Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sinema ve Televizyon İçin

Senaryo Yazımı

William Miller
8.3/10
8 Kişi
34
Okunma
14
Beğeni
1.087
Görüntülenme
Senaryo yazmak isteyenlerin sorduğu ilk soru: "Nasıl yazılır?" Her şey bir senaryoyu başlatabilir. Başlama atışını duyan beyin harekete geçer, sahnelerden repliklere, düşsel yüzlerden, ürkütücü imajlara sıçrayarak ilerlemeye koyulur. "Sinopsis", "Film Öyküsü" "Tretman" gibi tuhaf isimleri olan istasyonlar arasında, benzersiz bir serüvene doğru sarsılarak ilerler. Ama öncelik hep hikâyededir. Çünkü filmler hikâyeler üzerine inşa edilir. Sağlam bir hikâye ise -tüm sinema tarihinin de gösterdiği gibi- az bulunur bir nesnedir, çünkü benzersizdir... Hangi yöntemle yazılırsa yazılsın, neye hizmet ederse etsin, sonuç olarak senaryonun bir takım özellikler taşıması gerekir. Şu soru oldukça önemlidir: Hikâyenin bir proje olarak değeri nedir? Etkilendiğiniz herhangi bir şeyden hareketle senaryo yazmak şiirsel bir süreçtir, proje kavramını temel almak ise, mimari tasarımlara benzer. Kuskusuz yaratıcı bir iştir ancak yapılacak binanın öncelikle kimi ilkel gereksinimlere cevap vermesi gerekir: Dünyanın en güzel hikâyesini yazmış olabilirsiniz, bir proje olarak değeri yok ise filmin yapılabilmesi için para bulunamaz. Hadi para bulundu film yapıldı diyelim, seyirci gelmez. Endüstri denen masal devi seyirci getiremeyen projelerden hiç hazzetmez. Seyirci dünyanın en güzel köşkünde tuvalete gidecek olan kişidir. Onu tek ilgilendiren kendi ihtiyacıdır, sıkıştığında estetik değerler umurunda bile olmaz. Bu yüzden senaristin, yaratma esrikliğini, doğum sancılarını, kendini Tanrı gibi hissetmeyi kenara bırakıp bitirdiği hikâyenin bir proje olarak değerini amansız bir sorgulamadan geçirmesi gerekir: Bu fikirden bir senaryo olur mu? Nasıl bir film çıkar? O filmi ben izlemek ister miyim? Bu filmi çekmek isteyecek bir yönetmen var mı? Böyle bir filme, hangi nedenle ihtiyaç var? Yapımcı bu senaryoya neden para yatıracak? Seyirci neden bu filme gelecek? O yüzden bu soruların yanıtlanması zorunludur. Sıradan ve onur kırıcı oldukları açıktır. Üstelik çok da sıkıcıdır. Ancak hayat kurtarırlar. Sinema tarihi aynı zamanda, bu soruları zamanında sormamış ya da doğru karşılıkları bulamamış senaristler mezarlığıdır. Kendileriyle birlikte kimi yönetmen ve yapımcıları da sürüklemiş olmaları neyi değiştirir: Herkes yalnız ölür.
Yazar:
William Miller
William Miller
Çevirmen:
Yılmaz Büyükerşen
Yılmaz Büyükerşen
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 13 dk.Sayfa Sayısı: 290Basım Tarihi: 16 Mayıs 2016Yayınevi: Hayalperest Yayınevi
ISBN: 6056334672Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
290 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
242 günde okudu
Uzun zamandır buralarda yokmuşum. Bu kitabı bitireli çok oldu. Tek hatırladığım, okurken biraz sıkıldığım. Her ne kadar lise dönemim RTV ve sinema ile geçmiş olsa da bu kadar ayrıntıyı okumak beni biraz yordu. İlgili bölümü okuyan ya da sinema/dizi çekimleri ile kafayı bozmuş çatlak yönetmen adaylarının okuması gereken bir kitap. Üstüne birkaç kitap daha okudum. Zamanla onlar da gelecek. Sanırım birkaç aydır kitaplarla aram çok iyi değil. Ben böyle bir insan değildim, ne oldu böyle?
Senaryo Yazımı
Senaryo YazımıWilliam Miller · Hayalperest Yayınevi · 201634 okunma
Reklam
290 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 günde okudu
"Seyirci dünyanın en güzel köşkünde tuvalete gidecek olan kişidir" cümlesi ile aklıma kazınan kitap olacak kendisi. Hakikaten çok haklı bir isyan. Çünkü kimse hangi zorlukları aşıp o senaryoyu yazdığınızı umursamayacak. Sadece kendi zevklerini tatmin etmekle meşgul olacaklar o kadar.
Senaryo Yazımı
Senaryo YazımıWilliam Miller · Hayalperest Yayınevi · 201634 okunma
290 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
William Miller - Senaryo Yazımı inceleme Geçtiğimiz kış günlerinde kafede tek başıma oturup kitap okurken aklıma kafede " kitap okumaktan sonra vaktimi nasıl değerlendirebilirim " olmuştu. Sonrasında hemen aklıma bir hikaye yazmak gelmişti. Ertesi gün kağıt kalem alıp kendime bir fantastik evren yaratmaya çalışmıştım hikaye yazmaktan başka az'da olsa şiirde yazıyordum. Yazmakta olduğum o hikayeyi daha giriş bölümünde kalmıştı bende ilk bölümünü direk wattpad'a yazmıştım. Sonrasında okul dönemi,özel hayat vs... derken hikayeyi devam ettiremedim. İleriki zamanlarda hikayeyi devam ettirmeyi düşünüyorum. Konuya girmeden önce çok uzattım neyse sonrasında bu kitapla tanıştım hikaye hatta ilerde yönetmen senarist falan olursam yardımcı olur diye. Bence kitap anlattığı içeriklerle insana bu konularla ilgilenenlere yardımcı olabilecek iyi bir kaynak. Kitap içeriğinde yazar bir senaryo yazmanın temel içeriklerinden,film yapım aşamasında senaryonun yerlerinden,senaryo yazarken nelere dikkat edilmesinden gibi çok ayrıntılı bilgiler vermiş. Ayrıcı yazar birçok tanınmış veya içeriği iyi hazırlanmış filmlerden örnekler vermiş ve o filmlerin nerelerde iyi nerelerde hata yaptığını bizlere anlatıyor. Kitap bu konuya ilgisi olanlar için akıcı gelebilir ama normal kitap gibi okunduğunda aynı akıcılıkta kalmayabilir o yorum tamamen size kalmış. Onun harici kitap anlatımı sade ve anlaşılabilir. Genel olarak kitap ilgi çekiciydi okuduktan sonra senaryo yazmamı geliştirecek'mi bunu bilemedim bu kitabı kesinlikle birkaç kez daha okumalıyım bence. Kitaba puanım: 10/8
Senaryo Yazımı
Senaryo YazımıWilliam Miller · Hayalperest Yayınevi · 201634 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.