Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sosyal Medyada Hukuk

Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları

Rıdvan Yıldız

Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları Gönderileri

Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları kitaplarını, Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları sözleri ve alıntılarını, Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları yazarlarını, Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sosyal Medya ve Memurlar
(...) özellikle görevleri esnasında bilgisayarlarının ve belgelerinin bulunduğu alanlara memurların misafirlerini yaklaştırmamalarını önermekteyim. Bu konuda kitap yazımı esnasında istinaf aşamasında olan bir davada bir memurun bilgisayarından aldığı görüntüyü Twitter'da paylaşan arkadaşı, söz konusu memurun meslekten ihracına neden olduğu gibi TCK 258: ''Görevi nedeniyle kendisine verilen veya aynı nedenle bilgi edindiği ve gizli kalması gereken belgeleri, kararları ve emirleri ve diğer tebligatı açıklayan veya yayınlayan veya ne suretle olursa olsun başkalarının bilgi edinmesini kolaylaştıran kamu görevlisine, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir. '' hükmü kapsamında söz konusu memur, hapis cezasına maruz kalmıştır. Dolayısıyla memurlar, görevleri esnasında misafirleri ile fotoğraf çekilirken ve misafirlerinin çektiği fotoğraflara dikkat etmeleri ve hatta görev alanlarında misafir kabul etmeyi, olabildiğince dikkatli bir şekilde yapmaları kendileri için en doğrusu olacaktır.
Hesapların Spamlanması:
Sosyal Medyada başka kullanıcılara yönelik zaman zaman çağrılarda bulunulduğu görülmektedir. Bu çağrılardan biri de bir hesabın kapanması için spamlanması şeklindeki çağrılardır. Spam çağrısı ile kullanıcıların hesapları kapanabilmektedir. Bu durum, kurallara uygun paylaşımlar yapan kullanıcılar yönünden hem kişisel hem de ticari itibara zarar verebilmektedir. Borçlar Kanunu 49. maddesinde: ''Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile, ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de bu zararı gidermekle yükümlüdür'' ve yine Borçlar Kanunu'nun 58. maddesi: ''Kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir." Değerlendirildiğinde haksız spam nedeniyle Sosyal Medya hesabı kapanan kullanıcı maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir. Ayrıca kullanıcı hakkında yapılan spam çağrısı ile haksız rekabet suçunun oluşması halinde hapis cezası da söz konusu olabilecektir. Bugün itibariyle bu tip dava örnekleri olmasa da bu gibi davaları gelecekte sıklıkla göreceğimizi düşünüyorum.
Reklam
Sosyal Medyada Haksız İtibar Üretimi:
Takipçi ya da izlenme sayısının sahte bir şekilde arttırılması, ticari boyutta ele alındığında haksız rekabet olarak değerlendirilebilir. Türk Ticaret Kanunu 55/2 maddesinde ''Rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına diğer şekillerdeki aykırı davranış­lar ile ticari uygulamalar haksız ve hukuka aykırıdır.'' hükmü yer almaktadır. Bu açıdan bakılan sahte izlenme ve sahte takipçiler kullanılarak sahte itibar oluşturulması, haksız rekabet açısından değerlendirilebilecektir. Bu gibi durumlarda rakipler, bu şekilde yapılan sahte itibar üretimini dava konusu yapabileceklerdir. Ayrıca sahte itibarın tespiti, bunun önlenmesi, ortaya çıkan zararın tazmini şeklinde davaların açılması da ihtimal dahilindedir. Haksız Rekabet Suçu kapsamında TTK 62'nci maddesinde: ''Kendi icap ve tekliflerinin rakiplerininkine tercih edilmesi için kişisel durumu, ürünleri, iş ürünleri, ticari faaliyeti ve işleri hakkında kasten yanlış veya yanıltıcı bilgi verenler,'' ile ilgili iki yıla kadar hapis veya adli para cezası söz konusu olabilecektir.
Hesaba varis atama uygulaması mı? Çok geri kalmışım...
Dijital mülkiyet kavramı Sosyal Medya kullanıcı hesapları ve içeriklerinin mülkiyeti, beraberinde dijital mülkiyetin mirası konusunu da gündeme getirecektir. Facebook'un, vefat durumunda hesaba varis atama uygulaması bulunmaktadır. Şu an mülkiyet anlamında bir değer ifade etmese de gelecekte bunun böyle devam etmeyeceği kanaatindeyim. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamındaki haklar miras yoluyla mirasçılara geçebilmektedir. Özellikle Sosyal Medya hesaplarının kullanılması, telif hakları konuları, kullanıcıların vefatı durumunda önem arz edecektir. Örneğin Youtuberların vefatları halinde, oluşturdukları içerikler izlenmeye devam ettikçe kazanç getirecektir. Peki bu durumda bu kazançlar mirasçılara nasıl geçecektir, mirasçılar buradan nasıl hak talep edebileceklerdir? Bu konuda yakın zamanda örnek davalar karşımıza çıkabilir.
Sosyal Medya Paylaşımlarının Mülkiyeti:
Sosyal Medya paylaşımlarının mülkiyeti boyutunu ele alacak olursak bu konuda 2011 yılında ABD'de görülen örnek bir dava üzerinden konuyu değerlendirmek sağlıklı olacaktır. 2011 yılında Huffington Post isimli 2005 yılında kurulan online içerik paylaşım sitesi, 315 milyon dolara AOL'e satıldı. Huffington Post, AOL'e satılınca içerik oluşturan yaklaşık dokuz bin Blogger dava açarak 105 milyon doların kendilerine, yani içerik oluşturanlara ödenmesini istediler. Başlangıçta fikir paylaşımı, kültür, demokratik gelişim amaçlanırken sitenin satılması ile emeklerinin sömürüldüğünü düşünen Bloggerlar, bu davayı kaybettiler. Gerekçe şu şekildeydi: ''Hiç kimse davacıları, çalışmalarını Huffington Post'ta yayınlamaya zorlamadı ve davacılar tazminat beklemeyeceklerini samimi bir şekilde kabul ettiler. '' Geçtiğimiz yıl ise bir açıklama yapan Huffington Post, içerik katkısı veren yazarlara ödeme yapacağını açıkladı.
(...) Öncelikle yukarıda verdiğimiz örneklerin benzeri şekilde Sosyal Medya platformları hiçbir hukuki sorumluluk olmaksızın kullanıcı hesaplarını silme haklarına sahipler. Kullanıcıların onayladıkları ve genellikle okumadıkları sözleşmelerde tüm haklar bu platformlara devredilmektedir.
Sayfa 18 - Facebook, Twitter, Instagram.Kitabı okudu