Slav Masalları

Kasım 2020
Maya Yayınları
Orijinal Adı:
Sixty Folk Tales from Slavonic Sources

Karaca (Kasım) ayının 7.betiği (2020 yılında okuduğum 92.betik)
2020 92. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2020 23:25
Afrika kıtasından geniş bir coğrafyaya iye olan Slav Yeri'ne yolculuk ettim. Kutuplara yakın yerleşim yerlerinde üşürken o coğrafyadan Ukran, Rusin, Karadağ, Makedon, Boşnak ve Voyvodina ertekilerini dinleyemedim. Batmaz'ın "Slavca ve Lehçeleri" tabirini takdir ediyorum çünkü Slav ulusları değil Slav budundur. Her ne kadar boy ve toplulukları uluslaşsa da Slav ulusu "ben birim" dedirtiyor. Sayın Batmaz! Bulgarlar daha doğrusu Tuna Bulgarları, Slavlaşmış bir Türk boyu ve Kimmer Türkleri'nin torunlarıdır. Onların Türk soylu olduğuna değinmesen de boy adı "Ben Türkçe kökenli sözüm" diye haykırıyor. Külkedisi ertekisin Bulgar ilintisi, ablamdan işittiğim Fars ilintisine çok benziyor. Külkedisi, Türk mü Ari mi bilmem ama Kelt ve Bulgar ilintileri olması çok manidar değil mi? Elbilimi açısında bu ertekinin izlerlenmesi (araştırılması) lazımdır. Belki bu erteki, Türkler'le bizlerle kültürel ilişkiden bulunan Fars, Germen ve Slav uluslarına geçmiş ihtimali var. Türk ilintisini (orijinalini) çok merak ediyorum. Orjinal adı Slav Kaynaklarındaki 60 İrşi Öyküler olan betikteki Rus Ertekileri de bu serinin Rus Ertekileri betiğine dahil edilmelidir. Böylece Slav Ertekiler öz başına bir seri olabilme olanağı su götürmez bir gerçektir. Takdir yine yayınevine ve dilmaça kalmıştır. Doğu Slav adlarının söylenişi zor olsa da Altınorda ve Kıpçak kolları olan Karaim ile Tatar'dan izleri vardır. Köşey karakteri Türk'tür. Bu karakter sayesinde Slav ulusundaki Türk korkusunu açıkça görüyoruz. Severek okuduğum bu betiği şiddetle okumanızı tavsiye ediyorum. #BetikEli #SlavErtekileri #AlbertHenryWratislaw #Belarus #Bulgar #Çek #Hırvat #Keşub #Lekit (#Leh yani #Polyak) #Morav #Rus #Sorb #Sırp #Slovak #Sloven
Slav MasallarıA. H. Wratislaw · Maya Yayınları · 202024 okunma