Şu ana dek sadece, tüketim toplumu denen toplumun neden olduğu bireysel ihtiyaçlar değerlendirildi, hatta manipüle edildi ama etkin bir şekilde ele alınmadı, tanınıp bilinmedi. Toplumsal ihtiyaçlarin antropolojik dayanakları vardır, hem birbirine zıt hem birbirini tamamlayici olan bu ihtiyaçlar arasında şunları sayabiliriz: güvenlik ve serbestlik ihtiyaci, kesinlik ve macera ihtiyaci, çalısmanın ve oyunun örgütlenmesi ihtiyaci, öngörülebilirlik ve öngörülemezlik, birlik ve farklılık, inziva ve karşılaşma, mübadele ve yatırım, bağımsızlık ve iletişim, aciliyet ve uzun vadeli perspektif ihtiyacı. İnsan enerjisini biriktirmeye ihtiyaç duyduğu kadar harcamaya, hatta oyun oynayarak israf etmeye de ihtiyaç duyar. İnsanın görmeye, işitmeye, dokunmaya, tatmaya ihtiyacı vardır ve bu algıları bir "dünya" da bir araya getirmeye ihtiyaç duyar. Toplumsal olarak işlenmiş bu antropolojik ihtiyaçlara özelleşmiş ihtiyaçlar da eklenir. Şehircilerin pek de dikkate almadığı, ticari ve kültürel altyapi, bu özelleşmiş ihtiyaçları karşılamaz. Bunlar, yaratıcı faaliyet ve yapıt ihtiyacının yanı sıra; enformasyon, sembolizm, hayal gücünü kullanma, oyuncul faaliyet ihtiyacıdır. Bu özelleşmiş ihtiyaçlar sayesinde varlığını sürdüren temel nitelikteki bir arzunun tikel tezahürleri ve momentleri oyun, cinsellik ve spor gibi bedensel faliyeter, yaratan faaliyetler, sanat ve bilgidir. Bunlar işbölününün yarattığı parçalılığın az çok üstesinden gelirler. Sonuçta, şehir ve kentsel hayat ihtiyaca ancak burada netleşmesi ve ufuk açması için uğraşılan perspektifler için de özgürce ifade bulabilir.
Özgül kentsel ihtiyaçlar, nitelikli yerlere, eşzamanlılık ve karsılaşma yerlerine, mübadelenin mübadele değerinden, ticaret ve kârdan uzak kalabildiği yerlere duyulan ihtiyaçlar değil midir? Ayrıca, bu