Söylevler Kitabı

Çevirmen:
İsmail Cengar
15 Kasım 2019
Sub Basım Yayın

Bob Marley'in Bize Söyleyecekleri Var!
2021 7. kitabı
Okunma: 08 Mart 2021 15:17
Reggae müziğinin öncülerinden Bob Marley’in söylevlerini bir araya getiren hoş bir eser. Kitap, Marley’in sadece bir müzisyen değil, aynı zamanda derin bir düşünür olduğunu da gözler önüne seriyor. Rasta inancını ve Jamaika kültürünü kendi yorumlarıyla etkileyici bir şekilde aktarmış. Marley, insanlara paranın kötülüğünü, pozitif olmanın iyiliğini anlatmayı amaçlamış; doğanın ve yaratıcının iyiliğini kalbiyle dile getirmiş. Hatta yaptığının, yani Reggae müziğinin ritminin kalbinin ritminden geldiğine de değinmiş. Bob Marley’in düşünce dünyasını ufak da olsa bizlere tanıtabilecek bir kitap olmuş. Severlerine kesinlikle tavsiye edilir. "Hayalimi bana Tanrı verdiği gibi her an elimden geri alabilir." "Tanrı insanoğluna yaşamı vermiştir, hayatı; yani ölümsüz yaşamı" "Eğer öldüğümde cennete gideceksem, peki o zaman cennetten önce yaşadığım neydi?" -Bob Marley
Müzik
2019 127. kitabı
Müzik tarihine adını yazdıran Bob Marley’in inandığı bazı fikirler ve kendine göre bir felsefesi vardı . Nyabbinghi adı verilen Afrika kökenli bir müzik türünden evrilerek ortaya çıkardığı Reegae kolay kolay unutulmayacak bir müzik türü olarak hep kalacak. Şarkı sözleri genelde Rasta denilen bir inançtan kaynaklanıyor. Bugün Bob Marley’in ölüm yıl dönümlerinde yapılan kutlamalarda Rastaları ( Bu inançta olan insanları ) görmeniz mümkün. Kitaptaki söylevlerden çıkardıklarım şunlar ; Peygamber Nuh’dan ürediğimizi kabul ediyorlar. Para ile işleri yok . Cennete ve cehenneme inanmıyorlar. İyilik, dürüstlük önemli , çocuk eğitimi çok önemli. Aşağıda insanların nasıl doğuşunu anlattığı bölümü alıntıladım. İlginç ! İnsanlığın son yıkım felaketinden kalan Nuh’u ve üç oğlu; Ham ,Shem Japhet ve eşlerini biliyorum. Bunlar felaketten sağ kurtulanlar ve dünyadaki insanların tamamı bu dillerden türediler. Ben şu kanıya vardım tüm insanlığın babası Nuh’tur. Nuh’un oğullarından ham ,siyah ırktandı . Shem, Asya’dan , Japeth ise beyaz ırktandı. Beyaz, kahverengi ya da siyah . Bu renkler sonradan oluşmuştur. Aslında köklerinde hepsi siyahtı . Ama kardeşler farklı iklim ve kıtalara ayrıldılar. Nuh, oğlu Japeth’i Avrupa’ya yolladı . Avrupa çok soğuk bir kıtaydı ,Japhet’in teni gitgide beyazladı . Beyaz insan bunu bilirse bizlerden hiç bir farkı olmadığını anlar . Japhet’in evlatları sayesinde teknolojimiz gelişti . Bilgi ve erdemi Ham ve Shem’den öğrendik. Nuh peygambere inanamıyorsanız ,Rastafari yolunda ilerleyemez lanetlenirsiniz!
2021 35. kitabı
Rastafari inancına sempatiniz veya antipatiniz varsa mutlaka okumanızı tavsiye edeceğim bir kaynak. Sizi ikna için minik bir cümle sarf etmek istiyorum. Barışa ve Aşka giden bir yol ne kadar sakıncalı olabilir ki? Dervişlik ve tüm inançlardaki benzeri yolculuklar ne zaman sakıncalı oldu ki? Okumaktan en çok keyif aldığım bir kitap olarak raftaki yerini aldı. Hiç alıntı yapmadım ki sizler okuyup görün istedim.
2023 27. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2023 16:38
Hiç mi utanmıyorsunuz, okumadığınız kitaplara, oradan buradan duyduğunuz sokak ağzı cümleleri ''alıntı'' imiş gibi eklemekten.! Bir-iki dişinin/erkeğin beğenisini alacağım, diye, dünyanın en ''karakterli'' insanı profilini çizmeye çalışıyorsunuz da; başınız yastığa değdiğinde ''Ben bu çürümeye nasıl katılabiliyorum.? Benim yetiştireceğim çocuğun bu dünyaya ne katmasını bekliyorum.?'' diye düşünmüyor musunuz.? Vah o çocuklara.!!! Vah ki vah, sizi de yetiştirenlere tabii ki.. Oradan başlıyor bu büyük oranda.. Yahu, çizdiğiniz bu yalancı profillerle insanların hayatını karartıp, sonra ortalıkta ''mağdur'' rolü oynayarak gezdiğiniz bu dünyaya, nasıl bir zarar verdiğinizi görsenize.! Sizsiniz siiiiz, bu dünyayı lağıma çeviren, ardından ''kadınlar/erkekler'' diye başlayan o komik ahkâmları kesen.. ''İnsan'' olun.. Gerisi gelecek.. * Bir sürü insanın söylediği ve söyleyeceği birçok şey var, ama henüz hiçbir şey bilmiyorlar.! (Sayfa: 21) diyor, Bob Marley..

Bob MarleyYazar · 1 kitap
Jamaikalı reggae sanatçısı. Bob Marley, 130'un üzerinde plağı, yüzlerce şarkısı bulunan bir reggae efsanesi olarak kabul edilir. 5 yaşındayken, annesi Kingston'a taşınmaya karar vermiş ve orada Bob ve ailesi, yaşamı boyunca Bob'un en iyi arkadaşlarından biri olan Bunny Livingston ve ailesi ile birlikte yaşamışlar. Bob ve Bunny, o yıllardan beri müzik ile uğraşmışlar. Bob Marley, reggae müziğinin sadece Jamaika sınırları içerisinde kalmasından ziyade, onu bütün dünyaya duyuran en önemli isimlerden biridir. Büyük bir kesim tarafından bu tür müziğin kralı olarak ifade edilen Bob Marley, söz yazarı, şarkıcı ve gitaristtir. Profesyonel anlamda müziğe The Wailers grubu ile başlamıştır. The Wailers, Peter Tosh ve Bunny Livingston'dan oluşuyordu ki, bu isimlerde daha sonradan Bob Marley gibi solo kariyer çalışmalarına devam ettiler. İlk hitleri "Simmer Down" olmuştu. Bob, The Wailers'dan ayrıldıktan sonra, üç kadın reggae sanatçısının oluşturduğu The I-Threes adlı gruba müzikal alanda yardım etti. Topluluğun elemanlarından Juddy Mowatt, tecrübeli sanatçı için şu ifadeyi kullanmıştı; "Bob Marley’in şarkı sözü ve müzik altyapısı öylesine gelişmiş ki, kendisi bir müzik ansiklopedisi gibi" Bu ünlü Jamaikalı söz yazarı, sadece kendisi ile değil bu grubu ile de, "ada müziğinin" evrensel bir boyut kazanmasını sağladı. Şarkılarında politik ancak basit bir içerik vardı. "Catch A Fire"ı 1972 yılında yayımladı. Bu çalışmayı; 1973 çıkışlı "Burnin’", 1975'te kaydedilen "Natty Dread" ve 1975 tarihli "Live" albümleri izledi. İngiltere, Almanya gibi önemli Avrupa ülkelerinde de hatrı sayılır bir dinleyici kitlesine sahip oldu. Bu sayede Avrupa'da özellikle o yıllar için büyük önem taşıyan konserler verdi. En popüler şarkılarından biri olan "Get Up, Stand Up", sosyal karmaşayı konu edinir. " No , Woman No Cry" gibi politik olmayan içerikte parçaları da vardır. Birleşmiş Milletler "Barış Madalyası", 1978'de Afrika insanına yapılan insancıl yardımlara şarkılarıyla destek olduğu için, Bob Marley'e verilmiştir. Ve bu ödülü aldığı sene insancıl yardım amacıyla Jamaika'da konsere çıkmıştır. Müzisyenliğiyle uluslararası alanda kabul gören Marley, insani yönüyle de büyük takdir kazanmıştır.