Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şu Acayip Serisi

Şu Acayip Hücre

Özkan Öze (Tarık Uslu)

Şu Acayip Hücre Gönderileri

Şu Acayip Hücre kitaplarını, Şu Acayip Hücre sözleri ve alıntılarını, Şu Acayip Hücre yazarlarını, Şu Acayip Hücre yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
DNA
İnsanların DNA'ları hangi ırktan olurlarsa olsunlar %99.9 aynıdır. Buna rağmen iki insanı birbirinden ayırt edecek kadar fark vardır. Görünüşümüzdeki farklılıkları düşündüğümüzde %00.1'lik farkın ne kadar önemli olduğunu anlıyorsunuz.
Sayfa 103Kitabı okudu
Genler
Vücudumuzu meydana getiren bütün organlar Gen'lerde yazılı programa göre yaratılıyor. Mesela gözlerimiz 1794 farklı Gen tarafından kontrol ediliyor. Beynimiz ise neredeyse 30.000... Hücrelerimizde Bir protein üretilecekse bu 200.000 koddan bir tanesine göre üretiliyor. hangisine ihtiyaç varsa hangisi o an gerekli ise...
Reklam
DNA mucizesi
Tek bir DNA molekülünde tam bir milyon ansiklopedi sayfasını dolduracak kadar bilgi kaydedilmiştir.
Fakat meraklı bir bilim insanı için en iyi imkan, son damlasına kadar kullanılan eldeki imkandı...
"Şu an hatırlamadığım çocukluk günlerimi,eğer hatırlamak imkânı bulsaydım;asla unutmak istemeyeceğim şeyler olurdu. Mesela ilk kez dondurma yediğim günü. İlk kez bir serçe gördüğüm günü... İlk kez bir papatya gördüğüm günü... İlk kez yıldızları ve ayı gördüğüm günü... İlk kez gökyüzünün masmavi teninde akıp gittiğini hatırlamak ve bir daha asla unutmamak isterdim... "
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
"Evet,anneler her zaman olduğu gibi bu konuda da haklıdır!Gereği kadar protein kaynağı alamazsanız,hücreleriniz protein sentezleyemez.Büyüyemezsiniz,gelişemezsiniz,hasta olursunuz... O yüzden bitirin o yumurtaları,köfteleri ve tabii mercimek çorbalarını..!"
Ama yeryüzü zaten inanılmaz yaratılış harikaları ile dolu bir yer değil miydi? Nereye baksak bir mucize görmüyor muyduk?
Dünyaya beynimizde 100 milyar sinir hücresi ile birlikte geliriz. İşte dentritleri ve aksonları ile bir sinir hücresi böyle bir şey... Aksonlar ve dentritler arasında SİNAPS adı verilen minnacık ama gerçekten minicik boşluklar vardır. İki nötron arasındaki sinaps 1 milimetrenin 50 binde biri kadardır.. Sinir sistemimizdeki 100 milyar nöron kaba bir hesap ile 100 trilyon sinaps ile birbirine bağlıdır..
Sayfa 170Kitabı okudu
"... Bundan önceki bölümlerde, proteinlerin stoplazma içinde bulunan organeller tarafından üretildiği yani sentezlendiğinden bahsetmiştik. DNA dediğimiz şey ise hücre çekirdeğinin içinde! Hücrelerimizin içinde nasıl bir sistem yaratılmış ki, çekirdeğin içindeki bu bilgilerle, çekirdeğin dışındaki protein üretiliyor? Ah, gerçekten harika bir soruydu. Eğer bu kitabı bitirebilirsem, bir sonraki Acayip Şeyler kitabı, 'oyun hamurları' ile ilgili olacak! "
Reklam
Insanların DNA'ları, hangi ırktan olurlarsa olsunlar %99.9 aynıdır. Buna rağmen iki insanı birbirinden ayırt edecek kadar fark vardır.. Bakın bu da çok ilginç bir şey! DNA'larımız neredeyse aynı ama o çok çok küçük fark her birimizi birbirinden ayrı yapıyor. Görünüşümüzdeki farklılıkları düşündüğünüzde, %00.1'lik farkın ne kadar önemli olduğunu anlıyorsunuz.
"Biz insanlar.. Zenciler, Kızılderililer, Eskimolar, Pigmeler, Hintliler, Çinliler, Finliler, Türkler, Kürtler, Araplar, Çerkezler, Rumlar, Ermeniler, Ruslar, Almanlar... Hepimiz(genetik olarak) %99.9 aynıyız."..
Mesela senin hücrelerinde DNA şifreleri çözülüp bir resim haline getirilseydi o resim sen olurdun. Çünkü DNA senin şifrendir ve sadece sana özel yazılmıştır..
DNA'nın yapısı konusunda yaptığı çalışmalarla Nobel Ödülüne layık görülen Francis Crick adındaki bilim adamı: "Bugün sahip olduğumuz bilgiler ışığında dürüst bir adamın yapabileceği tek yorum, hayatın bir mucize eseri ortaya çıktığıdır."..
55 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.