Bir Hakikat İfadesi

Çetin Balanuye
Spinoza adı son yıllarda hem akademik çevrelerde, hem de felsefeye merak duyan genel okurlar arasında giderek daha sık duyuluyor. Üstelik bu ilgi belli bir coğrafyaya özgu¨ değil; Avrupa’da olduğu kadar okyanusun öte yakasında, Latin Amerika’da olduğu ölçu¨de Uzakdoğu’da da Spinoza u¨zerine yazılanların sayısındaki artış dikkat çekiyor. Bir anlamda, bu eşsiz filozofa karşı hem yaşarken hem de ölu¨mu¨nden sonra uzunca bir su¨re devam eden peşin hu¨ku¨mlu¨ ilgisizlikten dolayı bağışlanma diliyor gibiyiz. Spinoza felsefesi ilk karşılaşmada pek çok okuru tedirgin edebilen bazı özelliklere sahiptir; orijinal eserlerin dili ya geometri soyutluğu, ya da metafizik bir uzaklık içerdiği için çoğu zaman ilk denemede okunup anlaşılacak tu¨rde akıcı yapıtların filozofu değildir Spinoza. Bununla birlikte, ku¨çu¨k bir yardım alarak ve makul bir dikkat göstererek okunduğunda bu bu¨yu¨k sistem kendini serbestçe açacak, okurla gu¨çlu¨ bir bağ kurmayı başaracaktır. Spinoza: Bir Hakikat İfadesi’nin temel amacı bu ku¨çu¨k yardımı sağlamaktır. “Spinoza gibi felsefe tarihinin çetin ceviz bir filozofunu oldukça temiz bir Tu¨rkçeyle, çok geniş bir ufuk içinde dile getiren, u¨zerinde oldukça yoğun çalışılmış bir kitapla karşı karşıyayız. Spinoza’yı bu denli kapsamlı anlatan bu çalışma, u¨lkemizin felsefe sevdalılarının çıkabilecekleri felsefe yolculuklarında önemli bir yol arkadaşı olacaktır.” - Ahmet İnam -
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 50 dk.Sayfa Sayısı: 312Basım Tarihi: 2019İlk Yayın Tarihi: Haziran 2012Yayınevi: Say Yayınları
ISBN: 9786050207231Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

304 syf.
Puan vermedi
"Kalbin pompası yetmez, aklın süzgeci de gerekir.." Değerli hocamın, değerli sözleri.. Kitap, dersleriniz kadar etkileyiciydi. Her sözünüz aklımda dün gibi.. Tüm öğrettikleriniz için teşekkür ediyorum hocam..
SpinozaÇetin Balanuye · Say Yayınları · 2012122 okunma
312 syf.
7/10 puan verdi
Spinoza ' nın özgeçmişi ile başlayan kitap, onun en önemli eserlerinden; "Etika" , " Teolojik ve Politik İnceleme" , "Politik İnceleme" eserlerindeki maddeleri, akıcı bir Türkçe'ye çevirme denemesi olmuş. Yazar çeviri sırasında alanında çok bilgili bir filozof edasıyla ince eleyip sık dokuyarak bu eser için teşekkürü hak ediyor. Yer yer aşırı terimsel dil kullanılsa ve tekrar tekrar okunmaya yol açsa da o kadarı da olur diyoruz tabi. Sözü edilen eserlerle birlikte okunması daha tutarlı olacağı kanaatindeyim. Ben öyle okumadım tabi. İleride sözü geçen eserleri bu kitapla birlikte bir daha okumayı düşünüyorum tabi.
SpinozaÇetin Balanuye · Say Yayınları · 2019122 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.