Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sosyolojide Temel Kavramlar

Anthony Giddens

Sosyolojide Temel Kavramlar Sözleri ve Alıntıları

Sosyolojide Temel Kavramlar sözleri ve alıntılarını, Sosyolojide Temel Kavramlar kitap alıntılarını, Sosyolojide Temel Kavramlar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
......aynı zamanda rasyonellesmeyle ilgili bazı açık tehditlere de dikkat çeker. Ona göre, verimlilik ve teknik ilerleme arayışı, zamanla bireyselliğimizi yok sayarak kaderimizi tayin etmeye başlayan bir dışsal güç gibi görünen bir toplum üretmeye başlar. Weber'in tezinde toplum, kaçıp kurtulması mümkün olmayan bir 'çelik kafes'e dönüşür. Bunun daha ileri bir sonucu, aracın, amaçlar üzerinde egemen olduğuna dair bir eğilimin oluşmasıdır. Başka bir ifadeyle bürokrasi, etkili bir sosyal yardım sistemi, iyi düzenlenmiş bir sağlık hizmeti veya verimli bir kamu hizmeti sağlamak gibi öteki amaçlara ulaşmak için bir araçtır. Fakat zamanla gücü arttıkça, bürokrasi diğer amaçlara hizmet etmek yerine, kendi varlığını sürdürmeye odaklanır ve böylece egemen (asıl belirleyici) haline gelir.
Kavramın Kökenleri Söylem kavramı, ilk olarak dilin kullanımına ve incelemesine odaklanan dilbilimde ortaya çıkmıştır.
Reklam
'modern' kelimesi, çağcıl olan bir şeyi ifade etmek için kullanılırdı (Williams 1987).
Gündelik rutinler, yaşamımıza yapı ve biçim kazandırır. Onları inceleyerek kendimiz hakkında çok şey öğrenebiliriz. Sosyal etkileşimler tipik olarak odaklanmış ve odaklanmamış etkileşimleri içerir.
Sayfa 275 - Phoenix YayıneviKitabı okudu
Birçok sosyolog, küreselleşmenin insanların, hizmetlerin ve malların taşınmasındaki ilerlemelerle, bilgi teknolojisinin ve dijitalleşmenin gelişmesiyle zaten 1970'lerden beri görüldüğünü iddia etmektedir.
Modern zihniyet, raslantısallıktan ziyade düzene odaklanmaktadır.
Reklam
Küreselleşmeye şüpheyle yaklaşanlar, ekonomik karşılıklı bağımlılık düzeylerinin şimdiki görünümlerinin yeni olmadığını iddia ederler. _______________________________ o dönemlerde dünya ekonomisi tek bir sistem oluşturacak düzeyde karşılıklı bağımlı değildir (Hirst ve Diğerleri 2009).
Göreli yoksulluk, bir toplumda görülen yoksulluğun genel standartlarıyla ilgilidir. Göreli yoksulluk kavramının seçilmesinin nedeni, yoksulluğun büyük ölçüde kültürel niteliklerce belirlenmesi ve onun evrensel standartlarda bir ölçümünün yapılamamasıdır.
Sayfa 202 - Phoenix YayıneviKitabı okudu
Eğitim, sadece okul içinde ne olduğuyla ilgili değil, aynı zamanda toplumun yönü hakkında da bir dizi tartışmayı içeren önemli bir alandır.
Sayfa 161 - Phoenix YayıneviKitabı okudu
Statü, bireylerin nesnel ekonomik durumlarından ziyade, diğer insanların algılarından oluşmaktadır.
Sayfa 177 - Phoenix YayıneviKitabı okudu
Reklam
küreselleşme aslında 19. yüzyılda Marx'ın kapitalizmin genişleme eğilimlerine yaptığı vurgulardan ve Durkheim'ın işbölümünün coğrafi anlamda yayılacağını öngören düşüncelerinden damıtılmıştır.
modernliğin, eşitliğe, bireysel özgürlüğe önem vermek ve sosyal problemlere ilişkin rasyonel yaklaşımlar geliştirmek gibi belirgin kazanımları bulunmaktadır.
Küreselleşme, bir değişim süreci ya da muhtemelen dünya çapında karşılıklı bağımlılığı öngören bir sosyal eğilim olarak aslında bizi uyarmaktadır. Fakat bu, onun kaçınılmaz bir biçimde tek bir küresel topluma yol açacağı anlamına gelmez. Küreselleşmenin ekonomik, kültürel ve politik boyutları vardır.
Sayfa 22 - Phoenix YayıneviKitabı okudu
Sosyoloji ( İçtimai ) anlamda "SÖYLEM"
→ Söylem Kavramının tanımı: Ortak varsayımlar aracılığıyla oluşturulan ve belirli bir konu hakkında insanların anlayış ve eylemlerini biçimlendirmeye hizmet eden düşünme ve konuşma çerçevesi. → Bir fikri ortaya koymaktaki yaklaşım tarzı → Kavram ilk olarak dilbilgisel anlamda kullanılmaktaydı. Yani dilin incelenmesine ve kullanımına odaklan,
Phoenix yayıneviKitabı okuyor
Postmodernizm, yalnızca küçük bir sanatsal avangartlıkla sınırlı değildir; o küresel kültürel ürünlerin yanı sıra akademik ve felsefi düşüncelerle de ilişkilidir.
44 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.