Söyleşiler

Mehmet Eryılmaz
"... Filmleri hakkında çok konuşmayı sevmeyen dostumun orda burda çeşitli zamanlarda verdiği söyleşilerden kendimce önemli olduğunu düşündüğüm bir seçkiyi biraraya getirerek, bir bakıma ona olan borcumu ödemek istedim. Böylece onun ilk filminden son filmine kadar geçen bunca yıl boyunca aslında hiç değişmediği, baştan beri belli bir melankoliyle cebelleşen kendi ruhuna karşı her zaman ne kadar sadık kaldığı kolayca görülebilsin istedim. Sanatıyla bir siyam ikizi gibi zorunlu bir hale gelip gitmiş birlikteliğinin, filmleri ile hayatı ve görüşleri arasındaki kavganın sahiciliğinin, 'hakikat' denen şeyin her zaman aranıp bulunan değil, sanatçının kendisi tarafından 'yaratılan' da bir şey olduğu anlaşılabilsin istedim. Söyleşileri ilk filmi 'Kasaba'dan başlayarak şu an için son filmi olan 'Bir Zamanlar Anadolu'da' filmine kadar tarih sırasına göre kitaba koydum. Böylelikle filmleri takiben, onları yapanın ruh hali, hayata bakışı ve hayatla ilgili tavır alışının nüansları, bununla birlikte sanatçıyı kuşatan dünyanın ve sinema teknolojisindeki değişimlerin sanatçı üzerindeki olası etkileri kronolojik bir sırayla deneyimlenebilsin istedim. Bu halin tavrın algılanışı, kavranışı, Bilge'nin filmlerinin muğlak dünyasına da bir ışık tutacaktır kuşkusuz; üstelik baktığınızda gerçekten de ilk röportajından son röportajına kadar neredeyse tam on beş yıldır farklı cümlelerle de olsa aynı hayat algısını görmek, aynı alçakgönüllü dürüst yaklaşımı hissetmek, sinema ve hayatla ilgilenen herkes için bir anlam ifade edecektir..." -Mehmet Eryılmaz- (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Mehmet Eryılmaz
Mehmet Eryılmaz
Yazar:
Nuri Bilge Ceylan
Nuri Bilge Ceylan
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 49 dk.Sayfa Sayısı: 311Basım Tarihi: Şubat 2022İlk Yayın Tarihi: 2012Yayınevi: Norgunk Yayıncılık
ISBN: 9789758686667Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
211 syf.
10/10 puan verdi
Filmlerini muğlaklık ile nitelendirdiğimiz bir yönetmenin, kitapta yer alan ilk söyleşisinden son söyleşisine kadar neredeyse aynı şeyleri söylediğini, her bir eserinin aynı içtepiden beslendiğini görmek şaşırtıcı gelebilir, ancak sinemada "auter" kavramı da tam böyle bir durumu açıklar aslında. Esin kaynağının sinemadan daha çok edebiyat olduğunu da açıkça görebiliyoruz Ceylan'ın. Ayrıca, filmlerinden çok neden yönetmenlerini anlamamız gerektiğine de çok güzel vurgulamış bir çalışma olmuş.Nice çalışmaların; Zeki Demirkubuz, Semih Kaplanoğlu gibi yönetmenlerimiz içinde olması temennisiyle...
Söyleşiler
SöyleşilerMehmet Eryılmaz · Norgunk Yayıncılık · 202288 okunma
Reklam
311 syf.
·
Puan vermedi
İstanbul Teknik Üniversitesi elektrik mühendisliği bitirmiş bir gencin kendini bulmak için , Avrupa'ya gidip bir yandan bulaşık yıkayarak ve garsonluk yaparak geçimini sağlayıp bu esnada sürekli sinema izleyen , elinde bir fotoğraf makinesi fotoğrafçılığa merak saran bir kişiden bahsediyoruz: Nuri Bilge Ceylan. Burada da aradığını bulamayan Bilge , doğuyu da gördükten sonra , Türkiye 'ye dönmüş ve Ankara'da Askerliğini yaparken okuduğu kitapların etkisiyle sinema serüveni başlamıştır. Kitap; çeşitli varoluşsal sancılar çeken karakterler ve bu karakterlerin yaratıcısı Nuri Bilge Ceylan' in dünyasını ele alıyor . Bu dünyaları az da olsa anlamak istiyorsanız durmayın kitaba başlayın derim . Gerçekçi ve beni de en çok etkileyen belki de çocukluğumu gördüğüm şu alıntı ile incelememi noktalamak istiyorum: "Babam çok para gitmesin diye saç tıraşım için elle çalıştırılan bir tıraş Makinesi almıştı.Erkek çocukların hepsi için kısacik 'alabros' denen basit bir saç modeli neredeyse standarttı. Her taraf kısa ama sadece önde biraz uzun bırakılan bir saç . Kısa saçtan ön taraftaki uzunca saç bırakılan bölüme geçişin biraz yumuşak olması gerekiyordu.berberler onu daha iyi yapardı. Esasen berberlerin maharetlerini gösterebilecekleri tek yer de zaten bu geçişti. Babam bu geçişi biraz sert yapıyordu." İyi okumalar.
Söyleşiler
SöyleşilerMehmet Eryılmaz · Norgunk Yayıncılık · 202288 okunma
311 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Böyle bir kitap ortaya çıktığı için çok mutlu oldum. Nuri Bilge'nin hayata, insana ve olaylara bakışı beni çok keyiflendirdi. Bende de olan ancak tam olarak dile dokemedigim hisleri sahiplenip rahatlıkla ortaya koyuyor sanki; örneğin her yerde evi ve kitaplarıyla yaşayabileceği ancak büyük şehirdeki o kalabalıklar içindeki yalnızlık hissini sevdiği, gezmeleri sonucu her yer ve insanın aynı olduğunu fark edip etrafındaki insanlara yoğunlaşması, otorite ihtiyacı hakkındaki düşünceleri beni etkiledi. Henüz hayatta o kadar deneyim elde etmesem de analiz ettiğim şeyler onun deneyimleriyle sonuca vardı bir bakıma.
Söyleşiler
SöyleşilerMehmet Eryılmaz · Norgunk Yayıncılık · 202288 okunma
311 syf.
8/10 puan verdi
Nuri Bilge'nin çoğu filmini izlemediğimden kitaptan beklediğim verimi aldığımı düşünmüyor olsam bile sadece bir filmini izleyen birine bile tavsiye edilebilecek derecede keyifli söyleşi kitabıydı. Sindirilerek okunursa fazlasıyla beğenilebilir bir kitap benim gözümde.
Söyleşiler
SöyleşilerMehmet Eryılmaz · Norgunk Yayıncılık · 202288 okunma
Resim