Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ulus, Devlet ve Sınır İnsanları

Sınırın Sosyolojisi

Ferhat Tekin
5/10
2 Kişi
10
Okunma
2
Beğeni
385
Görüntülenme
Sınırlar genellikle uluslararası ilişkiler veya siyaset biliminin konusu olarak ele alınmakla birlikte neredeyse bütün ulus-devlet sınırları vatandaşlarına bir kültür ve kimlik algısı dayatır. Bu bakımdan sınırlar toprak üzerinde kurulduğu kadar insanların zihinleri üzerine de çizilir. Bazen toprağa çizilen sınırların insan zihinlerinde veya kültürlerinde tam bir karşılığı olmayabilir. Bu durumda coğrafi sınırlar büyük ölçüde etkisiz ama bir o kadar da yaralayıcıdır. Her halükarda sınırdaki yaşam ve kültür, geçişkenliği, engelleyiciliği ve diğer birçok açıdan ilginç toplumsal ilişki biçimlerine yol açabilmektedir. Kuşkusuz sınırlar çağımıza özgü fenomenler değildir, eski çağlarda Çin, Roma ve Mısır medeniyetlerinde de var oldukları bilinen bir gerçektir. Fakat modern öncesi dönemde sınırlar değil, sınır boyları anlayışı hâkimdi. Bu anlayış modern öncesi devletlerin teritoryal anlayışlarına bağlı olarak sınır boylarının, buralarda yaşayan insanların din, kültür, sosyo-ekonomik yaşam ve yerleşim gibi özelliklerinin dikkate alınmasına dayanıyordu. Dolayısıyla modern devlet sınırlarının sosyal yaşamı keskin bir biçimde ikiye (hatta bazen üçe) böldüğü bir durum sözkonusu değildi. Ancak modern ulus-devletlerin ortaya çıkmasıyla birlikte doğrusal sınır anlayışı yani türdeş bir toprak parçasını çevreleyen sınır anlayışı, tek meşru sınır anlayışı haline geldi. Böylece hudut ya da sınır bir mülkü çevreleyen, geçirgen ve belirsiz bir görünümden, sınırlayan, ayrıştıran, katı ve askeri bir görünüme geçiş yapmış oldu. Dolayısıyla günümüzde algılandığı şekliyle kesin hatlarla ayrılmış olan teritoryal sınırlar modern ulus-devletle ortaya çıkmış olup ne demografik ne de sosyo-kültürel ve ekonomik unsurlara dayanmaktadır.
Yazar:
Ferhat Tekin
Ferhat Tekin
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 39 dk.Sayfa Sayısı: 270Basım Tarihi: Kasım 2014Yayınevi: Açılım Kitap
ISBN: 9789944105675Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
270 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Sınırın Sosyolojisi:Ulus, Devlet ve Sınır İnsanları
"Sınırın Sosyolojisi:Ulus, Devlet ve Sınır İnsanları" çalışması sınırların tarihî serüvenini ele alarak, ulusdevletleşme yarışına dahil olmakla beraber coğrafyanın kazandığı yeni anlamları ele alıyor. Alışıldık Sınır tanımlamalarının aksine; sınırı ve sınır insanlarını sosyolojik boyutuyla değerlendiriyor. Sınır, sınırlara yakın yaşayan insanlar açısından ne anlam ifade eder? Bu insanlar için gerçekten bir sınır var mıdır? Teritoryal sınırlar neleri ve kimleri birbirinden ayırır? Yazar, Modern sınırların gerçeğini oldukça detaylı bir şekilde dile getiriyor. Türkiye-Irak sınırına sıfır noktada bulunan Derecik bölgesi ve burada yaşayan Gerdi aşireti örneklem olarak seçilmiş ve saha çalışmasıyla oldukça kıymetli veriler elde edilmiş. Okurken, "sınırları hiç bu yönleriyle düşünmemiştim, demekki sınır bildigimizden çok daha fazlasıymış"diyorsunuz. Sınıra yönelik farklı bir bakış açısı kazanmak noktasında önemli bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Sınır sosyolojisi için Türkçe literatürdeki eksikliği kapatmak adına önemli bir adım atılmış..
Sınırın Sosyolojisi
Sınırın SosyolojisiFerhat Tekin · Açılım Kitap · 201410 okunma
Reklam
270 syf.
·
Puan vermedi
Sınırda Yaşam Nasıldır
Bir saha çalışması olarak sınır ve sosyolojik yaşam arasındaki bağ ve ekonomi ve eğitim sahasındaki yansımaları. Van ve Hakkari sınırındaki aile bağları nasıl bir sosyolojik pencere de anlaşıla bilir..
Sınırın Sosyolojisi
Sınırın SosyolojisiFerhat Tekin · Açılım Kitap · 201410 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.