Sil Baştan

Nadir Nadi
1975
Bilgi Yayınevi

2023 114. kitabı
Yazarın günlük yazılarından farklı başlıkları yorumlamış olmakla beraber bende yazarı yorumlamak istiyorum. 1.Bilim ve Politika Başlığı Kutsal kitaplarca gerçeklere dayananlar ışığı altında bir düşünceyi savunmak suçtur bunu savunanlar ya engizisyon mahkemesinde yargılanıyor sonucunda da ya idam ya da yakılıyordu. Birincisi burada İncil ve Tevrat ile bağlaşık olmayan bilgileri bunların din adamları sapkınlık olarak yorumlardı cunku yüzde yüz kutsal kitabın doğruluğu vardır. Bu kitaplar insan eliyle yazıldığı gerçekliği olmadığı için bağnaz sapık kendine iş edinmiş kişilerin çıktığı için bilim ile tabii ki de çalışacaktır. Kutsal kitaplar dediği için yazarın hâliyle İslam'da bunun için girer. Birincisi İslam'da bilim ve din asla çatışmaz uyum içindedir. Bilim ile alakalı onlarca ayet bilimin daha yeni yeni tanımladığı kavramları dogrulamıştır. Hele Osmanlı Devleti'nindeki uygulamada padişahın önüne bir konu geldiği zaman Ulemadan fetva alması konusunda yazarın zır cahilliği ise başlı başına feceattır. Ulema hiçbir araştırma yapmadan (İslam'da ilk kaynak Kuranı kerim sonra Peygamber efendimizin hadisleri sonra kıyas icma örf adetler gibi sıralamayı takip edip ona göre karar verirdi) görüşünü açıklaması imkansızdır. Fetva kişiyi bağlayıcı bir özelliği de vardır. Bu konuda ne kadar bilgisiz olduğu gines gibi aşikardır. 2. Çok Partili Seçim Laik kesimin hiç bir zaman anlayamadığı en önemli mevzulardan birisi de Sarıgül Paşa'nın hiç bir zaman cesaret edemediği, cesaret edenleri de hainlik suçladığı bir evre vardır. Bu evre 23 ten 38 e kadar olan faşist tek adam düzenidir. Kazanın tarihi yazdığı bunu da bir kisinin kaleminden çıkan 3 ciltlik olmazsa olmaz doğruluğu bilimden hatta hatta kutsal kitaptandan üstün ve yeğ tutulan Nutuk adlı eserde yazılmış olan bana göre
Sil BaştanNadir Nadi · Bilgi Yayınevi · 19756 okunma

Nadir NadiYazar · 9 kitap
Muğla/Fethiye'de doğdu. Babası Cumhuriyet gazetesi yazarı Yunus Nadi Abalıoğlu'dur. 1929 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Abalıoğlu, Kurtuluş Savaşı’nın başlarında Ankara’ya yerleşti. Liseyi savaştan sonra tamamlayabildi. İsviçre Lozan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu ve Türkiye'ye döndü. Çeşitli gazetede köşe yazarlığı yaptı. 1943-1948 yılları arasında Galatasaray Lisesi’nde sosyoloji öğretmenliği görevinde bulundu. 1945 yılında babasının ölümüyle birlikte Cumhuriyet gazetesini yönetti ve gazetede başyazarlık yaptı. 1962'de 12 Mart askerî düzenlemesi esnasında gazetedeki yazılarına ara verdi. Sonraki yıllarda Cumhuriyet gazetesindeki görevine devam etti. 1950-1954 yılları arasında Demokrat Parti'ye bağlı olarak Muğla bağımsız milletvekili; 1954-1957 yıllarında İstanbul bağımsız milletvekili görevlerinde bulundu. 20 Ağustos 1991'de hayatını kaybetti. Yazıları, 1936 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmaya başladı. Röportaj, müzik eleştirisi ve fıkra türünde yazılar yazdı. Yazılarında cumhuriyetçilik, laiklik, sosyal eşitlik ve demokrasiden bahsetti. Eleştiri, fıkra, araştırma-inceleme, gezi yazısı, deneme türünde eserleri vardır.