Puan

7.310 üzerinden
1.590 kişi
2020 17. kitabı
Okunma: 29 Mart 2020 22:10
Hüseyin Rahmi'nin ilk romanı olma özelliğini taşıyan "Şık"ı sevmedim. Gülünç alafranga tiplemesi olan Şöhret Bey; daha önceden okuduğum birkaç kitaptaki tiplemelere çok benziyordu ve artık bunu okumaktan sıkıldığımı fark ettim. Ayrıca okuduğum yayınevi olan Turkuaz Kitap; eski dilden sadeleştirme yapmak yerine parantez içinde günümüz karşılıklarını vermiş. Bu da okumayı bölerek çok zorlaştırıyordu. Farklı bir yayınevinden okusaydım belki daha çok sevebilirdim. * * * 1edebiyat1bilim1film okuma/izleme grubumuzun Mart ayı kitaplarındandı.
Yanlış yayınevi tercihi.
Puan vermedi
Büyük bir hevesle okumaya başladım ama yayınevinin tercihleri yüzünden okuyamadım. Günümüz Türkçesine sadeleştirme yapılmamış ama yabancı kökenli kelimelerin yanına parantez içinde anlamları yazılmış. Bu şekilde okumak aşırı zor ve tatsız oluyor benim için. Dikkatimi hikayeye veremedim maalesef. Kelimelerin anlamları verilmese daha kolay okurdum. Yayınevinin kapak tasarımı çok hoşuma gittiği için almıştım ama hayal kırıklığı oldu. Başka bi yayından alıp okuyacağım artık.
ŞıkHüseyin Rahmi Gürpınar · Turkuaz Yayınevi · 20195,9bin okunma
Hangi tür kitapları seviyorsun? 🔎 Polisiye 💕 Romantik 🚀 Bilim Kurgu 🏰 Fantastik 📖 Klasik 🧠 Kişisel Gelişim 🏛️ Tarih 😱 Gerilim
2025 26. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2025 07:54
Kitap oncelikle sürükleyici yazarin olayları aktarımı ve müdahalesi yerinde .. arastirmayan sorgulamayan şekilcilikle batılı olunabilecegini sanan kahramanın başından gecen olayları anlatmakta sadece yazıldığı donem itibariyle Osmanlıca kelimelerin cok olması (kelimelerin anlamları cumle icinde verilmis olsada) okuma hızını yavaşlatıyor
2020 48. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2020 12:41
Konusu güzel (ilk 1889 yılında basıldığı düşünülürse tabiki, o zamana gore bir değerlendirme ile), ne olduğunu göremeyip bulunduğu sınıftan kendini soyutlayarak sınıf atladığını düşünen körleşme yaşayanlarin batılı hayranlığını Şık karakteri üzerinden işlemiş. Ancak yayinevinin Arapca ve Farsca kelimlerinin yaninda parantez içinde anlaşılması kolay olsun diye ve "Osmanlı Türkçesinin yeni nesilce anlasılır olmasını sağlamak" için yaptığı uygulamayı dogru bulmadım. İlgi dağıtıcı. Yanlış yayınevi ve baskı seçmişim. Farsça Arapça ile ilgilenenlere cazip gelebilir. Benim ilgi alanım değil. Saf Türkçe yayınları tercih ederim.
2025 31. kitabı
Günümüzde de geçerliliğini yitirmeyen toplumsal bir konuyu işlemiş Hüseyin Rahmi. Oldukça kısa olmasına rağmen 2 günde bitirmiş olmam da cabası. Mürebbiye'den sonra pek de beklentimi karşılamadı ancak yazdığı ilk kitap olmasından ötürü normal karşılayabiliriz. Okunmasa da olur.