Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Hakikat İfadesi

Spinoza

Çetin Balanuye

Spinoza Sözleri ve Alıntıları

Spinoza sözleri ve alıntılarını, Spinoza kitap alıntılarını, Spinoza en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sahiden de, bazen kimi dindarların doğaya bakarak eşsiz bir düzen gördüklerini söyleyerek bu kusursuzluğun kendi başına ortaya çıkamayacağını, dolayısıyla onun bir yaratıcısının olması gerektiğini ileri sürdüklerine tanık oluruz. Oysa bu kimseler, doğada kusursuz bir düzen görebiliyorlarsa, bunu ancak bir başka doğaya bakıp da anlamış olmaları gerekir. Evreni karşılaştırabileceğimiz bir başka evren! Şuna ya da buna göre daha düzenli ya da düzensiz... Böyle bir karşılaştırma olanağı olmadığına göre doğanın ''tam ya da eksik '' olduğunu söylemek de eşit oranda saçmadır.
Sayfa 166Kitabı okudu
Hiç bir şeyi o şey iyi olduğu için elde etmeye çabalamaz, istemez, aramaz ya da arzulamayız; tam tersine, bir şeyi elde etmeye çabaladığımız, istediğimiz, aradığımız ya da arzuladığımız için o şeye iyi deriz.
Sayfa 150Kitabı okudu
Reklam
İnsan, yalnız etkileri bilen ama bu etkilerin nedenlerini olağan yaşamın üstün körü akışında fark edemeyendir.
Sayfa 120Kitabı okudu
Spinoza var olan her ne varsa Tanrı'dadır ve Tanrı olmaksızın hiçbir şey ne var olabilir ne de kavranabilir, der.
İnsanların ortak kusuru, gizlilik gerektiği zaman bile, düşündüklerini başkalarına açmalarıdır.
Sayfa 260Kitabı okudu
Özgür insan evrende ''kendiliğinden kötü '' bir şey olduğu yanılsamasına düşmez, herhangi bir şeyin bir durumda kötü etkisi olabileceği gibi, başka bir durumda hiç de kötü etkisi olmayabileceğini, üstelik yarayışlı olabileceğini bilir. Dolayısıyla özgür insan kötüden kaçınmak için eylemez, kökeninde akıldan kaynaklanan bir arzu olacak biçimde eyler ve böyle yaptığında da doğrudan iyiye yönelir.. Özgür insan yaşamı olumlayan,sevinçli, etkin ve erdemli biridir; hiçbir zaman fazlası zararlı olamayacak türden rasyonel bir arzuyla yaşar ve bu arzunun eyleme gücünü arttırdığını bilir; ''hiçbir şeyi ölümden daha az düşünmez, bilgeliği ölüm hakkında değil, yaşam hakkındadır''.
Sayfa 192Kitabı okudu
Reklam
İnsanların Özgür İradeyi Sahip Olduklarını Zannetmesi.
Tıpkı şeylerin izlediği düzen gibi, fikirler de sıkı bir nedensellik düzeni izler, bu fikirlerin toplamı olan insan zihninde de etkişimleri aşan ya da onlardan bağımsızlaşabilen herhangi bir istisna yeti bulunamaz.
Sayfa 138Kitabı okudu
Her var olan şeyin var olması ve her var olmayan şeyin var olmayışının bir nedeni vardır.
Upuygun bir fikre sahip olduğumuzda, upuygun fikre sahip olduğumuzu biliriz; böylece zihin bedenin etkisini hayal etmez ya da çağrışımlardan çıkarmaz, onun etkisini upuygun bilir, bu etkinin bedenin kendi doğasından kaynaklandığını, bedenin aktif olduğunu ve sözü edilen etkinin nedeni olduğunu bilir; kendi gücünden kaynaklanan etkiyi düşünmek zihni sevinçlendirecektir; ve bu sevinç artık etkin sevinç duygulanışdır.
Sayfa 162Kitabı okudu
Spinoza evrende hiç bir şeyin rastlantısal olamayacağını, her şeyin kutsal doğanın gerektirdiği gibi var olup eyleyeceğini söyler. Tanrı saf eylemdir; gücü eylemle sürekli ifade olunandır; eylediği gibi eylemek başka hiç bir dışsal nedenden değil, salt kendi doğasının yönelişinden olduğu için de özgürdür, ama bu özgür irade ifadesinde kastedilen türden bir irade özgürlüğü değildir.
Reklam
İnsanın kendisinin (bedeninin) o sıradaki mevcut halini belirtmesi bakımından bir duygulanışın aynı zamanda bir hayal gücü de olduğunu söyler. O anki durumunu ( hüzün, sevgi, sevinç ya da korku) bilen ama o durumun nedenleri konusunda tümüyle bilgisiz kalan insanın duygulanışlarıdır hayal gücü. Böyle birinin Kutsal Kitapla ilişkisi de etkin bir akıl üzerinden değil, etkilenişler, duygulanışlar ve bunların yönlendirmesiyle oluşacak bulanık fikirler dolayımıyla olacaktır.
Sayfa 243Kitabı okudu
Aşk, dışarıdaki bir nedene ilişkin o nedenin fikrini de içeren sevinç, nefret ise aynı biçimde dışarıdaki bir nedene ilişkin fikri de içeren hüzündür. Bir başka biçimde söylenirse, başka bir bedenle karşılaştığımda bu bedenin etkisi kendi bedenimin eyleme gücünü artırıyor ve zihnim de bu bedeni düşünmek için çabalıyorsa sevinç duyarım; ve bu aşktır. Bedenim eyleme gücünü azaltan ve dolayısıyla zihnimin de düşünmekten kaçınacağı bir karşılaşma ise nefret duygusunun kendisidir.
Sayfa 153Kitabı okudu
İyi biri olmak ile iyi yaşamak arasında hep bir gerilim olduğu görülür; ilki akla diğergamcı birini getirirken ikincisi cazip bir bencilliği çağrıştırır.
Sayfa 184Kitabı okudu
Dünyanın nasıl olması gerektiğini düşünerek neden öyle olmadığıyla uğraşma; olanı kavra ve buna vereceğin tepkiyi, olup biteni anlamdırma tarzını değiştir, tutumlarını yönet.
Bir bitkinin çiçeklerine ne kadar dikkatli bakarsanız bakın ona su verenlerin kim olduğunu anlayamazsınız.
429 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.