Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sermaye Çağı 1848-1875

Eric J. Hobsbawm

Sermaye Çağı 1848-1875 Sözleri ve Alıntıları

Sermaye Çağı 1848-1875 sözleri ve alıntılarını, Sermaye Çağı 1848-1875 kitap alıntılarını, Sermaye Çağı 1848-1875 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eğitim ve ulusal bürokrasi, köyü bile, komşuların ve yakınların bildiği ('Topal Pakito' gibi) gözde adlar ve lakaplar ile okulun ve devletin verdiği, yalnızca otoritelerin bildiği ('Francisco Gonzales Lopez' gibi) resmi adlar arasında bölünmüş şizofren bir topluluğa dönüştürdü.
Sayfa 327 - Dost, 7.basımKitabı okudu
Eğer tarihçiler, toplumun kendilerine sağladığı kaynaklara (ne kadar alçakgönüllü olsa da) hakkını vermek istiyorlarsa, yalnızca diğer tarihçiler için yazmamalıdırlar.
Sayfa 10 - Dost, 7.basımKitabı okudu
Reklam
Dünya kapitalist ekonomisinin ani, geniş ve görüldüğü kadarıyla sınır tanımadan genişlemesi, ‘gelişmiş’ ülkelerde başka siyasi seçenekler yarattı. İngiliz endüstri devrimi, Fransız siyasi devrimini yuttu.
Sayfa 15
Endüstri kapitalizmi, keyif amaçlı yapılan iki yeni yolculuk biçimi yarattı:Burjuvazi için turizm ve yaz tatilleri ile İngiltere gibi belli ülkelerde kitlelerin yaptığı mekanikleşmiş günlük geziler. Her ikisi de, tarihte ilk kez çok sayıda insanın ve yükün, karada ve denizde düzenli ve güvenli yolculuk etmelerini olanaklı hale getirdiği için buhar gücünün ulaşıma uygulanmasının ürünüydü.
Sayfa 223
Oğullarını daha iyi olmaları için sıkıştıranlar, muhtemelen babalardan ziyade annelerdi. Ama modernleşmenin belki de en güçlü faili, kentli orta ve alt orta sınıfların ev işlerini yapmak üzere kente göç eden genç köylü kızlardı. Aslında, gerek erkekler gerekse kadınlar için bu büyük çaplı köklerinden kopma süreci, kaçınılmaz olarak eski adetlerin temelini oyan ve yeni adetlerin öğrenildiği bir süreçti.
Sayfa 212
Fakat, on dokuzuncu yüzyılın üçüncü çeyreğindeki çelişkiler, belki de en kronik çelişkilerdi: Çalışma ve haz bir arada var olmaktaydı, fakat birbirleriyle sürekli çatışıyorlardı. Öte yandan, cinsellik bu çelişkinin kurbanlarından biriydi, ikiyüzlülükse galibiydi.
Sayfa 258 - Dost, 7.baskıKitabı okudu
Reklam
Bu kitabın başlangıç noktasını oluşturan ve önceki bakışıma son veren 1848 devrimiyle birlikte dönemin kalıbı da değişti. Siyasi devrim geri çekildi, endüstri devrimi öne çıktı.
Sayfa 14
Burjuva dünyası, kafasını cinsellikle bozmuştu; ama bu, mutlaka cinsel gevşeklik anlamına gelmiyordu: Roman yazarı Thomas Mann’ın çok açık biçimde gördüğü gibi, burjuva halk-mitinin karakteristik Nemesis’i, Dr. Faustus’ta besteci Adrian Leverkuehn’in frengisi gibi, inayetinden tek bir düşüşü izledi. Korkularının aşırılığı, hakim olan bönlüğü veya masumiyeti yansıtmaktadır.
Sayfa 256
1848 başlarında ünlü Fransız siyaset düşünürü Alexis de Tocqueville, Meclis'te ayağa kalkarak, çoğu Avrupalının da paylaştığı şu duyguları dile getirdi: "Bir yanardağın üzerinde uyuyoruz... Yerin bir kez daha titrediğini görmüyor musunuz? Bir devrim rüzgarı esiyor; ufuktan fırtına geliyor."
Sayfa 21 - Dost, 7.basımKitabı okudu
1848-1870 arası için
Bu dönemin bütün savaşları arasında en büyüğü olan Amerikan İç Savaşı'nı, son tahlilde, ekonomik güç ve maddi kaynaklar bakımından ağır basan taraf kazandı; oysa, yenilen güneyin ordusu da, generalleri de daha iyiydi.
Sayfa 16 - Dost, 7.baskıKitabı okudu
Reklam
İngiltere istisna, bütün Avrupalı 'güçler', 1856 ile 1871 arasında temelli ­ hatta çoğu durumda toprak olarak da değişikliğe uğradı ve çok geçmeden aralarına katılacak yeni bir devlet kuruldu: İtalya.
Keşfetmek sadece bilmek değil; bilinmeyen, dolayısıyla tanımı gereği geri kalmış barbarlara, uygarlığın ve ilerlemenin ışığını götürmek, onları geliştirmek; vahşi çıplaklığın ahlak dışılığını, Tanrının inayetiyle Bolton’da ve Roubaix’te imal edilmiş gömlek ve pantolonlarla örtmek; uygarlığı kaçınılmaz olarak ardından sürükleyen Birmingham mallarını ayaklarına götürmek demektir.
Sayfa 65
1870'lere kadarki Endüstri Devrimi, hala 1760-1840 arasında meydana gelen teknik yeniliklerin yarattığı itkiyle yol alınmaktaydı. Buna karşın yüzyılın ortalarında, çok daha devrimci bir teknolojiye dayanan iki tür endüstri ortaya çıktı: Kimya ve (iletişimle ilgisi ölçüsünde) elektrik .
Alman felsefesinin 'boş balon'larından biri olarak görülen Hegel bile, kendi ülkesinde demode olmuş ve "eğitimli Alman kamuoyuna rengini veren sıkıcı, kibirli ve bayağı epigonların Hegel' e davranış biçimleri", Marx 'ı, 1860'larda bu büyük düşünürün tilmizi olduğumu ilan etmeye itmişti.
Sayfa 275Kitabı okudu
Modern İngilizlerin, Almanların ya da Fransızların hiçbiri, kendi ülkelerinde yazılmış ondördüncü yüzyıl edebiyatı eserlerini, neredeyse farklı bir dili öğrenmeden okuyamazlar oysa bugün bütün eğitimli İtalyanlar Dante'yi, modern ingilizce okurların Shakespeare okumasından çok daha kolay bir biçimde okuyabilmektedirler.
Sayfa 101Kitabı okudu
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.