Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sistematik Düşünme

Niyazi Kahveci
“İnsan; soyut düşünme ve düşünce demektir.” “Beşeri sistematik düşünmeyi yapamayan, insanlaşamaz.”   Ülkemizde öğretilmeyen tek konu; düşünmenin ne olduğu ve nasıl yapıldığıdır. Bunun negatif sonuçlarını, gündelik hayatta veekonomik, akademik, siyasal gibiher alanda yaşıyoruz.Bu düşünmenin önemini anlamak için şu soru yeterlidir: “Neden biz, insanca düzenli ve huzurlu bir hayat yaşayamıyoruz, hiçbir felsefi fikir ve bilimsel bilgi icat edemiyoruz?” Bütün davranışların motoru, düşünmedir. İnsan hümünal düşünmeyi, jeneratör gibi devreye sokmadıkça, animal düşünmenin yönetiminde davranır. “Önce düşün sonra taşın.” Beyne beşeri düşünme formatı çekilmeyince düşünme ve davranış bozuklukları doğar. Düşünme bozukluğu lojik bozukluğu doğurur. İnsanlar kendilerinde psikolojik sorun olduğunu sanırlar. Halbuki bu, psikolojik değil, lojik bir sorundur. Paranın düşünme ürünü icatlarla kazanıldığı bir çağda şu soru basit ama cevabı Türkiye’nin bugünkü kafasıyla imkansızdır: “Türkiye, bu çağda nereden ve nasıl para kazanacak?” Türkiye’de 150.000 akademisyen olmasına rağmen, bir tane felsefi fikir ve bilimsel bilgi icadı neden yoktur? Çünkü düşünme bilinmiyor ve yapılmıyor. Bu eserimiz, herkesimin anlayabileceği düzeyde ve dilde yazılmıştır. Bu eserimizi okumakla; farkına varmadan kendiliğinden sistematik soyut düşünmeyi öğrenilmiş, zihin onunla oluşmuş ve onu yapabilir hale gelmiş olunur. O nedenle eserimizi baştan sona kadar sırasıyla,birbirine bağlantılı okumak gerekir.Bu düşünmeyi yapabilir hale gelen kişi, önceki kişi olmaktan çıkar. “Artık sen, önceki sen değilsin.”Artık her şeyi anlama ve anlam yükleme yetisi kazanılacak, hayattan zevk ve haz alır hale gelinecektir. “Zevk ve haz; olgu, obje ve olayı anlamak ve ona anlam yükleyerek zihinle alınır.” “Düşünmeyen insan, düşünenlerin biyolojik-animal robotudur.” “Sen, beynine düşünme ivmesini bir ver, gerisini o yapar.” “Bu eserimizle, insanı tanıyacağız.” “Din; cahilliğin ve düşünmemenin adı mıdır?” “Çağımızda düşünmek şarttır, çünkü insanlıkanlamsızlığı kaybetti.” “Teknolojinin gelişmesiyle orantılı olarak insanlaşmak gerekir.” “Avam tabakası, hem ülkenin kafa katmanı kendi düzeyinde olsun,  hem de ileri düzeydeki kafa ürünlerine sahip olsun ister.” “Uyuyan milletler ya ölür, yada köle olarak uyanır!” M. K. Atatürk Türkiye’de, ilkini Atatürk’ün yaptığı zihinsel devrimin ikincisi bugün yapılmak zorundadır. Türkiye, beşeri sistematik düşünme yapmayı bilmiyor. Asıl “beka” sorunu budur. Unutmayalım ki, “kiralık kapitalle kapitalizm, kiralık felsefeyle bağımsızlık olmaz.” Çağımızda her bilimin felsefesi vardır. Türkiye’nin, çağımızdaki düşünme düzeyi ile arasındaki mesafeyi kısaltabilmesi için “Felsefe Üniversitesi” kurması şarttır.  
Yazar:
Niyazi Kahveci
Niyazi Kahveci
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 23 dk.Sayfa Sayısı: 296Basım Tarihi: Kasım 2019Yayınevi: Doğu kitabevi
ISBN: 9786052096925Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
296 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Düşünmek, insanları diğer canlılardan ayıran ve onu nitelikli kılan en büyük faaliyet. İşte kitap da tam bunun üzerine yazılmış. Bu kitapta belki de daha öncesinde bilmediğiniz bir çok mesele ele alınmış. Yani şahsen ben birçok yeni şey öğrendim. Tabii ele alınan meselelerin bir kısmı tartışmalı mevzular. Burada önemli olan husus bunların doğruluğu ya da yanlışlığı değil bu farklı görüşlerden haberdar olmak. Şöyle kısaca kitap hakkında bir kaç kelam edecek olursak şunları söyleyebilirim: Kitap, meseleye yaklaşırken çok temelden başlamış, önce insan ve insanlık tarihine ilişkin bilgiler vermiş ve ilerleyen kısımlarda burasıyla bağlantı kurmuştur. Yazar, daha sonra beyin yapısı üzerinde durmuş, beynin işlevine, çalışma şekline, yapısına ve daha bir çok meseleye detaylı olarak çalışmada yer vermiştir. Kitabın son kısmında ise başlıkla doğrudan uyuşan bilgilere yer verilmiştir. Tam olarak sistematik düşünce nedir? Nasıl yapılır ? Faydası nedir? Günlük hayatta ne işimize yarar? İlmî olarak insanı nasıl yetiştirir? gibi çeşitli soruların cevapları aranmıştır. Kitabın önceki kısımlarında verilen bilgilerle sağlam bir temel atılmış daha sonra da asıl konuya yer verilmiştir. Bence bu kitabı daha nitelikli hale getirmiş. Çok keyif alarak ve şaşırarak okuduğum çok farklı bir kitap. İnsanda farkındalıklar uyandırmak adına kesinlikle okunmalı.
Sistematik Düşünme
Sistematik DüşünmeNiyazi Kahveci · Doğu kitabevi · 201933 okunma
Reklam
296 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
“ Bilinçaltı, bilincin emrinde çalışan bir mekanizmadır. Bilincin her dediğini yapar. Bilinç neye inanırsa bilinçaltı ona odaklanır. Bilincin inandığı ve doğru kabul ettiği emirleri aynen uygular.”
Sistematik Düşünme
Sistematik DüşünmeNiyazi Kahveci · Doğu kitabevi · 201933 okunma
296 syf.
3/10 puan verdi
Son zamanlarda okuduğum en kötü kitap. Anlatım terimlerle boğulmuş, düşünme üzerine hayata dair herhangi bir bilgi yok. Yazar sinir sistemini mi anlatmış sistematik düşünmeyi mi anlayamadım.
Sistematik Düşünme
Sistematik DüşünmeNiyazi Kahveci · Doğu kitabevi · 201933 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.