Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Siyasal İslamda Bölünmeler

Önder Güngör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
(Hz. Osman) Tüccardı; Emeviler'in en zenginlerindendi. Peygamber, Bizans'a karşı yapılacak olan Tebük seferi için yardım talep ettiğinde Ebu Bekir 500 dirhem vermiş ve bunun sahip olduğu servetin tümü olduğunu söylemişti. Hz. Osman ise 30.000 dinar vermişti. Bunun üzerine de peygamber, ''Bugünden sonra Osman ne yaparsa yapsın, Allah onu afv etmiştir ve cennetine koyacaktır.'' demişti. (Bir dinar 10 dirheme -32.5 gram saf gümüş- eşit saf altındır.)
Araplar şairi normal bir insandan farklı görürlerdi. Zaten şair kelimesi Arapça'da bilen anlamına gelmektedir. Şairi bir cin ile irtibatta olan ve olağanüstü güçleri kullanabilen bir kişi olarak kabul ederlerdi. Nitekim vahyi aktarmaya başladığı zaman peygambere de aynı gözle bakılmıştı.
Reklam
Hz. Ayşe, Hz. Osman'dan bahsederken ''sırtlan'' diye hitap ederdi.
Sayfa 78 - Gölpınarlı, Müminlerin Emiri Hz. Ali, s. 85Kitabı okudu
(Zübeyr bin Avvam) İlk beşin dördüncüsüdür. Peygamberin halasının oğludur. Ayrıca Ebu Bekir'in bir kızı ile peygamber evli iken (Ayşe), diğer kızı, Ayşe'nin kardeşi Esma ile de Zübeyr evli idi. O da Habeşistan'a göç eden ilk kafilede idi. Peygamberin onun için; ''Her peygamberin bir havarisi vardır; benimki de Zübeyr'dir'' demiş olması ümmet içindeki itibarını artırıyordu.
632 yılının haziran ayının ilk günlerine gelindiğinde Peygamber, şiddetli baş ağrıları çekmeye başlamıştı. Sağlıklı zamanlarında her gece eşlerinden birinin evinde kalırdı. Fakat baş ağrıları çok şiddetlenip halsizlik de başlayınca eşleri hep birlikte ona, aynı yerde, Hz. Ayşe'nin evinde kalmasını önerdiler. Peygamber ömrünün sonuna geldiğini hissetmişti. Zamanın adetlerine uyarak şehrin yedi ayrı kuyusundan çekilen yedi ayrı su ile başını yıkadılar.
Mekke gibi Medine'nin de bilinen en eski halkı Amalika kavmidir. Amalikalıların dağılıp kaybolmalarından sonra İ.Ö. 6. yüzyıl başlarında Babil sürgününden kaçan Yahudiler şehre yerleşmişler ve o zamana kadar Yesrib olarak bilinen şehrin adını bölgede yaygın olan ve kendilerinin de konuştuğu Arami diline çevirerek Medine demişlerdi. (Medine, Arami dilinde 'şehir' anlamına gelir.)
Reklam
Arap sözcüğüne ilk kez İ.Ö. 9. yüzyıla ait Asur tabletlerinde rastlanır. Mezopotamya halkları tarafından ''batı'' anlamında kullanılmakta olan bu sözcük, aynı halklar tarafından Fırat nehrinin batısında yaşayanlar için kullanılmıştır.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.