Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Suver-i Hayal Alemi

Sefine

Salih Mirzabeyoğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnsanlar uykudadırlar;ölünce uykudan uyanmış gibi olurlar... Hadis-i Şerif
Büyük - küçük...
-... Bir veliye soruyorlar: - "Allah bir deveyi bir iğne deliğinden geçirebilir mi?" - "Evet!" - "İğneyi mi büyütür, deveyi mi küçültür?" - "İsterse iğneyi büyütür, isterse deveyi küçültür; isterse ne deveyi küçülterek, ne iğneyi büyüterek!"
Sayfa 243 - 5.Levha, İslâm Tasavvufundan -Büyük-Küçük- İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Düşünen insan...
-... "Kâinat hakkında ne kadar çok bilgi edinirsek, Kâinat bize o kadar mânâsız görünür. Ancak, araştırmalarımızın meyveleri bizim için bir teselli kaynağı olamıyorsa da, araştırmanın kendisinde bir tür cesaret buluyoruz. Teleskoplar, uydular, hızlandırıcılar yapılıyor ve araştırıcılar bunlardan elde ettikleri verileri çözümlemek için saatlerce masa başında otururlar. Kâinatı anlama isteği insan hayatını bir parça basitlikten sıyırır ve ona bir dem trajik bir asalet verir.."
Sayfa 212 - 4.Levha, Şuur ve Kâinat, -Şuur ve Beyin- İBDA YayınlarıKitabı okudu
İLHÂM'ın ANLAMI...
- "Kesintisiz, bütünü kucaklayan, bölünmeden akan hareket, ruhun ruhîlikle sezilişi hâlinde ruhtur; kalb hakikatini meydana getiren ruh, ve onun antitezi hâlinde nefs... "İlhâm"ın dereceleri vesaire ayrı mevzu, eski yazıda "he" ve "hı" şeklindeki yazılış farkıyla, kelime, "Allah tarafından kalbe gelen mânâ" ve "küfretmek" anlamındadır; bir Rahmanî, diğeri şeytanî... Besbelli ki, kâfir de bedahetlerle iş yapıyor; mümin veya kâfir, herkesin hakikati kendine... Ya hakikatin hakikati?
Sayfa 177 - 178. 4.Levha -Şuur ve Kâinat- Hakikat-i Ferdiyye, İBDA YayınlarıKitabı okudu
Zorunluluk ve Hürriyet...
-... Spinoza, "hadi ben istemekte serbestim diyeyim; peki istediğimi istemekte serbest miyim?" diyor. Üstadım'ın "kader" bahsini hülâsa etmesi ise veciz: "Kader bir itikad mevzuudur, amel meselesi değil!"... Zorunluluk ve hürriyeti birbiriyle örtüştüren düşünce nevi, pek yaygın olarak sanıldığının aksine, sadece dinî ve din iddialı değildir..."
Sayfa 8 - Takdimden, İBDA YayınlarıKitabı okudu
"Hep" ci ve "Hiç" ci...
-... Dünyaya hiçlik gözüyle bakan Hind'in İngiliz'lere karşı bağımsızlık mücadelesi bile, Gandi'nin İngiltere'de Hukuk tahsili görmesinden mülhem, "Gandi, İngilizleri İngilizleşerek yendi!" hükmüne vardırmıştır. Bergson'un Budha'cılık da ve genel olarak Hind mistisizminde işaretlediği "aksiyon" yokluğu, kadavra mistisizmi, bizim "mihraksız tümevarım zafiyeti" diye belirttiğimiz ve neticede "Mutlak Fikrin Gerekliliği" hakikatine bağladığımız mesele içinde mütalâa edilirse, bizim ruhçuluğumuzun hakikatinin benzersizliği de anlaşılmış olur... İslâm, ferdi sonsuz ruhî macerasıyla derinliğine ve cemiyeti çepeçevre genişliğine doğru ihata ederken, bugün Batı iklimlerinde yuvalandığına şahit olduğumuz Budizm ve Taoizm benzeri mihraksız ruhçuluk, nihayetinde hiçliğe çıkar. Biri "Mutlak Fikre" nisbetle HEPÇİLİK peşinde aksiyon, diğeri hiçlik yolunda her şeyden tecrid ve hiçe bulanma..."
Sayfa 11 - Takdimden, İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"İnkarcılık" oynayanlar... Oku, Anla, Düşün, Taşın, Bul!..
-... O, İslâm'dan aparma hâlinde "parça bütünün habercisidir" veya "parça bütündür, bütün de parça" derken, söz konusu hakikatlerin aslına nisbetle nerededirler? "Sartre'ın üçüncü dünya ülkelerinde çok tutulmasının sebebi, hiç anlaşılmamış olmasıdır!" hesabı, her gün birbirini tekzip eden küfrün peşinde "inkarcılık" oynayanların "kuantum teorisi" ve "hologram" etrafındaki bir takım doğru ve yanlış verilere bakıp neredeyse "İslâm" ve "İslâm tasavvufu" yerine kaim sanmalarındaki ahmaklığa ne buyurulur? Tek tek üzerinde durmuyorum, çünkü Şems-i Tebrizî Hz.lerinin balığı tarif etmeye kalkan adam karşısında, "sen balığı bilmemek bir yana, öküzle deveyi birbirine karıştırıyorsun!" demesi gibi bir durumdayım... İşte tam yeri: İmân'ın hakikati, vecd ve istiğrak hâlidir... İstidraç nev'inden de olsa, küfürde de mevzuuna mahsus olarak bu böyle... "İmân tam olduğu zaman ispat yoktur!" ve "kendinde olmak küfür, kendinden geçmek imân!"; her iki hikmette aynı sırra, imân'ın hakikatine işaret ediyor. Hâlde İslâm'ın, kelâm da... "Kendinden geçme" bahsini bir sarhoşun hâlinde gören onu vecd ve istiğrak hâliyle karıştıran adam? Mistisizm genellemesiyle her birinin hakikati ayrı "kendinden geçme"leri İslam'la karıştıranların hâli de budur. Hepçilikle, neticede "hiççilik" olan arasındaki fark! Oku, anla, düşün, taşın, bul!.."
Sayfa 62 - 1.Levha, Aşınmaz Esrar "Nedir Ne Değildir" İBDA YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.