Bir Kültür Tarihi

Sanatın İcadı

Larry Shiner
Sanatın İcadı, modernliğin yerleşik kurumlarından biri olan sanatın soykütüğünü çıkaran, sanat ve etrafında kurulu tüm kavramlar sistemini yapısöküme uğratan bir kitap. Son yıllarda teori ve felsefede yaşanan dönüşümler, yaşadığımız toplumun hiçbir kurumunun kendinden menkul yapılar olmadığını bize gösteriyor. İçinde yaşadığımız kültürün tüm unsurlarının bir tarihsel matris içinde gerçekleştiğini öğrenmek kimsede şaşkınlık uyandırmıyor. Eski tarih yazımı yöntemlerinin bir kenara bırakılması ve tarihin yeniden yazılması gereğinden daha sık söz ediliyor. Sanat tarihini sanat yapıtlarının tarihi olarak ele alan, Batı dışı kültürleri Batılı kategorilerle ele alan yaklaşım da bu sorgulamadan daha fazla kaçamayacak hale geldi!... Larry Shiner, öncelikle, Batı'nın diğer toplumlara ve hatta kendi geçmişine bakışının, son iki yüzyıl içinde kurumsallaşmış olan sanat ve zanaat ayrımına göre biçimlendiğini gösteriyor. İlk bakışta alanın çatışmalarını içermediği düşünülen sanat kavramlarının çoğunun, baştan aşağı ırkçılık, cinsiyetçilik, Avrupamerkezcilik, sömürgecilik ve sınıfsal ayrımcılıktan beslendiğini açıklıyor. Daha sonra, el emeği üzerinden kurulan "usta ve ustalık" kavramının gittikçe gözden düşürülerek; yerine eserinin bağımsızlık halesini korumak adına hayattan kopmuş "sanatçı ve sanat" kavramının yüceltilmesinin ve estetik değerin her şeyin önüne geçmesinin hikayesini anlatıyor. Geçmişin sanat ve zanaat, sanat ve hayat ayrımlarını içermeyen sisteminden modern güzel sanatlar sistemine geçiş sürecinde yaşana bölünmeleri aşma yönündeki kuramsal ve sanatsal deneyimleri örnekleyerek günümüz sanatındaki alternatif arayışlara bağlıyor hikayesini. Sanatın İcadı'nı kaleme alırken çağdaş Fransız düşüncesinden, özellikle Michel Foucault ve Paul Ricoeur'dan etkilenen Shiner, her tür okurun zevkle okuyacağı, alışılmadık bir sanat kitabı yazmış. Yalnızca sanatseverlere değil, modern toplumun kurulma süreçlerini ve çağdaş düşüncenin hayatı yorumlama gücünün katettiği mesafeyi merak edenlere göre bir kitap.
Yazar:
Larry Shiner
Larry Shiner
Çevirmen:
İsmail Türkmen
İsmail Türkmen
Tahmini Okuma Süresi: 12 sa. 42 dk.Sayfa Sayısı: 448Basım Tarihi: Kasım 2010Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
ISBN: 9755393668Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
448 syf.
9/10 puan verdi
Larry Shiner’in sanatın özünü yakalamak ve yakalanması için önayak olmak için sanat hakkında farklı bir eleştiri getirerek günümüzün mevcut sorunu hakkında fikir vermektedir bu eserinde. Zanaatlikten türeyen sanat düşüncesini modernizm ve öncesi olarak iki dönemde inceliyor Shiner. Öncesinde zanaat eseriyle yapılan herhangi bir şey usta ve ustalık yoluyla daha farklı ve daha özgün bir ürün olması için belli bir tasarımdan geçiyor ve sanat olgusu bu noktada ortaya çıkıyordu. Küçük üçgen kral mezarlarının piramitleştirilmesi süreci gibi. Sonrası süreci ise modernizm üzerinden anlatmakta ve yapma eyleminin yerini yaratma eylemi aldığını, zanaat üzerinden sanatın gitmediğini ve daha soyut bir işlev üzerinden icra edildiğini işlemekte. Teknoloji, yeni kullanılan malzemeler ve yeni dalların ortaya çıkmasıyla yaratma eyleminden üretim eylemine geçildiğini ortaya koymakta. Keza bu tespiti oldukça güzel. Sanat da diğer dallar gibi endüstriyel mantıktan nasibini aldı. Bu noktada çok kesin bir fikir ortaya atmakta Shiner; sanatın bittiğini ve artık yok edilmesi gerektiğini söylemektedir. Oldukça eleştirel bir perspektiften, hem yapı sökümcü hem de sanatın arkeolojisinin çıkarıldığı nitelikli bir eser yazmış Shiner. Sanat icra edenler için tartışmasız en ideal kitap diyebilirim. Sanat üzerine düşündürüyor üreticisini... Keyifli okumalar dilerim.
Sanatın İcadı
Sanatın İcadıLarry Shiner · Ayrıntı Yayınları · 2010137 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Sanatın İcadı, modernliğin yerleşik kurumlarından biri olan sanatın soykütüğünü çıkaran, sanat ve etrafında kurulu tüm kavramlar sistemini yapısöküme uğratan bir kitap. Son yıllarda teori ve felsefede yaşanan dönüşümler, yaşadığımız toplumun hiçbir kurumunun kendinden menkul yapılar olmadığını bize gösteriyor. İçinde yaşadığımız kültürün tüm unsurlarının bir tarihsel matris içinde gerçekleştiğini öğrenmek kimsede şaşkınlık uyandırmıyor. Eski tarih yazımı yöntemlerinin bir kenara bırakılması ve tarihin yeniden yazılması gereğinden daha sık söz ediliyor. Sanat tarihini sanat yapıtlarının tarihi olarak ele alan, Batı dışı kültürleri Batılı kategorilere sokan yaklaşım da bu sorgulamadan daha fazla kaçamayacak hale geldi. Larry Shiner, öncelikle, Batı’nın diğer toplumlara ve hatta kendi geçmişine bakışının, son iki yüzyıl içinde kurumsallaşmış olan sanat ve zanaat ayrımına göre biçimlendiğini gösteriyor.
Sanatın İcadı
Sanatın İcadıLarry Shiner · Ayrıntı Yayınları · 2010137 okunma
448 syf.
·
Puan vermedi
Larry Shiner 18.yüzyılda modern güzel sanatlar sistemine geçiş sürecinde yaşanan bölünmeleri tarihsel olarak ele almış. Shiner’a göre sanat; yalnızca iki yüz yıllık geçmişi olan bir Avrupa icadı. Yazar sanatı sadece resim, heykel değil mimari, müzik, edebiyat gibi dallarıyla da ele almış. Kitap; Güzel Sanat ve Zanaat Ayrımının Öncesi Sanatın Bölünmesi Karşı Akımlar Sanatın İlahlaştırılması Güzel Sanat ve Zanaat Ayrımının Ötesi olarak 5 bölümden bir araya gelmiş. Teknolojinin ortaya çıkmasıyla sanatın da endüstriyel bakış açısı kazandığını ifade eden Shiner; sanatın bittiğini ve artık yok edilmesi gerektiğini söylese de okuyucu ve sanatla ilgilenen bir birey olarak buna katılamayacağım. Kitapta sadece Avrupa Sanat Tarihinin yer alması da kitabın olumsuz yönlerinden birisi. Sanatla ilgilenenlerin geçmişten günümüze sanat kavramının geçirmiş olduğu tüm evreleri ayrıntılı bir şekilde gözlemleyebileceği bir eser. Sanat ile derinlemesine ilgileniyorsanız ilk okunacak kitaplardan biri bu olabilir. @mtobilgi #100kitaplistesinden #Dördüncüaşama kitaplarımızdan olan bu eserle tanışmama vesile olan @yusufkaplanw hocama sonsuz teşekkürler.
Sanatın İcadı
Sanatın İcadıLarry Shiner · Ayrıntı Yayınları · 2010137 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.