sessiz ihtişamdır. Deniz yüzeyi ne denli öfkelenirse öfkelensin, derinliklerin daima sakin kalması gibi, Yunan figürlerinin ifadeleri tutkunun tam ortasında bile mükemmel ve dingin bir ruhu sergiler.
Sayfa 153 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Ise'deki tapınak, doğa ruhlarına (kami) tapınmayı ön planda tutan, Japonya'daki yerli inanç geleneği Şintoizmle bağlantılıdır. Mimari yapı bu anlayışa odaklanır; tahıl ambarı biçimindedir, boyanmamış odun ve saz gibi doğal malzemeden yapılmıştır. Tapınak, mevsimlerin doğal döngüsünü anıştıracak şekilde yirmi yılda bir yeniden inşa edilir.
Sayfa 139 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Antik Mısır inancında ruhun üç görünümü vardır: Ka-ba-akh(khu). Ka, kutsal ruhu temsil eder, ba ise beden-candır. Akh, ölüm sonrası ka ve ba'nın birleşmesidir. Bu, ancak iyi insanlar için geçerlidir, yaşamda kötü olanlar Akh'a sahip değildir. Mumyalama kültürünün de Akh inancından doğduğu düşünülmektedir.
Sayfa 130 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Tarih geçmiş değildir. Tarih başka bir şeye dönüşmüş geçmiştir, öyküdür.
Sayfa 104 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Karşılaştırmalı biçimsel çözümleme yazmanın en iyi yolu yapıtları ayrı ayrı yazmak yerine, ikisini aynı anda değerlendirmektir.
Sayfa 81 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Müzeler, belli bir tarihi olan, bazı ideallere ve amaçlara vakfedilmiş kültürel kurumlardır. Müze, aslında çoğu orada sergilenmesi amaçlanmamış pek çok sanat yapıtını görüp incelediğimiz yerdir.
Sayfa 57 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
34 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.