Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sömürü Düzeninde Yeni Aşama

Bülent Ecevit

Sömürü Düzeninde Yeni Aşama Sözleri ve Alıntıları

Sömürü Düzeninde Yeni Aşama sözleri ve alıntılarını, Sömürü Düzeninde Yeni Aşama kitap alıntılarını, Sömürü Düzeninde Yeni Aşama en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Bu halk mazlum bir halk, sessiz bir halk ne yük getirsek bu halk çeker, ne baskılar uygulasak bu halk katlanır”
Böylesine bir fiyat anarşisine, böylesine başıbozuk piyasa ekonomisine halkı insafsızca teslim eden bir tek ciddi kapitalist ülke biliyorsanız –bırakınız sosyalistini, sosyal demokratını, bunu yapan bir tek ciddi kapitalist ülke biliyorsanız– lütfen çıkıp burada örnek veriniz. Ama veremezsiniz. Güney Amerika Modeli’ni en ileri ölçüsüyle uygulayan ülkeler dışında böylesine bir soygun serbestliğine örnek gösterilemez.
Reklam
sayısız gencimizin, çocuğumuzun okuma zorluğu, can güvensizliği ve gelecek güvensizliği içinde bunalıma sürüklenmesi, gitgide ağırlaşan ekonomik ve toplumsal sorunlara eklenince, eylem kışkırtıcıları için de elverişli bir ortam oluşuyor.
Türkiye’ye yabancı sermayenin gelmesini kuşkusuz özendirmek gerekir. Ama bir özendirmeyi, kendi gücümüzün, sermayemizin, teknolojimizin yetmediği alanlarda, dışsatımımızı arttıracak, Türkiye’ye yeni dış pazar olanakları sağlayacak yönde ve kendi girişimcilerimizi engellemeyecek, ekonomik bağımsızlığımızı zedelemeyecek biçimde ve ölçüde yapmak gerekir.
Zam zam zam :d
"Elektriğe, kömüre, gaza, mazota, fuel-oil'e yüzde yüz zam. Demir-çelik ürünlerine yüzde yüz zam. Çimentoya bir büyük zam, hemen ardından bir zam daha. Kağıda yüzde 400, tuza yüzde 500 gübreye yüzde 500'le yüzde 750 arası zam. Ekmeğe, süte, ete zam, sigaraya, beze, şekere zam, ptt'ye, demiryoluna, uçağa, otobüse ve daha nicelerine zam. Birinin acısına alışılmadan yenileri ve daha büyükleri ardı ardına gelen zam haberlerini günlerdir her akşam radyoda televizyonda dinleyen, her sabah gazetelerde okuyan yurttaşlarımız, soruyor olmalılar: "Ne zaman arkası kesilecek bu zamların?" diye... Acı gerçek o ki arkası kesilmeyecek. Bunlar daha başlangıç..."
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
"Bu sistemin amacı, amaçlarından biri, demokrasiden kurtulmak, ezilen halkı ses çıkaramaz, hak arayamaz duruma getirmektir. Başka türlü uygulanamaz bu sistem Dünyanın hiçbir yerinde başka türlü uygulanamamıştır."
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
"Bırakın yapsın, bırakın geçsin, bırakın ezsin" zihniyetinin, sanırım hiçbir ülkede örneği görülmemiş ölçüsüz bir uygulaması bu.. "Yapılacak başka bir şey yoktur!" derken, hiç yapılmaması gereken yapılmış oluyor. Bu zihniyetin çok ilginç bir yönünü de şu mantıkla açıkladı geçen gün Sayın Başbakan: "Kimler trene biniyorsa, demiryollarının zararını onlar ödesin!" "Kimler kömür kullanıyorsa, kömür işletmelerinin açığını onlar kapatsın!" "Kimler telefon ediyorsa, telefon idaresinin zararını onlar karşılasın!"
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
"Faşist caniler cezaevlerinden kaçırılırken, tutuk ve cezaevleri binlerce masum insanla doldurulmak istenmektedir. Birkaç kışkırtıcı militanı yakalamak veya sindirmek bahanesiyle, masum halk topluluklarına karşı insanlıkdışı kırım ve kıyım yöntemleri uygulanmaktadır. Nazilerin en zalim bazı komutanlarının veya Gestapo liderlerinin işgal altındaki ülkeler halkıra karşı uyguladıkları için, hâlâ kınandıkları bazı yöntemler Türkiye'de yer yer gerçek veya sahte devlet güçleri tarafindan, Türk halkının belli kesimlerine karşı uygulanmaktadır.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
"Tarımda da sanayide de üretim hızla düşüyor. Enerji veya girdi darlığından, kaynak yetersizliğinden veya başka güçlüklerden ötürü fabrikalar birbiri ardına kapanırken, birçok köylüler, çiftçiler yeni fiyatlarla gübreye veya -bulsalar bile- mazota para yetiştiremeyecekleri için, üretimlerini kısma zorunluluğunu duyuyorlar."
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Çok haklı
"Piyasada hâlâ büyük yağ kıtlığı vardır, çay kıtlığı vardır, sigara kıtlığı, ilaç kıtlığı, kâğıt katlığı, şeker kıtlığı vardır. Özellikle fiyatların serbest, piyasanın denetimsiz bırakılması suretiyle vatandaşlarda yaratılan güvensizlik, yokluğu büsbütün arttırmaktadır. Çünkü vatandaş eline geçen parayı gücü yettiği oranda “nasıl olsa fiyatı günden güne yükselecek" diye, olabildiğince mala yatırmaktadır. Tüketici vatandaşın dışında asıl bazı varlıklı işadamları bu yoldan ve bu düşünceyle istifçiliğe yönelmektedirler."
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
"12 Eylül 1980 darbesi sonrasında, askeri darbelerin antidemokratik olduğunu düşünerek karşı çıktığı askeri yönetim tarafından üç kez hapse mahkum edildi ve bir süre cezaevinde yattı. Birçok siyasetçi ile birlikte 10 yıl süreyle politikadan uzaklaştırıldığı dönemde siyasal çalışmalarını sürdürdüğü için hakkında yaklaşık 130 dava açıldı. 21 Şubat 1981'de Arayış dergisini çıkartmaya başladı ancak dergi askeri yönetim tarafindan kapatıldı."
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
1973 Dünya Ekonomik Bulanımı
"Bilindiği gibi, 1973 sonlarında dünya bir ekonomik bunalım dönemine girmiştir. Bu ekonomik bunalım dönemine girişin başlangıcı petrol fiyatlarında yer alan hızlı artıştır. 1973'te petrol fiyatlarındaki artış süreci başlamadan hemen önce, bir varil petrolün dünya piyasalarındaki resmi fiyatı iki buçuk dolardan ibaretti. Fakat ilk büyük artıştan sonra, 1974 başında, bir varil petrolün fiyatı 11.66 dolara yükseldi. Yani dünya petrol fiyatlarında bir hamlede yüzde 366 oranında bir yükseliş oldu. Yükselen petrol fiyatları 1979 başına kadar, pek az değişiklikle, yaklaşık bu düzeyde kaldı. Fakat 1979'da yeniden çok büyük bir yükseliş oldu. Ortalama 12 dolardan 24 dolara yükseldi. 24 dolar da resmi piyasadaki en ucuz petrolün fiyatıydı. Bunun da çok üstünde fiili fiyat artışları dünyada yaygınlaşmaya başladı."
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
"Yeni tasarıya göre, yılda 1 milyon lira kazanan bir kişi bunun 200 bin lirasını vergi dışı bırakabilecek. Hem de nasıl? İşyerindeki değil, evindeki özel hizmetçisine, așçısına, bahçıvanım, şoförüne, tedavi giderlerine, ev kirasına, özel borçlarının faizlerine ödediği paraları, her türlü sigorta primlerini, özel davaları için ödediği her türlü vekalet ücretini vergisinden düşebilecek, zengin vatandaş. Bu gibi özel giderler için ve başka giderler için vergi dışı bırakılacak miktar, yılda 4 mil yon lira kazananlarda, 700 bin liraya yükseliyor. Yılda 7 milyon lira kazananlarda, 1 milyon liraya yükseliyor. Yani, daha çok kazandıkça daha az vergi verecek varlıklılar."
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları