Hunter S. Thompson'ın 1991 yılında yayımlanan ve "gonzo gazeteciliğinin" en sıra dışı örneklerinden biri olarak kabul edilen Screwjack, üç kısa öyküden oluşan ince bir derleme. Kitap, Thompson'ın kendine özgü, kaotik ve halüsinatif dünyasının bir yansıması.
Kitap, üç farklı öyküyü bir araya getiriyor:
* "Mescalito": Thompson'ın bir otel odasında yaşadığı ilk meskalin deneyimini anlatıyor. Öykü, uyuşturucunun etkisiyle zihninin nasıl parçalandığını, gerçeklik algısının nasıl bozulduğunu ve deliliğe doğru nasıl sürüklendiğini okura hissettiriyor. Parçalı cümleler ve karmaşık imgelerle dolu bu öykü, adeta bir akıl sağlığı krizinin içine davet ediyor.
* "Bir Şairin Ölümü": Bu öyküde, zor durumdaki bir arkadaşıyla yüzleşmesini anlatıyor. Thompson'ın kendine has üslubuyla, trajik ve komik olaylar iç içe geçiyor.
* "Screwjack": Kitaba adını veren bu son öykü, yazarın alter egosu Raoul Duke tarafından yazılmış gibi sunuluyor. Gerçeklik ve fantezinin sınırlarının tamamen belirsizleştiği bu hikaye, Thompson'ın en çılgın ve dokunaklı eserlerinden biri olarak tanımlanıyor. Bir yandan romantik bir aşk hikayesi gibi başlasa da, modern insanın içinde bulunduğu melankoliyi ve çaresizliği de yansıtıyor.
Yazar ve "Gonzo Gazeteciliği"
Hunter S. Thompson (1937-2005), Amerikan gazeteciliğinin en tartışmalı ve ikonik figürlerinden biri. Gerçekle kurguyu, kişisel deneyimle gazeteciliği birleştirdiği "gonzo" tarzıyla tanınıyor. Bu tarzda yazar, olayların pasif bir gözlemcisi olmak yerine, bizzat olayın bir parçası haline geliyor ve kendi duygularını, düşüncelerini ve halüsinasyonlarını metne döküyor.
Özetle
Screwjack, Hunter S. Thompson'ın külliyatında önemli bir yere sahip, kısa ama yoğun bir okuma deneyimi sunuyor. Özellikle yazarın "Las Vegas'ta Korku ve Nefret" gibi eserlerini sevenler