Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şiiri Düzde Kuşatmak

Gülten Akın

Şiiri Düzde Kuşatmak Gönderileri

Şiiri Düzde Kuşatmak kitaplarını, Şiiri Düzde Kuşatmak sözleri ve alıntılarını, Şiiri Düzde Kuşatmak yazarlarını, Şiiri Düzde Kuşatmak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kısacası insan yalnızdır. Kimse kimseyi anlamaz, anlamak istemez.
“Ah, kimselerin vakti yok Durup ince şeyleri anlamaya. Kalın fırçalarını kullanarak geçiyorlar Evler, çocuklar, mezarlar çizerek dünyaya.”
Reklam
199 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
İlk başta ciddi bir şiir eleştirisi sanıp okumaya başladım kitabı, en azından bana ciddi bir şiir eleştirisi için ya da şiir dünyasını daha iyi anlamam için yardımcı olacağını düşündüm ama öyle pek olmadı. Sonra hevesim kırıldı bari şu kitabı bitireyim dedim. Okurken şairin genel anlamda edebiyat düşüncesini, dünya görüşünü, şiir tavrını, sanat, toplum düşüncesini gördüm. Daha da okurken kitabın içeriğini oluşturan yazıların daha önce çeşitli dergilerde yayınlandığını alıntı yaptıkları dergi ve yılını yazdıkları için farkettim. (yazının sonunda belirtiyorlar) Daha da başka derseniz, yazar, yaptığı söyleyişiler, katıldığı konuşma programlarındaki konuşma metinleri de eklemiş kitaba. Yazar genel anlamda kendi şiirini yazarken nedenini nasılını niçinini belirtiyor. Kendi şiirleri hakkında ufak ufak bilgilerde veriyor. Yazar kitabın sonuna kendi yaşam öyküsünü de eklemiş. Fazla uzatmayalım, sözü burda keselim. Selam ve dua ile
Şiiri Düzde Kuşatmak
Şiiri Düzde KuşatmakGülten Akın · Yapı Kredi Yayınları · 201944 okunma
Hüzün Var Gönülde Olsun Mutlulukta Gelebilir
Bübüller öter, güller açar şad gönül yok Hiç böyleliğin görmemişiz fasl-ı baharın Şeyhülislam Yahya, Dilde gam var şimdilik lütfeyle gelme ey sürur Olamaz bir hanede mihman mihman üstüne Rasih
Bana yeryüzünden haksızlığın, zulmün kalktığını söyle, Pir Sultan' dan vazgeçeyim. Bana insanların artık usla, mantıkla davrandıklarını söyle. Leylek koduk dogurmuş / Ovada zurna çalar / Balık kavağa çıkmış / Sögüt dalın biçmeye diyen Kaygusuz' dan vazgeçeyim.
Mantıksızlık deyince benim de aklıma şu mantıksız dörtlük geldi => Tavuklar çiçek açmış. Ellerinde poğaça. Madem yüzme bilmiyon. Niye çıkıyon ağaca.Kitabı okudu
Bir şeyi önemle belirtmek gereğini duyuyorum. Batı kültürüne, sanatına körükörüne bir düşmanlığı beslemek değil amacım. Toplumculuğun gereği de bu düşmanlığı yeşertmek değildir. Tam tersine. Bizim her uygarlıktan, kültürden, sanattan seçerek alacaklarımız vardır.
Reklam
Türkiye aydın kesimine, feodal bir kültüre karşı savaş verirken, görünüşte ileri Batı kültürüne, sanatına yaslanmak kolay geldi. Kendi gelen konuğu başımız, gözümüz üstüne alıp kabul ettik. Kur-tak sanayi, kur-tak kültür el ele bugünlere dek sürüp gelmiştir ama, bir şey eksik kalmıştır hep. O şey ÖZÜ' dür işin. Yani KENDİ KÜLTÜRÜMÜZ, KENDİ SANATlMlZ.
Ülkemizdeki yazın çevrelerinin genel kanısı şudur: İyi yazın adamı, edebiyat fakültelerinin dışından çıkar. Bu sav pek çok örneklerle doğrulanmıştır. Vardır tek tük öğrenimli yazın adamı. Onlar da, kişisel çabalarıyla, ilkin öğrendiklerini unutmaya çalışarak kendilerinde kurulmuş ön yapıları yıkarak amaçlarına varmışlardır.
Şiir yazma, bir üretim eylemidir. Ozan ise üretimci. Bu üre­tim eyleminin bir de tüketicisi var: Okurlar. Şiir, kitap ve dergi biçiminde somutlaştığında meta (mal) olmuştur. Satılır, alınır.
"Bir de söylemiş oluyorum ki, her ozanın bir dili vardır ve bu dil onun başka şiirlerini okuyarak öğrenilmiş olur."
90 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.