Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanat Ve Edebiyat Üstüne

Nazım Hikmet Ran

Sanat Ve Edebiyat Üstüne Sözleri ve Alıntıları

Sanat Ve Edebiyat Üstüne sözleri ve alıntılarını, Sanat Ve Edebiyat Üstüne kitap alıntılarını, Sanat Ve Edebiyat Üstüne en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu arada, Nâzım Hikmet, insan bilincinin nesnel gerçekliği yalnız yansıtmakla kalmayıp, ama aynı zamanda onu yarattığını da vurgulayarak, sanatçıyı dünyayı değiştirici, etkin bir kişilik olarak ele almaktadır. Görüldüğü gibi, Nâzım Hikmet, estetik alanına yalnızca bilgi kuramı açısından değil, ama, değer bilgisi (aksiyoloji) açıısından da yaklaşmakta; sanatta yaratıcı yöntemi diyalektik maddecilik üstüne böylesine temellendirmektedir. Bu diyalektik yöntem, aynı zamanda, tikelden tümele (genele), tümelden (genelden) tikele gidip gelen bir tümevarım-tümdengelim, soyutlama-somutlaştırma yöntemini de içermekte, gerçekliği çok yönlülüğü içinde verebilmenin yollarını göstermektedir.
Sayfa 16 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Şiir de, bütün öteki güzel sanat şubeleri gibi, ilim ister. Şairin âlim olması şart değildir ama, cahil olmaması şarttır.
Reklam
Her çağın en büyük yazarları, dönemlerinin en öncü, kültürlü ve bilgili insanlarıydılar. Bizim zamanımızda yazar, ilerici toplumsal olayların en ön saflarında bulunmak zorundadır.
Dönemlerinin karanlık güçleriyle savaşan ilerici sanatçılara her ülkede ve çağda rastlanır. İnsanların mutluluğu ve dünyada güzel bir yaşam için savaşa giren bu ilerici sanatçılar her zaman karanlık güçlerce kuşatılmış, kovuşturulmuş, baskıya uğratılmış, hapsedilmiş ve öldürülmüşlerdir. Fakat onlar hiçbir baskı ve tehdidin, hiçbir ölümün, hiçbir yalanın; tarihin akışını, iyiye, güzele, haklıya ve mutluluğa yönelişini durduramayacağını bilirler. Ve bu yazarların yapıtları ve bütün yaşamları gelecek kuşaklara örnek olur.
Bireyin iyiliği ile toplumun genel iyiliği arasındaki uyumlu ilişkinin kurulmasında sanatçı üstüne düşen görevi yerine getirmelidir, tarihin zorladığı yeni insansal bireşimi yaratmalıdır. Nitekim, her çağın en büyük yazarları ve sanatçıları bu nedenle, toplumsal olayların hep ön saflarında yer almış oldukları gibi, bu yolda belirli bir dünya görüşüne de sahip olmuşlardır.
Sayfa 15 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Sanatsal Yaratıcı Yöntem "Gerçekçilik"
Diyalektik için hakikatler mücerret değil, konkredir. Realist edebiyatçı için de meselâ, şair için bu konkre hakikat meselesi realist şiirin esaslarından biri olmalıdır. Velhasıl, felsefedeki diyalektik materyalizmin edebiyata şuurla tatbiki yeni realizmi meydana getirir. Hattâ bu bahsi ince eleyecek olursak üsluba kadar bunun tesiri olur.
Sayfa 55 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Reklam
Sanatta Yöntem Sorunu
Daha önce de söylediğim gibi, her sanatçı, özellikle Marksist-Leninist, yani sosyalist gerçekçi sanatçı, yaşamının sonuna kadar arayış içinde olacaktır. Bu arayış sürecinde o, her somut içeriğe en uygun biçimi bulmaya; bireyselliğini koruyarak başkalarını taklit ve tekrar etmemeye çaba gösterecektir.
Sayfa 53 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Sanatta Yöntem Sorunu
Kanım şu ki, sanatta en büyük tehlike sekterlik. Böyle olduğu için, kendi görüşümü zorla kabul ettirmek istemem; bütün öbür görüşleri de kabul ederim, çünkü gerçek, ancak çelişkilerin birliği ile kavranabilir.
Sayfa 50 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Puşkin
"Yeryüzünde, batısı, doğusu, kuzeyi, güneyi içinde, sevdiğin dört şair say deseler, bu dörtten biri Puşkin'dir. Puşkin'i on dokuzumdan altmışıma kadar artsız arasız sevdim, çünkü artsız arasız sevdalandım halkıma, bütün halklara, memleketime, bütün memleketlere ve dostlara, kadınlara."
Sayfa 198 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Tip ve Tipiklik
Çünkü, elbette ki, kurulan yeni dünyayı, enmuzeci olarak, yani şahsında tecrit ve sentetize ederek aksettirecek olan yeni tipik tipi, sosyalist kuruluşu devrinin ve sosyalizmin zaferi devrinin ilk ana tiplerini vermek icabeder. Nasıl ki, kapitalist cemiyeti ve hattâ ondan öncekiler de bunu vermişlerdir. Fakat, dedim ya, kapitalist cemiyetleri bu tipik tipleri romanlarında vermişlerdir. Şekspir bu işi yapmıştır, klâsik Fransız edebiyatı denen nesne bu işi yapmıştır, Rus romanlarında birçoğu bu işi yapmıştır. Belki, kapitalist cemiyetindeki tipik amele tipleri iyice verilmemiştir, yahut verilememiştir ki, bunun sebepleri bir değil pek çoktur. Hattâ bizatihi, işçi sınıfının bir ipekböceğine benzemesi bile buna engel olmuştur.
Sayfa 63 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
80 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.