Söyleşiler

İlk Yayın Tarihi:
2012
Norgunk Yayıncılık

2023 18. kitabı
İstanbul Teknik Üniversitesi elektrik mühendisliği bitirmiş bir gencin kendini bulmak için , Avrupa'ya gidip bir yandan bulaşık yıkayarak ve garsonluk yaparak geçimini sağlayıp bu esnada sürekli sinema izleyen , elinde bir fotoğraf makinesi fotoğrafçılığa merak saran bir kişiden bahsediyoruz: Nuri Bilge Ceylan. Burada da aradığını bulamayan Bilge , doğuyu da gördükten sonra , Türkiye 'ye dönmüş ve Ankara'da Askerliğini yaparken okuduğu kitapların etkisiyle sinema serüveni başlamıştır. Kitap; çeşitli varoluşsal sancılar çeken karakterler ve bu karakterlerin yaratıcısı Nuri Bilge Ceylan' in dünyasını ele alıyor . Bu dünyaları az da olsa anlamak istiyorsanız durmayın kitaba başlayın derim . Gerçekçi ve beni de en çok etkileyen belki de çocukluğumu gördüğüm şu alıntı ile incelememi noktalamak istiyorum: "Babam çok para gitmesin diye saç tıraşım için elle çalıştırılan bir tıraş Makinesi almıştı.Erkek çocukların hepsi için kısacik 'alabros' denen basit bir saç modeli neredeyse standarttı. Her taraf kısa ama sadece önde biraz uzun bırakılan bir saç . Kısa saçtan ön taraftaki uzunca saç bırakılan bölüme geçişin biraz yumuşak olması gerekiyordu.berberler onu daha iyi yapardı. Esasen berberlerin maharetlerini gösterebilecekleri tek yer de zaten bu geçişti. Babam bu geçişi biraz sert yapıyordu." İyi okumalar.
2023 23. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2023 01:59
Böyle bir kitap ortaya çıktığı için çok mutlu oldum. Nuri Bilge'nin hayata, insana ve olaylara bakışı beni çok keyiflendirdi. Bende de olan ancak tam olarak dile dokemedigim hisleri sahiplenip rahatlıkla ortaya koyuyor sanki; örneğin her yerde evi ve kitaplarıyla yaşayabileceği ancak büyük şehirdeki o kalabalıklar içindeki yalnızlık hissini sevdiği, gezmeleri sonucu her yer ve insanın aynı olduğunu fark edip etrafındaki insanlara yoğunlaşması, otorite ihtiyacı hakkındaki düşünceleri beni etkiledi. Henüz hayatta o kadar deneyim elde etmesem de analiz ettiğim şeyler onun deneyimleriyle sonuca vardı bir bakıma.
2023 78. kitabı
Nuri Bilge'nin çoğu filmini izlemediğimden kitaptan beklediğim verimi aldığımı düşünmüyor olsam bile sadece bir filmini izleyen birine bile tavsiye edilebilecek derecede keyifli söyleşi kitabıydı. Sindirilerek okunursa fazlasıyla beğenilebilir bir kitap benim gözümde.

Mehmet EryılmazYazar · 2 kitap
Mehmet Eryılmaz, Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon bölümünden mezun oldu. Mimar Sinan Üniversitesi Sinema–TV bölümünde öğrencilik yaptı. Kısa film, deneysel ve belgesel filmler üzerinde yoğunlaştı. Sinema üzerine yazılar yazdı, birçok reklam filmi ve klip yönetmenliği yaptı. Son yıllarda, “Türk Musikisi” üzerine yaptığı kültürel içerikli filmler “Nazım Hikmet Şarkıları” ve “Bedr” filmiyle tanındı. ”İklimler” filminde rol aldı. “Hazan Mevsimi” ilk uzun metraj filmidir. “İstanbul’da Bayram Sabahı” ve “Refik Ahmet Sevengil RAS” son iki yılda ürettiği dramatik belgesel filmlerdir. Yerli ve yabancı birçok festivale katıldı. Jüri üyelikleri yaptı. Sinema alanında 13 ödülü sahibi. 2012 Aydınlık Bir Adam - Refik Ahmet Sevengil (Belgesel) 2011 İstanbul'da Bayram sabahı (Belgesel) 2008 Hazan Mevsimi (Kurmaca) 2007 İklimler (Oyuncu) 2005 Türk Musikisi Ustaları (Belgesel) 2002 Nazım Hikmet Şarkıları (Belgesel) 1994 Bedr-Sinemada Bir Dolunay (Belgesel) 1993 Seviyorum Ergo Sum (Kısa Film) 1991 Sessiz (Kısa Film) 1989 Gençlik dramaları 4 kısa film (Kısa Film)