Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sınırlı Devlet

Carl. J. Friedrich

Sınırlı Devlet Gönderileri

Sınırlı Devlet kitaplarını, Sınırlı Devlet sözleri ve alıntılarını, Sınırlı Devlet yazarlarını, Sınırlı Devlet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
ABD Başkanı Thomas Jefferson’un Albay William Stephens Smith’e yazdığı mektuptan alıntı: “Tanrı korusun az kalsın yirmi yıldan fazla bir süre herhangi bir isyan olmadan yaşamış olacaktık. … Halk direnme ruhunu koruduğunu zaman zaman yöneticilere hissettirmezse, o ülkede nasıl özgürlükler korunabilir. … Özgürlük ağacı zaman zaman yurtseverlerin ve diktatörlerin kanıyla sulanmalıdır.”
“Modern anayasal rejimlerde demokratik meşruluk, özellikle ekonomik alanda olmak üzere, sürekli olarak performans testine tabidir.”
Sayfa 176Kitabı okudu
Reklam
“Uyanık bir kamuoyu, bireysel ve kolektif olarak, topluluğun menfaatlerini ve inançlarını ifade eder olarak kabul ettiği hakların uygulanmasında sürekli bekçilik yapmadığı sürece, başka otoritelere insan haklarının korunması konusunda güvenilemez.”
Sayfa 125Kitabı okudu
“… parlamentonun orijinal olarak ve özellikle de bir İngiliz kurumu olduğu düşüncesi yanlıştır. Orta Çağlarda çok sayıda değişik ülkede yasa yapmada ve hükûmetle ilgili faaliyetlerde etkin olan sınıfların meclisleri vardı.”
“Eğer anayasacılık iktidarın bu bölünmez kaynağını inkâr teşebbüsünden başka bir şey değilse, düşmanlarının iddia ettiği gibi boş ve biçimsel bir yapı hâline dönüşür.”
Acton: “Mevkiin ona sahip olanı takdis etmesinden daha kötü bir sapkınlık yoktur.”
Reklam
206 syf.
8/10 puan verdi
Anayasalı devlet ile anayasal devletin farklı siyasi sistemleri ifade ettiğinden hareketle anayasal devletin insan onuru ve iktidarın sınırlanmasını gerçekleştirmesi gerektiği ve bu bağlamda anayasal devletlerde iktidarı sınırlama araçlarının ele alındığı bir eserdir. Eserde iktidarın sınırlandırılmasının kaynağı Hristiyan kültürü olduğu iddia edilmiştir. Hristiyanlıkta dünyevi iktidar ve ilahi iktidar ayrımı olmakla birlikte iktidarın sınırlandırılmasına Hristiyanlığın nasıl kaynaklık ettiği net bir şekilde ortaya konulamamıştır. Sened-i İttifak ile ilgili ileri sürülen belgenin merkezi otoritenin gücünü kaybettiğinin vesikası olduğuna ilişkin görüşe benzer şekilde Magna Carta ile ilgili iddianın ileri sürülmesi dikkat çekicidir: “Gerçekte tarihsel olarak Magna Carta feodal halkların ve ayrıcalıkların kabul edildiği bir belgeden başka bir şey değildir.” (s. 52) Direnme hakkı konusunda ABD başkanlarından Thomas Jefferson’un Albay William Stephens Smith’e yazdığı mektuptaki ifadeler iktidarın kontrolü bağlamında dikkat çekici ve anlamlıdır. Mektubun aslına (founders.archives.gov/documents/Jeffe...) ulaşılabilmektedir. “Tanrı korusun az kalsın yirmi yıldan fazla bir süre herhangi bir isyan olmadan yaşamış olacaktık. … Halk direnme ruhunu koruduğunu zaman zaman yöneticilere hissettirmezse, o ülkede nasıl özgürlükler korunabilir. … Özgürlük ağacı zaman zaman yurtseverlerin ve diktatörlerin kanıyla sulanmalıdır.” (s. 65) Eserin tercümesi son derece akıcı ve anlaşılırdır.
Sınırlı Devlet
Sınırlı DevletCarl. J. Friedrich · Gündoğan Yayınları · 200017 okunma
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.