Kasım 2018
Çınar Yayınları

2020 34. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2020 00:33
Gözle görülen, gün gibi ortada olan suçların cezalandırıldığı bir dünyada Soyka suçlu. Çünkü babasının beylik tabancasını aldı ve sevgilisi Salih’i ensesinden tek kurşunla vurarak öldürdü. Ve inanır mısınız bu kitap hakkında bir ipucu değil, onun yanından bile geçemez. Bedia Ceylan Güzelce, Ankara doğumlu Türk gazeteci ve yazar. Soyka benim yazarla tanışma kitabım oldu. Bir videoda bahsedildiğini duyduğum an okumam gerekiyor bu kitabı dedim. Şimdi de bitirmiş halimle iyi ki okudum diyorum. Kitabımızın ismi, Soyka, ne demek biliyor musunuz? Ben size söyleyeyim, ölüden geriye kalanlar demek. Eskileri, artıkları, insanları... Bir kelime anlamı ile ne kadar ağırlaşabiliyor değil mi? Hele bir insanın sırtında, kambur olup kalıyor. Dahası bunu bir çocuğa yapıyorlar, Zeynel’e. Evet adı aslında Zeynel onun ama kimse ismiyle hitap etmiyor. Annesi, babası bile ona Soyka diyor. Bu kelime ise Zeynel’in ruhunda çok derin fırtınalar koparıyor. Zeynel çok güzel bir kadın. Hani derler ya gören bir daha dönüp bakar diye, o denli güzel. Çocukken de yaramaz bir çocuk değildi. Hep ailesi nasıl isterse öyle biri oldu. Bir suçu olmadı mesela hiç, tabii günümüzdeki cinayetini saymazsak. Yaşadı, okudu, çalıştı durdu. Gerçi kendisine sorulsa var olmak istemiş midir, emin değilim. Ancak o var, o doğdu ve birisi artık. Kimse kabullenmese de bu dünyada var, adı da Zeynel. Kitabımız Zeynel’in sevgilisi Salih’i öldürmesi ile başlıyor. Yakalanmasının ardından kendisi ve başkomiser ile birlikte bir odada buluyoruz kendimizi. Tüm olay burada geçiyor. Başkomiser Demir’in, gerek Zeynel’in karakterinden etkilenmesi, gerek kendi yapısı gereği onu konuşturmak için farklı bir yöntem deniyor. Kelimeler veriyor ona sorgu odasında. Her bir kelime ile Zeynel ruhunu ortaya döküyor. Ne kadar sevilmediğini,
2019 1. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2019 19:14
Yazarın okuduğum ikinci kitabı, birincisi 1473'tü. Her iki kitap konu olarak birbirinden son derece farklıydı. Bu kitap bir polisiye, ama bildiğiniz polisiyelerden değil. 'Bir insandan nasıl bir katil yaratılır'ın öyküsüydü. Doğduğu ilk günden beri ilgisiz ve sevgisiz büyüyen Zeynel'in, nam-ı diğer, Soyka'nın öyküsü. Soyka benim ailemde de küfür olarak kullanılan bir kelime. Anlamını ise bu kitapta öğrendim; ölüden geriye kalanlar demekmiş. Şaşırdım doğrusu, daha kötü bir anlamı var sanıyordum. Bütün kitap sorgu odasında geçiyor. Komiser Demir ve Soyka arasında. Demir, denenmemiş bir sorgu tekniği uyguluyor. Sadece bir kavram veriyor ve sanık bu kavramla ilgili açıklamalarda bulunuyor. Bu şekilde yüzlerce kavram ve konuşma oluyor. Zaman zaman kavram yerine isimler de olabiliyor. Soyka'nın annesinin babasının isimleri gibi. Kitabın kapağındaki arı, kitabın içeriği için çok önemli bir ipucu aslında. Ama bu ipucunu kitabın son sayfasında anlıyorsunuz. Kitaptaki Salih karakteri ise hayalini kurduğum hayatı yaşıyor, faturasız hayat, müthiş bir şey. Yazarın anlatımı ara ara şiire dönüşüyor, altı çizilecek ve alıntı yapılacak o kadar güzel sözler var ki, bu sözler için bu kitabı okumalısınız.
Soyka!
2025 9. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2025 03:35
Sevilmeyen başı okşanmayan bir kız çocuğunun çarpıcı öyküsü. Sevilmemek bunu hissedememek nasıl da örselemiş tüm ruhunu ve hayatını. Dışarıdan bakıp hakkında yorum yaptığımız etiketler yapıştırdığımız nice insan kim bilir geçmişte nasıl yalnız, silik ,sevgisiz şiddet mağduru çocuklardı. Herşey bir çocuğu sevgiyle ve merhametle büyütmekten geçiyor.Bir cinayette tetiği kim çekiyor? Aslında sadece tek bir kişinin parmak izleri yok o namluda belki .
2020 17. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2020 01:40
Bir suçun tek sahibi suçu işleyen midir? Bir çocuğu hayatı boyunca görmezden gelenler midir? Ona bir ismi varken isim takanlar mıdır? Zeynel son derece akıllı, tatlı bir kız çocuğu.Gözleri çakmak çakmak. Etrafındaki kimsenin göremediği kadar güzel görüyor hayatı.Ama o görülmüyor. Annesi tarafından bir kere başı okşanmamış. Büyüyüp serpilene kadar babasının dikkatini çekmemiş. Etrafındaki herkes bencil. Onun tek istediği görülmek ve sevilmek. Bir Afrika kabilesindeki sözde olduğu gibi : "Köyü tarafından sevilmeyen çocuk, sonunda o sevginin sıcaklığını hissetmek için köyünü yakar" Zeynel'in yani Soyka'nın hikayesi karakolda farklı ve empatik bir sorgu tekniğiyle ortaya dökülüyor. Çocukluğun nasıl bir potansiyel olduğunu anlamak, görmek isteyene...
2018 508. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2018 10:56
Bir cinayetin ardından sorgu odasında ortaya çıkan yitirilmiş,sevilmemiş,itilip kakılmış,aile sevgisi görmemiş güzeller güzeli bir kızın iç dünyasını anlattığı,kayıp yıllarının altındaki sakladığı trajediyi,tekrar karşılaştığı aşkına çektiği tetiğin suçlusunun kendisi olmadığını anlattığı bir güzel bir kitap olmuş.
2018 71. kitabı
Bedia Ceylan Güzelce - Soyka • #alıntı “Soyka, biri öldüğünde ondan kalan eşyalara denir. Can bedeni terk ettiğinde tükürüğü, dişleri, tırnakları, saçları, elleri ayakları, boynu göbek deliği gibi eşyaları da ölür insanların. Bu benim hikayem, bir ölüden geriye kaldım. Ve hikayem hiçbir romanın ilk cümlesi olmaya hazır değil. “ • “Bazı anneler piyano çalar, Yıldız kilim dokurdu. Bazı anneler ipek gecelik giyer, Yıldız şalvarla uyurdu. Makyaj yapmaz, yalnızca kendisi yeşil ama sürünce rengi pembeleşen bir ruj sürerdi. Saçlarını tarar, sık sık ellerini yıkar, ata iyi binerdi. “ • ️ Siz bir insana yetişkin olduğunda ne kadar farklı şey öğretmeye, var olanı düzeltmeye ya da o insanı değiştirmeye çalışırsanız çalışısın. Hepsi boşuna tüketilen zamandır. Bir insan çocukluğunda neyi nasıl gördüyse kafasında öyle yer eder. Psikolojisinin nasıl şekilleneceği de en çok bu dönemde yaşadıklarına bağlıdır. Tıpkı Zeynel ( Soyka ) gibi. Küçükken ona nasıl öğretildiyse öyle yaşayıp gitti. Hepte kötü öğretildi, ezildi, yok sayıldı.. Güzelliği bile çirkinliğe empoze edildi. Misal adını Soyka olarak telaffuz ettiler sürekli. Oda bir Soyka olarak büyüdü. Yani istenilmeyen, sevilmeyen bir eşya gibi.. Oysaki onun adı dedesinden gelen Zeynel’di. Anlamı güzel bir süs eşyasıydı. Onu değersiz, istenmeyen bir eşya sıfatına koydular ömürleri boyunca. O ise bunu o kadar kanıksadı ki hayatı boyunca bu şekilde yaşadı. Şimdi bu kadın neyi, nasıl yapsa onu büyütenlerin yansıması olmayacak mıydı bu yaptıkları..? Onun ne suçu vardı ? • Farklı büyütülen bir kadının hayatı, işlenen bir cinayetin ardından yine farklı bir sorgu yöntemiyle gün yüzüne çıkıyor. Kitap bu hayatı anlatıyor. Zevk alarak merakla okuduğum ve çok beğendiğim bir kitaptı, okumalısınız. Keyifli okumalar ️
2021 47. kitabı
“Kitap bir kadının bugünki yaşına dek yaşadığı olayları aktarıyor bize. Ölmek yada öldürmek nedir, insanın ölümü mü daha çok acı vericidir duyguların ölümü mü? bunu sorgulatır okura. Çocukluktaki yaşantıların önemi, geleceğin aslında geçmişten ibaret olduğunu, annenin önemi, annesiz olmanın bazen daha güzel olabileceği, kadınları,çocukları,sevgilileri ve eşleri. Her şeyi bir an için de olsa sorgulattı. Akıcı ve güzel bir kitap olmuş. Var olmamış, var edilmiş bir kadını; Soyka yı buluyorsunuz sayfa aralarında.”
·152 syf.·
2022 2. kitabı
Akıcı bir anlatımı var. Konunun işlenişi, ilerleyişi okuyucuyu sıkmıyor. Ya az önce bitirdim ve sonu o kadar güzel bağlanmış ki, beğendim. Sürekli 'benim hikayem' yazısını okumaktan yılsam da hikaye güzeldi. Ve okurken şeyi düşünüyorsunuz yani, nasıl bu kadar sevgisizlikle büyüyebilir bir insan? Anlatılanları gözünüzde canlandırabiliyor, olaylara tanık olabiliyorsunuz. Anlatım tarzı güzeldi o açıdan. Türkiye'de yaşanan birkaç olay (otobüs ve muavin haberi) da yer alıyor, o kısım aşırı rahatsız ediciydi, keşke olmasaydı. Olay akışında kopup o atmosferden sıyrılıp TV'deki rezil haberlere dönmek gerçekten hoş değildi. Kitapta aşkı biraz daha görebilmek isterdim bi de. Salih'in aşkını özellikle. Bir mektup, bir resim, bir şeyle görmek isterdim belki evde bulunan bir şey. İkna olmak istedim yani ama Salih de zaten çabasız bir insan, bir açıdan yazarı anlayabiliyorum. Salihin herhangi bir şeye bir duygusu olmadığı için.
2020 13. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2020 18:56
"Soyka" yani Zeynel'in sevdiği adam Salih'i ensesinden vurduktan sonra Demir tarafından sorgulanmasını anlatıyor. Kitap bir sorgu odasında geçiyor ama Başkomiser Demir farklı bir sorgu taktiği uyguluyor. Kitabın kapağı saçma gelmişti aslında ama sandığım gibi saçma değildi. Her zaman klasikleri okurken araya sıkıştırdığım kitaplar arasında oldu bu kitap. Okunulabilecek güzel bir kitap.
2021 22. kitabı
Herkese merhaba SOYKA / BEDİA CEYLAN GÜZELCE ile geldim. Sahi soyka ne demek, sizlerin coğrafyasında da kullanılır mı ? Benim bir kaç kez duymuşluğum var. Pis, sevimsiz, işe yaramaz gibi anlamları olduğunu düşünürdüm hep ama asıl anlamı ölüden geriye kalanlar demekmiş. Aynen şöyle diyor yazar “ çocukluğundan sağ çıkabilmek için çoçuk olmak dışında hersey oldu Soyka.” Kitap baştan sona bir sorgu odasında komiser Demir ile Zeynel nam-ı değer Soyka arasında konuşmalar şeklinde geçiyor. Gece üç sularında Cihangir de bir cinayet işlenir ve bir kadın tutuklanır. Fail sorgu sırasında bir türlü konuşturulamaz. Bunun üzerine Demir komiser kadına aklına gelen kelimeleri söyler ve kadın da bu kelimeler üzerinden konuşmaya başlar. Zamanla tüm hikayesini anlatır. Bir kaç alıntı yaptım sizler için Nalan…Elimde olsa onu meydana getiren her şeyi, kromozomları, keratini, yedi sülalesini, adını yazan harfleri yok ederdim. Ne yaparsam yapayım onu asla yok edemeyeceğimi bilerek. İp… Ben tabi o zamanlar bir çocuğun iple ağaca ve ya başka bir yere bağlanmasının yanlış olduğunu bile bilmiyordum. Valla bak. Doğruyu öğrenene kadar insan yanlışın kölesidir. Anne…Herkes anne olmamalı bu hayatta. Bir defa okşamadı başımı, bağrına basmadı beni. Yokmuşum gibi davransa bile daha iyiydi, varmışım ama soykaymışım gibi baktı gözlerime. Zeynel…Benim adım. Aynı zamanda dedemin de adı ama onunkinin yanında Abidin de var. Zeynel Abidin ibadet edenlerin süsü anlamına gelir ama benimki tek Zeynel. Süs eşyası demek. Dayak…Benim hikayemin bir kaburgası, iki ayak parmağı ve kolu kırıktır. Ben anasının kalbini çürüten bir çocuktum, aynı sakızı üç defa çiğnemek ya da lokmanın ağızda büyümesi gibi. Kardeş…İnsanın aynada görünmeyen yüzüdür. Başka biri olabilme ihtimalidir. Hem kendin hem

Bedia Ceylan GüzelceYazar · 3 kitap
Bedia Ceylan Güzelce, (d. 1982 Ankara, Türkiye) Türk gazeteci ve yazar. 1982 yılında Ankara'da doğdu. Adana, Ankara ve İzmir'de yaşadıktan sonra 1998 yılında ailesinin kararı sonucunda İstanbul'a taşındılar. İstanbul Üniversitesi'nde Klasik Arkeoloji okudu. Üçüncü sınıftayken Atlas dergisi'nde çalışmaya başladı. Atlas dergisinde yayımlanan ilk yazısı, Büyükada'dan Rum göçü oldu. Tarih, azınlıklar ve din gibi konulara yoğunlaştı. Güzelce, Habertürk televizyonunda "Skala" adlı kültür sanat programını hazırlayıp sundu. 2011 yılında, April Yayıncılık'tan yayımlanan 1473 adlı bir romanı bulunmaktadır.