Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Şu Pontus Dedikleri

Ömer Kul

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Karadeniz'in ilk adı eski İran veya İskit dilinde olması muhtemel "koyu karanlık" anlamına gelen "Ahşeana" dır.
Sayfa 18 - Togan YayıncılıkKitabı okudu
Pontus
Grekler, Karadeniz'de iyi karşılanmadıklarını düşünerek bu denize önceleri Pontos Axeinos veya Axenos (konuk/yabancı sevmeyen deniz) adını tercih etmişlerdi.İyonyalı gemiciler buraya geldiklerinde, ne yapacağı belli olmayan bu denizle bütünleşmek için "mutluluk veren ve konuksever" anlamına gelen Pontus Euxenios adını takmışlardı.
Sayfa 17 - Togan YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
1461 yılında fethini müteakip Trabzon şehri eyalet olarak teşkilatlandırılmış, 1868 yılında idari teşkilatta yapılan değişiklikle vilayet haline getirilmiştir. Samsun(Canik), Trabzon, Gümüşhane ve Rize(Lazistan) sancakları da Trabzon vilayetine bağlanmıştır. Bu durum bazı değişikliklerle 1925 yılına kadar devam etmiştir.
Sayfa 49 - Togan YayıncılıkKitabı okudu
Pontus Krallığı, Yunanlılıkla hiç ilgisi olmayan Persli "Mithridates" sülalesi tarafından M. Ö. 298'de kurulmuş, M.Ö.63'de ise Roma orduları tarafından yıkılmıştır.
Sayfa 19 - Togan YayıncılıkKitabı okudu
Rum tabiri, Yunan halkıyla hiç ilgisi olmayan büyük çoğunluğunu Turanlı kavimlerin oluşturduğu topluluğa, İranlı ve Arapların verdiği addır. Rum tabiri ayrıca Roma'dan bozma bir kelime olup genellikle Anadolu'da Roma hakimiyetinde yaşayan milletler için kullanılmıştır.
Sayfa 19 - Togan YayıncılıkKitabı okudu
Hacıemiroğulları Beyliği
Ordu ve Giresun bölgesini ele geçiren Bayram Bey, 1313 ve 1322'de Trabzon üzerine iki sefer düzenlemiştir. Vefatı üzerine oğlu Hacı Emir, bugünkü Ordu ve Giresun vilayeti dahilindeki topraklarda ve 14. asırda Hacıemiroğulları Beyliği'ni kurmuş ve bu bölgenin Türkleşip İslamlaşması, Bayram Bey ve varisleri tarafından temin edilmiştir. Bu yüzden bu bölgeye ileriki asırlarda Osmanlı belgelerinde "Vilayet-i Bayramlu" olarak kaydedilmiştir.
Sayfa 42 - Togan YayıncılıkKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.